Házimozi számítógépből I.

Megjelenítés
Az előző két héten a játékosok igényeit szem előtt tartva állítottunk össze Intel és AMD alapú konfigurációkat, ezen a héten, újdonságok bemutatása mellett, mozizáshoz való számítógépek építésébe kezdünk. Először a külsővel foglalkozunk, megézünk pár nagyobb kijelzőt és elegáns házat. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Videokártyák

A videokártyák piacán még mindig várat magára néhány kártya. A GeForce 6800 GS-nek és a Radeon X1600-aknak még mindig csak az ára érkezett meg hazánkba, de már a vasakra sem kell sokat várni. Jött viszont újabb Radeon X1800 különítmény, ezúttal a HIS zászlaja alatt. A kisebbik X1800 XL vételára valamivel a Sapphire fölött van, 113 700 Ft, de már nem sokkal drágább egyenes konkurensénél, a picivel 100 000 Ft fölött kapható GeForce 7800 GT-nél. A HIS új zászlóshajója az 512 MB memóriával szerelt X1800 XL kerek tízezer forinttal olcsóbb, mint a Sapphire hasonló terméke, ára 152 000 Ft.

Szintén a Sapphire szállította az első X800 GTO-t, de most megérkezett az MSI gyermeke is. A 12 futószalagos, nagyon jól húzható videokártya kedvező, 55 000 Ft körüli, vételárával a karácsonyi vásárlás slágerterméke lehet. Teljesítménye (különösen emelt órajelekkel) elegendő a legtöbb játékhoz 1280x1024 képpontos felbontásban, még képminőségjavító hatások bekapcsolásával is.

Kijelzők HTPC-hez

Mivel kiemelt témánk a házimozi, nem hagyhatjuk ki a nagy kijelzőket sem. Az igazi moziélményhez egy 19 hüvelykes monitor nem elegendő, ráadásul a számítógép általában kényelmetlen helyen szokott lenni, sokkal kellemesebb egy fotelből végignézni kedvenc filmünket. Másik szempont, ami miatt érdemesebb lehet nagy TV-t beszerezni, mint többet költeni monitorra, hogy egy 63-72 cm képátlójú, hagyományos katódsugárcsöves TV-t akár egy szimplább 17-es TFT vagy komolyabb 19 hüvelykes CRT áráért vehetünk. Egy közepes 19 hüvelykes lapos monitor 100 000 Ft körüli árából pedig már egyszerűbb 82 centiméteres (32 hüvelykes) vagy komolyabb 72 centiméteres képátlójú televízió is kijön.

Igényesebb, de természetesen drágább jószágok a plazma, projektoros vagy LCD televíziók. Ezek ára is jelentősen változik tudásuktól függően. 400 000 Ft környékén akár 90 centiméternél is nagyobb képátlójú plazmást vehetünk, de érdemes a nagyobb szaküzletek és bevásárlóközpontok akcióit figyelni.

LCD TV-kből a Viewsonic négy szépséget kínál. A legkisebb – 68 cm-es – N2750w-t már korábban bemutattuk. Az N3260w 32 hüvelykes képátlójú PMVA panellel büszkélkedik, melynek szürkéből szürkébe váltáshoz csupán 8 ms-ra van szüksége. Fényereje 500 cd/nm, kontrasztaránya 800:1. A xVA panel sajátja a tág láthatósági tartomány, ami jelen esetben függőlegesen és vízszintesen is 170 fokot jelent. A kijelző maximális felbontása 1366x768 képpont, megbirkózik a HDTV-s 1080i felbontással is. Öt hüvelykkel nagyobb az N3760w, így képátlója 94 cm, a csúcsot pedig a 102 cm-es N4060w jelenti. A hatalmasok panelje is hasonlóan jó paraméterekkel rendelkezik. Az előbbi S-ISP az utóbbi PVA technológiájú.

A három LCD TV széles csatlakozóarzenálja is megegyezik. A digitális bemenet HDMI, így majd az XBox 360 vagy a PlayStation 3 is könnyedén csatlakoztatható lesz. A DVI konnektorhoz HDMI átalakítót mellékelnek, melyre két RCA dugasz formájában a hang is ráköthető. Természetesen van komponens bemenet – ilyen található a legtöbb HDTV-t támogató videokártyán – amit három RCA alkot (YPbPr), de nem hiányzik az S-Video és a hagyományos kompozit RCA sem. Az analóg jelfogadók sorát tovább gazdagítja egy PC monitoros D-sub és három SCART csatlakozó. Bizony ezek a nagyszerű készülékek nem éppen olcsóak. Az áruk sorban 344 000 Ft, 522 000 Ft illetve 619 000 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Házimozi számítógépből II.

  Szokásos szemlénk mellett videokártyákkal és TV-tunerekkel folytatjuk HTPC-s (Home Theater PC) összeállításunkat.

 • Házimozi számítógépből III.

  A hazai piac érdekességei mellett teljes konfigurációkkal fejezzük be HTPC (Home Theater PC) sorozatunkat.

 • Hamarosan karácsony!

  Ebben az évben utoljára jelentkezünk a hazai hardverpiac érdekességeivel, újdonságaival.

 • Mozigép Zalman módra

  A Zalman időnként megörvendeztet minket valami különlegességgel. Most első HTPC házuk, a HD160 próbálta bevenni a szívünket.

Előzmények

Hirdetés