Hirdetés

HP Spectre 13, a világ legvékonyabb notebookja

Hirdetés

Megjelenés

Április elején, a luxus és pompa fellegvárában, Versailles-ban mutatta be a HP a legújabb, leglátványosabb notebookját, ami egyben a világ legvékonyabbja is. A 13,3 hüvelykes Spectre 13 mindössze 10,4 milliméteres legvastagabb pontján; ez néhány éve még csak mobiltelefonokra és tabletekre volt jellemző, most pedig egy kettényitható, komoly teljesítményű számítógépet szorítottak le erre az értékre. A Spectre megjelenése legalább annyira lélegzetelállító, mint vékonysága. Fedelét sötét tónusú, kellemes tapintású alumíniumból készítették, fenéklemeze a súlycsökkentés érdekében – mindössze 1,16 kilogrammot nyom a gép – szénszálas műanyag.

A gép egyedi, kijelzőfedélen túlnyúló része látványos, fényes rézszínű, amivel harmonizál a friss és modern HP logó. Igazi különlegesség a laptop zsanérja; ez egy C alakú, szintén rézszínű ív, ami úgy néz ki, mintha a burkolatból nőne ki. Végül is majdnem ez történik, a hátsó nyúlványban alakították ki a házát, ide fordul be. Bravúros az általa tartott kijelzőpanel is, mert a fémfedéllel és a Gorilla Glass 4 védőréteggel együtt is mindössze 2 mm vastag. Természetesen IPS panelt használtak, ami a helytakarékosság miatt nem érintésérzékeny, felbontása pedig Full HD – ez 13,3 hüvelykre bőven elegendő.

Csinos lett a Spectre 13 belseje is. Itt a legnagyobb mutatvány a billentyűzet lehetőségekhez képest teljesen korrekt, 1,3 milliméteres nyomásútja. A mellette már-már bumfordinak nevezhető, 13,1 milliméter vastag MacBooknak szinte semmi nyomásútja nincs, viszont a 12,3 milliméteres Asus ZenBook UX305 egész korrekt megoldást tudott felmutatni ezen a téren, persze közel 2 milliméterrel, vagyis 20%-kal vastagabb a HP-nél. A billentyűzet két oldalára, a fémkeretbe vágták a két Bang & Olufsen hangszóró jókora nyílását, a csuklótámaszban pedig üvegfelületű touchpad van szintén 1,3 milliméternyit járó, integrált gombokkal.

Formabontó a Spectre 13 csatlakozókiosztása is. Az integrált hang ki- és bemenet az egyetlen hagyományos aljzat rajta, ezen felül már csak USB Type-C kapuk vannak rajta, mégpedig három darab. (Ezt jól oda is dörgölik a MacBooknak, amire összesen egyet sikerült tenni.) Mind a három Type-C használható töltésre, kettő közülük Thunderbolt 3.0 kompatibilis, így akár négy darab 4K-s kijelzőt is meghajthatunk róluk; a jövőben érkező, külső grafikus kártyás modulok felé is nyitott az út, mindenféle speciális dokkolókról nem is beszélve. Mondjuk egy alap vezetékes egér vagy pendrive bedugásához átalakító kell, de ilyet adnak a géphez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés