Hirdetés

A HP válasza az új MacBookra

Az EliteBook Folio G1 a világ legkönnyebb és legvékonyabb vállalati notebookja. És nagyon csinos is.

Hirdetés

Külső

Néhány hónapja tette le az asztalra a HP a világ legvékonyabb laptopját, a Spectre 13-at, és máris itt van egy újabb „leg” megoldással. A 12,5 hüvelykes EliteBook Folio G1-et a világ legvékonyabb vállalati notebookjának nevezik, külsőre viszont sokkal inkább a tavaly bemutatott MacBook vetélytársának látszik. Alumíniumból készült, unibody fémháza az érintőképernyős modelleknél mindössze 12,4 milliméter vastag, a nem érintős modelleknél pedig 12 milliméter alatt marad. Vonalvezetésével és az alumíniumra jellemző szürke színével nagyon hasonlít az Apple konkurensre, de ilyen vékonyságban nem is nagyon lehet mást kitalálni, mint az előrefelé fokozatosan vékonyodó alsó részt és finoman lekerekítet sarkakat.

Finom kis krómcsíkot húztak az alsó rész felső peremére, ennek köszönhetően nem vág majd csuklónál, középen pedig egy beugrót alakítottak ki, hogy könnyebb legyen felnyitni. A nyitás másik fontos komponense, a zsanér is egyedi, nagyon kompakt hatást kelt, csak egy vékonyka henger fut végig a gép hátulján, a kijelző viszont 180 fokban fordul el rajta. Belül tovább folytatódik a szürke fém, amibe fekete billentyűzetet tettek, és a kijelző kávája is ilyen színű. Nálunk érintőképernyős változat járt, erre Gorilla Glass védőüveget tettek, ami ugye fényes, de a nem tapicskolós verzió felülete matt. A kijelző alatt és fölött is elég nagy a tér, a 16:9 helyett 3:2 oldalarányú vagy 16:10-es megjelenítő is lazán elférhetne itt.

Körbeforgatva a gépet sehol sem találtunk rajta szellőzőnyílást, mindössze az alján van két egyedi mintájú rács, amelyek mögött hangszórók lapulnak. A hűtés tehát passzív, ebből szinte automatikusan következik, hogy a hardver Core m alapú, akárcsak az Apple riválisnál. Mindössze három csatlakozót tettek a vékony gép oldalaira, ebből az egyik az összevont hang ki- és bemenet, a másik kettő pedig Thunderbolt 3.0 támogatású USB 3.1 Type-C, amiket a laptop töltésére is használhatunk. Nincs kártyaolvasó, de még ujjlenyomat-olvasó sem, azonosításra az infravörös tartományban is működő kamerát használhatjuk, ez együttműködik a Windows Hello technológiájával. Aki további portokat szeretne, USB 3.1 és Thunderbolt 3.0 alapon is talál port replikátort a HP kínálatában, 50-90 000 forint közötti áron.

Néhány torx csavar kitekerése után eltávolítható a laptop teljes fenéklemeze. Ahogy azt sejteni lehetett, a belső jelentős részét a 38 wattórás akkumulátor tölti ki, a fő hardverkomponensek a hátsó részen vannak. Világos, hogy a Core m processzort és a memóriát az alaplapra forrasztották, a hőelvezetést pedig egy nagy rézlappal oldották meg, ami betakarja a többi komponenst is, például a Wi-Fi adaptert. Az SSD viszont bővíthető, M.2 foglalatos, 80 mm hosszú, támogatja a SATA és PCI Express szabványt is. További érdekesség, hogy a két nyílás alatt összesen négy hangszóró rejtőzik, ezeket a Bang & Olufsen boszorkánykonyhájában készítették.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés