Hirdetés

Hardverek hada a nyárias napsütésben

Billentyűzetek és ultrakönnyű egerek mellett alaplapok és menetkész számítógépek kerültek eheti gyűjtésünkbe.

Asztali számítógépek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

A PCX webáruház kínálatában rengeteg olyan, előre összeszerelt számítógépet találhatunk, melyeket nem egy gyártó, hanem maga a webáruház állít össze, ezeket választva pedig biztosak lehetünk abban, hogy pénzünkért egy tökéletesen működőképes asztali PC-t kapunk, igény esetén akár előre telepített operációs rendszerrel. Az ár a beszerelt komponensek összegéből és a munkadíjból tevődik össze, vásárlás után azonban érdemes megőrizni minden papírt, hiszen a garancia alkatrészenként értendő, nem pedig a számítógép egészére, nehogy abba a hibába essünk, hogy összekeverjük a különböző elemekre vonatkozó garanciaidőket.

PCX 659174
PCX 659174 [+]

Szerencsére az áruház nem csak a játékos kedvű felhasználóknak kedvez, kínálatukban találni egyszerűbb felhasználásra szánt modelleket is. Ilyen például a 133 200 forintos, PCX 659174 jelölésű számítógép, mely egy Aerocool CS-101 számítógépházba épített, ASUS Prime H310M-R R.0 alaplapra épülő rendszer. A számítási feladatok ellátásáért egy Intel Core i3-9100 processzor, illetve a benne megbúvó Intel UHD Graphics 630 grafikus vezérlő felel, és bár a beszerelt Kingston SSD csak 240 GB kapacitású, a DDR4 memórián nem spóroltak, ugyanis egy 16 GB-os modult találunk az alaplap egyik RAM-foglalatában. A tápegység szerepét egy 350 W teljesítményű Chieftec modell tölti be, mely SFX méretű, így kényelmesen befér a nem túl nagy gépházba.

PCX 210957
PCX 210957 [+]

A 205 000 forintos, 210957-es kódú PC AMD processzorra épül, konkrétabban egy Gigabyte B450 Aorus M alaplapba szerelt Ryzen 3 3200G processzort találhatunk benne, melyhez kapunk egy Gigabyte GeForce GTX 1650 Super grafikus kártyát és 8 GB ADATA memóriát. Ezzel a konfiggal már azért játszogatni is fogunk tudni, bár a 120 GB-os Kingston SSD-re csak az egyszerűbb címek férnek majd a rendszer mellé, de szerencsére egy 1 TB-os Toshiba HDD is került a Cooler Master MasterBox Q300L házba, így azért mégsem mondhatjuk, hogy helyszűkében leszünk.

PCX 205847
PCX 205847 [+]

A 250 000 forintot kóstáló PCX 205847-ben már nem csak komolyabb processzort (AMD Ryzen 5 2600), hanem a pirosaktól származó videokártyát is találunk. A beépítésre került ASUS RX 5500 XT nagyjából a fent említett 1650 Super szintjén van, ahogy a gépben található MSI alaplap is microATX formátummal és B450-es chipsettel rendelkezik, memóriából viszont már 16 GB-ot kapunk, a két meghajtó helyett pedig egyetlen, de nagyobb kapacitású, egészen pontosan 960 GB-os SSD-t találunk a házban. Utóbbi szerepében egyébként egy Thermaltake Verse H22 tiszteleg, míg a tápellátásért 600 wattos Cooler Master Elite V3 felel.

PCX 467931
PCX 467931 [+]

Az 5500 XT-nél jóval nagyobb teljesítményre képes az a Sapphire RX 5600 XT Pulse, mely a 320 000 forintos PCX 467931-es PC-ben dolgozik, ráadásul az ASRock B450M Pro4-F lapba pakolt AMD Ryzen 5 3600 processzor is egy modernebb darab – még egy év sem telt el computexes bemutatkozása óta. A Zalman S2 házban tanyázó rendszer része még 2 x 8 GB G.Skill Aegis memória, illetve egy 120-as Kingston SSD és egy 1 TB-os Seagate merevlemez, de természetesen a tápegységet sem hagyták ki a PCX-es srácok, egy 700 wattos FSP Hyper M gondoskodik a konfig energiaellátásáról.

Hirdetés

Még az előző PC-nél is léteznek persze erősebb modellek, melyek közül mutatunk egyet, de ezt már a Foramax kínálatából választottuk. Az AMD Ryzen Esport Game PC Gen3 V2 384 900 forintos árcéduláját még csak túlzónak sem találjuk, így egy említést mindenképp megér. Az általunk igen kedvelt dizájnnal ellátott NZXT H510 gépházba szerelt rendszer egy ASUS B450-F Gaming alaplapra, illetve a lapban található AMD Ryzen 5 3600X processzorra épül, melyet ASUS TUF3 5700XT VGA segít a grafikai feladatok ellátásában.

