Házimozi számítógépből II.

Alaplap, adattárolás
A múlt héten mozizásra szánt számítógépeket, HTPC-ket (Home Theater PC) kezdtünk építeni. Bemutattunk néhány nagyobb televíziót és külső borításokkal – házakkal – foglalkoztunk. Ezen a héten a belsőt kezdjük tárgyalni, mozis videokártyákkal és TV-vevőkkel folytatjuk a sorozatot. Mindemellett hazai hardver-újdonságokból is kínálunk ízelítőt. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

A szokatlan megoldásairól ismert ASRock újabb, szinte képtelen alaplappal jelentkezett. Ahogyan a 775i915P-SATA2 névből sejteni lehet, Intel 915 lapkakészletre épül, de 64 bites Intel processzorokkal is elboldogul. Ráadásként, külső vezérlőn keresztül SATA II merevlemezeket is képes kezelni, bár ilyen csatlakozóból csak egy került a deszkára. Azért van még mellette négy SATA konnektor és Parallel ATA két meghajtó számára. A memóriafelállás sem mindennapi. A hat foglalatból négybe DDR2-533, kettőbe DDR memória szerelhető, de a két típus egyidejű működtetése (egyelőre?) nem lehetséges.


ASRock 775i915P-SATA2

Az „i”-re a PCI Express csatlakozók kialakítása teszi fel a pontot. Az még csak hagyján, hogy két hosszú PCIe x16 aljzat van a lapon, de az ATI kétkártyás CrossFire technológiáját is támogatja az ASRock 775i915P-SATA2, ilyet eddig Intel 955/945 lapkáktól is ritkán láttunk! A sok érdekesség mellé nyolccsatornás hangkodek is jár. Az újabb extra ASRock alaplap ára 22 000 Ft, így ez a legolcsóbb két PCIe videokártyát fogadó alaplap.

Szintén 64 bites Intel processzorokkal és két videokártyával boldogul a Gigabyte 8N-SLI. Most viszont NVIDIA nForce 4 Intel Edition chipkészletről és értelemszerűen NVIDIA videokártyákról van szó. Négy memóriafoglalatában legfeljebb DDR2-667 modulokat kezel, ugyanennyi SATA II és két PATA meghajtóval bír el. Egyetlen hálózati vezérlője gigabites, Realtek ALC850 hangkodekje nyolccsatornás. A két hosszú PCI Express x16 csatlakozó mellett két rövid PCI Express x1 és két hagyományos PCI található. A felszereltségből hiányoznak a FireWire konnektorok, így sejthető, hogy kedvező árú megoldásról van szó. A Gigabyte 8N-SLI 27 800 forintos vételárával a legolcsóbb SLI-s inteles alaplapok közé tartozik, de FireWire-rel bővített 8N-SLI Pro testvére csak háromezer forinttal drágább.


Gigabyte 8N-SLI - egy olcsó inteles SLI alaplap

Tovább bővült a Maxtor Magyarországon is elérhető merevlemez-kínálata. A Maxline III sorozat tagjai 5 év garanciával kaphatóak. Felépítésben megegyeznek a DiamondMax 10-zel, de szigorúbb minőségellenőrzésnek kell megfelelniük, folyamatos üzemet is bírniuk kell, így tartósabbak. A két éves többletgarancia és tartósság ára elfogadható, a Maxline III példányai csupán 10 %-kal drágábbak a DiamondMax 10-eseknél. A legkisebb, 250 GB-os egység ára 30 600 Ft, az 50 GB-tal nagyobb PATA kivitelben 38 200 forintba, SATA-ban 39 500 forintba kerül.

Ahogyan a múlt héten jeleztük, változott a HP LightScribe DVD-íróinak ára. A belső 840i 25 400 forint helyett már 19 900 forintért elvihető, a külső 840e korábbi 37 100 forintos vételára tízezerrel csökkent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés