Hirdetés

Hét GeForce GTX 460 a porondon

Hirdetés

Asus, Gigabyte és Leadtek

Abba a remek helyzetbe kerültünk az elmúlt hónapokban, hogy újra van élet, verseny a grafikus kártyák világában. Most a játékosok számára egyik legérdekesebb grafikus kártyát, a GeForce GTX 460-at vesszük górcső alá. Felmerül a kérdés, hogy minek. Igaz, hogy teljesítményét már kiveséztük, folyamatosan hasonlítjuk konkurenseihez, árát is figyeljük, de egy szempont még kimaradt: melyiket a sok közül? Mert ugye nem egyféle létezik belőle. Hétféle GeForce GTX 460-at vizsgálunk meg, azt kutatva, mekkora eltérés van az egyes verziók között.

Elsőként jelent meg a hazai piacon az Asus GeForce GTX 460-a, annak is az egyedi hűtős, DirectCu változata. Kapható 768 MB és 1 GB memóriával, és OC utótaggal emelt órajelű verzióban. Nálunk az alap 1 GB-os járt. Dobozában a kötelező tartozékokon felül (D-Sub és HDMI átalakító, papíranyag, CD, tápelosztó) megtaláljuk a régi jó Asus CD-tokot, amiből tippre úgy egymilliót vásárolhatott az Asus valamikor a GeForce FX-érában, mert körülbelül azóta csomagolja komolyabb grafikus kártyái mellé.

A kártya egy nagy ventilátoros, méretes bordájú, egyedi hűtést kapott. Kell is a komoly felszerelés a GeForce GTX 460 nagyjából 150-160 wattos TDP értéke mellé, amit processzoros vonalon legfeljebb a csúcsmodellek tudnak. A hűtés neve – DirectCu – arra utal, hogy a bordát átszelő három hőcső közvetlenül érintkezik a GPU kupakjával. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a csövek a szokásosnál vastagabbak, 6 milliméter helyett 8 milliméteresek.

A ventilátor kilenc lapátja által keltett légáramlatot a felső műanyagburkolat tereli a bordára. Ez kevésbé hatékony megoldás a processzorhűtők elrendezésénél, de hát a grafikus kártyáknál korlátozott a hely. Ma már általános, hogy a grafikus kártyák önmaguk vezérlik ventilátorukat, de ebbe szoftveresen bele lehet nyúlni. Az Asus ENGTX460 DirectCu-nak a referencia szerinti monitorkimenetei vannak (két DVI és egy HDMI).

Szintén óriási GeForce GTX 460-kínálattal bír a Gigabyte. A nálunk járt GV-N460OC-1GI amolyan közepes modellnek tekinthető. Órajeleit kicsit megemelték, de körítése teljesen átlagos. Emellett van alapórajales és komolyabban tuningolt verzió is.

Hűtésének fő érdekessége a két nagy, vékony lapátú ventilátor. Ezek elvileg jobban terítik a légáramlatot, de vékony lapátjaikkal nem keltenek lényegesen nagyobb szelet, mint egy vaskos modell. Ráadásul a két motor dupla meghibásodási és zajforrás lehet. Közös szabályzást és áramellátást kaptak, tehát szinkronizálásukkal nem kell foglalkoznunk.

Természetesen itt is óriási bordát használtak, bár nem annyira kidolgozottat, mint az Asusnál. A processzorral érintkező rész alumíniumból készült, nincs hőt jobban vezető rézbetét. Hőcsőből csak kettőt kapunk, egyet-egyet mindkét ventilátor felé.

Kisebb márka a Leadtek, ezértcsak három kétféle GTX 460-at prezentál. Nálunk az Extreme utótaggal ellátott, legkomolyabb, 1 GB-os verzió járt, melynek GPU órajelét a referencia 675/1350 MHz-ről 800/1600 MHz-re emelték, GDDR5 memóriájának alapórajele pedig 900 MHz helyett 1000 MHz. A magasabb működési frekvenciát látványos, sportkocsis dobozán is jelezték, melynek tartalma a szokásos volt.

Első pillantásra elég ómódinak tűnt a Leadtek-féle GTX 460 hűtése. Teljesen szögletes burkolata közepén egy méretes ventilátor terpeszkedik. Felül azért két hőcső is kikandikál belőle, de valahogyan az Asus és Gigabyte megoldása komolyabbnak tűnt, pedig a Leadtek magasabb órajelen ketyeg.

A szögletes burkolat alatt rejtőzködő borda vegyes érzelmeket keltett bennünk. Középen a processzorral érintkező rész ugyan rézből van, de fölötte csak egy kis sárgára festett alumíniumtömb csücsül. Szintén rézből készültek a hőcsövek végén sorakozó lamellák, de csinálhatták volna őket nagyobbra. Közöttük az Asusénál kisebb, szintén kilenclapátos ventilátor trónolt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés