Hirdetés

Kint lenni már hideg van, jöhetnek az árlisták!

A számítógép-alkatrészek, extrém házak és notebookok mellett a szimulátorrajongóknak is mutatunk pár eszközt.

Komponensek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Írásunkat a PCX kínálatából összeollózott hardvercsomaggal indítjuk, melynek első tétele a körülbelül 53 000 forintos összegért (3 év garanciával) bezsákolható, hatmagos/hatszálas, Socket AM4-es tokozású processzor, az AMD Ryzen 5 3500X, annak is a dobozos (tehát Wraith Stealth hűtéssel együtt értékesített) változata.


[+]

A 65 wattos TDP-vel, 3,6 GHz-es alap és 4,1 GHz-es boost órajellel rendelkező, 7 nanométeres FinFET gyártástechnológiával készülő CPU-t a gyártó eredetileg csak a kínai piacra szánta, de már hazánkban is feltűnt a polcokon, így semmi sem gátolhat meg minket abban, hogy modern, reszponzív kis gépecskét kerekítsünk belőle, s ha megfelelő videokártyát rakunk mellé, még a játékos hangulat is meglesz.

A proci már megvan, ideje egy nem túl drága, de korszerű és valamennyire jövőbiztos alaplapot nézni hozzá. 29 000 forint környékén jegyzik a microATX-es ASRock A520M Pro4-et, ami a Pro4 széria jó ár/érték arányát igyekszik az alsókategóriás AMD chipsettel (A520) kombinálni. Ugyan a termék a belépőszinten leledzik, de azért nem abszolút fapados: a 8 fázisos VRM nem teljesen csupasz, 4 db RAM foglalatába 128 GB DDR4 memóriát pakolhatunk (amit aztán bőven 4 GHz felett hajthatunk), és két darab x16-os PCI Express 3.0 sín várja rajta a bővítőkártyákat (igaz, a másodlagos slot x2-es sávszélességre van vezetékezve).


[+]

Ha ez nem volna elég bizonyíték, M.2 2280-as interfészből kettő került rá, melyek közül az egyiken hűtőborda terül el, a másik meg tud SATA módot is, az utólag begyűjtött wireless modulnak pedig egy M.2-2230 Key E csatoló nyújt otthont, ha a Realtek RTL8111H kontroller hajtotta, Gigabit Ethernet csatlakozót valamiért parlagon hagynánk. SATA konnektorból négyet kapunk, a hangkeltés feladata egy izolált, nyolccsatornás, Nahimic Audiós Realtek ALC1200 kodekre hárul, miközben a hátlapon a PS/2 kombóport, az 1.4-es DisplayPort, a HDMI, a 15 tűs D-Sub kimenet, az öt USB 3.2 Gen1 Type-A és két USB 2.0 aljzat tőszomszédságában egy USB 3.2 Gen1 Type-C csatlakozónak is szorítottak helyet. A garancia 36 hónapra szól.

Mikor SSD vételére adjunk fejünket, nincs mindig szükségünk óriási kapacitásra vagy szédítő sebességre, mert az egyrészt nem lesz olcsó, másrészt meg még mindig eléggé behatárolt, hogy milyen felhasználásnál profitálunk igazán az NVMe-s meghajtók brutális tempójából; az irodázás, netezés bizton nem tartozik ide, de nagy általánosságban (egyelőre még) elmondható, hogy az olvasásintenzív játék sem – hacsak azt a jellemzően néhány másodperces javulást a töltésidőkben nem vesszük túl komolyan. A SATA-s halmazban nem csupán 2,5 hüvelykes, hanem M.2-es formátummal is tervezhetünk, s bár az utóbbi jobban melegszik, beépítése egyszerűbb (nem kell kábelekkel szöszölni és elég egy csavar), a ház 2,5/3,5 hüvelykes keretei szabadon maradnak, nem áll a légáramlatok útjába, és árban is nagyjából egálban van nagyobb termetű rokonaival.


[+]

A Kingmax TLC NAND flash lapkákkal szerelt SA3080 SSD-je 512 GB-os kiszerelésben hozzávetőlegesen 20 000 forintnak búcsút intve sajátítható ki, és 500/480 MB/s-os szekvenciális olvasást/írást várhatunk tőle, ami a véletlenszerű lemezműveletek során 60 000/78 000 IOPS-re "fordítódik le". Az SLC gyorsítótárazást és LDPC hibajavítást tudó tároló persze ismeri az olyan alapvető dolgokat is, mint a wear leveling, az NCQ, a TRIM, a Garabage Collection és a S.M.A.R.T. monitorozás.

Néha csupán egy mindenféle sallangtól mentes, de magasabb wattértékű tápegység hiányzik a munkára/játékra használt gépünkből, és az is fontos, hogy meglegyen a 16 tűnyi EPS csatlakozás processzorunk számára. Ha ezekkel a feltételekkel keresgélünk, megakadhat a szemünk az FSP új termékcsaládjából származó modelljén, a szimpla 80 Plus plecsnivel bíró, 85 százalékos hatásfokon üzemelő, 700 wattos Hyper K Prón.


[+]

Az OCP, OVP, OPP, SCP védelemmel és 105 °C-os kondenzátorokkal ellátott apparátus egyetlen 12 voltos ággal operál, melyen keresztül 58 A leadására képes. Az elektronika hűtéséről 120 mm-es, folyadékcsapágyas légkavaró kezeskedik, s noha a modularitásról le kell mondanunk, a kábelek lapos kivitelűek. A 20+4 tűs ATX és a két, 4+4 tűs EPS csatlakozón kívül négy 6+2 tűs PCI Express, 8 SATA, 2 molex és 1 floppy konnektorral leszünk gazdagabbak, ha kifizetjük a mintegy 23 000 forintos vételárat.

Ha éppen egy középkategóriás VGA után bújjuk az árlistákat, a Foramax webshopját vizslatva szembejöhet velünk a 136 900 forintos, három év garanciával árusított kártya, a Palit GeForce RTX 2060 Super GamingPro OC. A kétslotos, kétventilátoros, 235 mm hosszú vezérlő GPU-jának boost órajele 1650 helyett 1710 MHz, de a 8 GB GDDR6 VRAM a 14 GHz-es referencia értéken ketyeg.


[+]

A 175 wattos TDP-vel bíró, némi LED-es fényjátékkal meghintett megoldás egy 8 tűs PCI Express dugasz (és persze a PCI Express sín) közvetítésében veszi fel a működéshez elengedhetetlen kraftot, és hátsó panelén három (1.4a-s) DisplayPort, no meg egy HDMI 2.0b csatlakozó strázsál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Válogatás október derekához közeledvén

  Többek között Phanteks házakra, Cooler Master tápokra és üzleti noteszgépekre irányítjuk a rivaldafényt.

 • Őszi hardverdömping

  Építünk középkategóriás, játszós gépet, majd notebookot csapunk a hónunk alá, és a hálózat adta lehetőségektől eljutunk a hűtésekig.

 • Akciókkal telik a vénasszonyok nyara

  A játékosok, a tuning szerelmesei, de még a gyakran úton lévő üzletemberek is találhatnak kedvükre valót aktuális válogatásunkban.

 • Otthonmaradós hardverek

  Ezúttal főleg olyan hardvereszközöket válogattunk össze, melyekkel könnyebb elviselni az otthoni munkavégzést.

Hirdetés