2019. január 16., szerda

Útvonal

Tesztek » PC/Barebone rovat

A Mac mini kihívója

A Fujitsu Siemens legkisebb asztali számítógépéhez, az Esprimo Q5000-hez volt szerencsénk.

Esprimo Q kívülről

Egy termékről egyebek mellett akkor lehet tudni, hogy jól sikerült, ha elkezdik másolni. Bő egy évvel ezelőtt írtunk az AOpen pici PC-vázáról, mely kísértetiesen hasonlított a Mac minire, bár kicsit faragatlanabb volt. Kíváncsian vártuk, hogy mi lesz a sorsa. Úgy tűnik, végre megmozdult körülötte a világ; tavaly ősszel bemutatkozott a Fujitsu Siemens Esprimo Q5000-es szériája, amelyből most megkaparintottunk egy tesztpéldányt. Valószínűleg kapós lehetett a kis jószág, mert kicsit leharcolt állapotban érkezett hozzánk. Talán az a tenyérlenyomatra hasonlító folt akkor került rá, amikor megpróbálták visszavenni egy sajtós kollégától. Sajnos nálunk is csak egy röpke teszt erejéig vendégeskedett, pedig szívesen kipróbáltuk volna, hogyan tűrik egymást egy polcon a Wii-vel a méteres LCD-tévé alatt.

A Fujitsu Siemens nem otthoni, hanem irodai felhasználásra ajánlja az elegáns apróságot, ezért is a vállalati Esprimo családba sorolta. Jól néz ki a kicsike, szerintünk sokkal szebb, mint a túlzottan Mac minit utánozó, eredeti AOpen dizájn, bár kétségtelen, hogy az Esprimo Q inkább látszik számítógépnek. Ezt talán a két USB csatlakozónak és az elejére ragasztott inteles, microsoftos címkéknek köszönheti. Mi az utóbbiakat biztosan a gép aljára tettük volna.

Hirdetés

Mekkora is az Esprimo Q5000? Kicsi, nagyon kicsi. Alapterülete 165 x 165 mm, tehát alig nagyobb egy CD-toknál. Magassága 50 mm, és a Fujitsu Siemens által készre szerelt verzió tömege 1,7 kilogramm. Ehhez hozzá kell adni még a 65 W teljesítményű külső tápot.

A két USB-t, az optikai meghajtó töltőnyílását és a bekapcsológombot kivéve minden csatlakozót a pici hátlapra zsúfoltak (a Mac mininek a bekapcsolója is hátul van). HTPC-s vágyaktól hajtva először lázasan keresni kezdtük az SPDIF hangkimenetet. Végül csak megtaláltuk – a jobb felső sarokban van, megosztva a normál audiobemenettel. Az S-Video vagy DVI konnektorral megtámogatva tehát a kis Fujitsu Siemens HTPC-nek is jó lehet, nem csak irodába. Mindezek mellett van még egy gigabites hálózati csatlakozója, két USB és egy FireWire aljzata is. Hátra került az opcionális Wi-Fi adapter antennájának kimenete és egy Kensington biztonsági aljzat is.

Az előző képen látszott, hogy a meleg levegő a kis doboz hátulján távozik, de hol szívja be a hideget? Alul egy sor szellőzőnyílás fut körbe. A durván fél centi magas gumitalapzatnak köszönhetően ezeken a réseken keresztül jut be friss levegő. Kettős funkciója van a gumilapnak; az emelés mellett a mozgó alkatrészek esetleges rezgését is csillapítja.

Úgy tűnik, a Fujitsu Siemensnél kinyitottak egy időkapszulát, vagy ki tudja, honnan húzták elő az Esprimo Q-hoz mellékelt golyós (!) egeret. Azért a kornak és a hardvernek megfelelően USB csatlakozót tettek a farkincájára. A dobozban találtunk még egy kis 65 wattos tápot, DVI/D-Sub átalakítót, kis Wi-Fi antennát, magyarul is beszélő, részletes használati útmutatót, valamint telepítőlemezt és Windows XP Professional installációt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Asus V3 - HTPC-k, reszkessetek!

    Igaz, nem házimozis számítógépnek szánják, de erre a feladatra is nagyszerű az Asus olcsó gépváza.

  • Megújuló Pentium Dual-Core

    Egy friss processzorról, grafikus kártyákról, minigépekről, notebookokról és egyéb érdekességekről számolunk be heti piaci bemutatónkban.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.