Hirdetés

Válogatás október derekához közeledvén

Többek között Phanteks házakra, Cooler Master tápokra és üzleti noteszgépekre irányítjuk a rivaldafényt.

Komponensek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Amikor valaki új processzort vásárol, könnyen előfordulhat, hogy nem szeretné lecserélni korábbi alaplapját (akár kényelmi, akár pénzügyi okokból), és ez a tokozások lábkiosztásának ismeretében az inteles rendszerek tulajdonosaira még inkább igaz lehet, mint a vörös oldal hívőire. Amennyiben megtartanánk LGA1151v2-es deszkánkat, a 9. generációs, hatmagos/hatszálas, 4.1 GHz-es turbó órajelig skálázódó Intel Core i5-9400 még mindig egész kellemes teljesítményt nyújt, és nem csupán az irodai vagy egyéb hétköznapi feladatok során, de akár még játék közben is, ha hajlandóak vagyunk kompromisszumokat kötni. A PCX kínálatából körülbelül 53 500 forintért zsákolhatjuk be az OEM változatot (18 hónapos garancia kíséretében), ami annyit tesz, hogy hűtésről még külön gondoskodnunk kell.


Intel Core i5-9400 [+]

Persze az is megeshet, hogy haladnánk a korral, nagyobb számítási kapacitásra van igényünk, és az új, 10. generációs Intel processzorokra szeretnénk építkezni, esetleg tuningolnánk is. Ezekkel a paraméterekkel (egyelőre még) a Z490-es vezérlőhíddal szerelt alaplapok felhozatalában találhatjuk meg számításunkat, például az ATX formátumban érkező, 11+1 fázisú, méretesebb bordákkal ellátott VRM-mel rendelkező Gigabyte Z490 Gaming X AX-szel, ami három év garancia mellett nagyjából 67 500 forintot kóstál.


Gigabyte Z490 Gaming X AX [+]

A lap négy DIMM slotjába legfeljebb 128 GB, 4600 MHz-en ketyegő DDR4 modult pakolhatunk, míg video- és egyéb bővítőkártyáinkat egy fémmel megerősített és egy "natúr" (x4-es sávszélességre vezetékezett), x16-os, valamint három x1-es PCI Express sín várja. Háttértárolóinkat a két, SATA és PCI Express módot egyaránt támogató M.2 interfészbe, továbbá hat SATA portba csatlakoztathatjuk, és az Intel Optane kompatibilitás is adott.

A hangok egy nyolccsatornás Realtek ALC1200-as kodek közvetítésében szólalnak meg, és a hálózati kapcsolódás lehetősége nincs a magányos, gigabites Ethernet portra korlátozva, hanem ahogy az a típusjelből is adja magát, egy Bluetooth 5 egységgel kombinált Wi-Fi 6 lapkát is igénybe vehetünk erre a célra. A hátlapi panelen 6 darab USB 3.2 (egyik Gen2) és 2 darab USB 2.0 aljzat állomásozik a hangcsatlakozók, a PS/2 kombóport, illetve a HDMI kimenet társaságában.


Colorful GeForce GTX 1650 Battle-Ax [+]

Ha nem dédelgetünk túlságosan komoly álmokat a játékot illetően, de újonnan szeretnénk egy videokártyát leemelni a polcról, a Colorful megközelítőleg 55 500 forintos áron kapható, belépőszintű TU117-es implementációjára, a 4 GB GDDR6 VRAM-mal meghintett GeForce GTX 1650 Battle-Axra érdemes lehet egy pillantást vetnünk.

A kétslotos, kétventilátoros hűtéssel felvértezett kártya GPU boost órajele 1710 MHz, memóriája a 12 GHz-es referencia értéken dolgozik, és a régebbi kijelzők tulajai elégedetten összecsaphatják tenyerüket, ugyanis a DisplayPort és HDMI mellé egy DVI-D kimenetet is odabiggyesztettek a kimeneti részlegére. A VRM 3+1 fázisos, a tápellátás egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó segítségével valósul meg, noha a 75 wattos TDP-nek elvileg elég volna csak maga a PCI Express sín.


Apacer AS350 [+]

Manapság egyre ritkább az olyan számítógép, amelyben nincs legalább egy SSD meghajtó, de ha abban a helyzetben vagyunk, hogy kellene egy és nem szeretnénk rá sokat költeni, a tárhely mérete pedig nem annyira lényeges, éppen kapóra jöhet az Apacer kissé exhibicionista, Panther szériás adattárolója, a 128 GB-os AS350, aminek ára 36 hónap garanciával 6500 forint környékén mozog.

A 2,5 hüvelykes, 3D TLC NAND flash lapkákat használó, SATA-s eszköz szekvenciális olvasásban/írásban 560/540 MB/s-os értékeivel feszegeti az interfész korlátait, miközben hibajavító algoritmusokat is hadrendbe állít az alapnak tekinthető wear-leveling és TRIM funkciók mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

 • Őszi hardverdömping

  Építünk középkategóriás, játszós gépet, majd notebookot csapunk a hónunk alá, és a hálózat adta lehetőségektől eljutunk a hűtésekig.

 • Akciókkal telik a vénasszonyok nyara

  A játékosok, a tuning szerelmesei, de még a gyakran úton lévő üzletemberek is találhatnak kedvükre valót aktuális válogatásunkban.

 • Őszi hardverkoktél

  Néhány hangszóró és a notebookok mellett bőven készültünk asztali számítógépes komponensekkel is.

 • Otthonmaradós hardverek

  Ezúttal főleg olyan hardvereszközöket válogattunk össze, melyekkel könnyebb elviselni az otthoni munkavégzést.

Hirdetés