Foramax AMD Ryzen Esport Game PC Gen3 V2
Foramax AMD Ryzen Esport Game PC Gen3 V2 [+]

A 650 wattos tápegység a Seasonic futószalagjáról került a ház belsejébe, míg memóriából 16 GB-ot, merevlemezből pedig egy 2 TB-os verziót kapunk, de ha ezek nem felelnének meg az igényeinknek, vásárlás előtt további konfigurálási lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Kiválaszthatjuk például, hogy milyen processzorhűtő vagy SSD kerüljön a számítógépbe, megváltoztathatjuk a házat, kérhetünk plusz memóriát, de operációs rendszer vagy extra garancia igénylésére is van lehetőségünk – bár utóbbi bővítés nélkül is három évre szól, amivel már felár kifizetése nélkül is elégedettek lehetünk.

Alaplapok

A következő kvartettet szintén a Foramax kínálatából választottuk. A négy alaplap mindegyik tagja az újdonságnak számító, LGA1200 foglalattal és Intel Z490-es chipsettel büszkélkedhet, továbbá mind a négy modellre igaz, hogy ATX formátumúak, ennek megfelelően pedig négy darab DDR4-es memóriaslottal rendelkeznek – részleteiket tekintve azonban már jelentős eltéréseket találunk.

ASUS ROG Strix Z490-F Gaming
ASUS ROG Strix Z490-F Gaming [+]

A három év garanciával 110 900, illetve 126 400 forintba kerülő ASUS ROG Strix Z490-F és Z490-E Gaming modell másik két társukhoz képest alacsonyabb árkategóriában versenyeznek, de azért még így sem mondanánk, hogy olcsó termékek lennének, ez pedig a tulajdonságaikon is látszik. Mindkét verzió kezeli például a 4800 MHz-en ketyegő memóriákat, előbbi ráadásul Intel XMP támogatást is kapott, de USB Type-C portból és M.2-22110 foglalatból is jutott mindkettőre, ahogy az Aura RGB világítás sem maradhatott le. Ami a legfontosabb eltérés a két lap között, az a vezeték nélküli kapcsolatok támogatása, ugyanis míg a Z490-E-be Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.1 modul is került, addig a Z490-F-ből ezek kimaradtak – cserébe mindkét lapon találunk egy-egy 2,5 gigabit sebességre képes Ethernet portot.

ASUS ROG Strix Z490-E Gaming
ASUS ROG Strix Z490-E Gaming [+]

A 176 600 forintos ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) és 209 800 forintos ROG Maximus XII Formula modell több pontban is előrelépést jelent Strix-es társaikhoz képest, akiknek pedig ezek fontos tényezők, azoknak megérheti kifizetni a felárat. Mindkét lap rendelkezik például Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.1 támogatással, de vezetékes kapcsolatok szempontjából is többre képesek. A Maximus XII Hero egy Marvell AQtion AQC111C típusú, a Maximus XII Formula pedig egy AQtion AQC107C hálózati vezérlőt tudhat magáénak, ezzel előbbi 5, utóbbi pedig 10 gigabites tempóra képes.

ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi)
ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) [+]

ROG termék lévén természetesen mindkét alaplap rendelkezik beépített RGB világítással is, aminek viszont játék közben hasznát is vesszük és nem csak a ház belterét nézegetve tölt el elégedettséggel, az a mindkét eszközön megtalálható ROG SupremeFX S1220 audiokontroller. Mindkét verzió támogatja a 7.1 térhangzást, illetve a 32 bites, 192 kHz-es anyagok lejátszását, a japán gyártmányú kondenzátorok, illetve az aranybevonattal ellátott jack csatlakozók pedig valamennyire garantálják az alaplapi vezérlők között kiemelkedőnek számító hangminőséget.

ASUS ROG Maximus XII Formula
ASUS ROG Maximus XII Formula [+]

Mind a négy felsorolt ASUS alaplapra igaz, hogy vásárláskor most ajándékot is kapunk melléjük: a két ROG Strix szériás modellhez egy ASUS ROG Gladius II Core egér jár, míg a két ROG Maximus esetében egy ROG Cetra headsetet találunk a csomagban.

Egerek

A kompetitív FPS játékosok számára egérválasztásnál általában a legfontosabb szempont a jó szenzor és az alacsony tömeg, azonban ez a két tulajdonság együtt csak ritkán található meg egy termékben, és ha mégis, az eredmény nem lesz olcsó. A Glorious PC Gaming Race modelljei nem olyan rég kerültek piacra, és tervezésükkor az elsődleges cél egy pontos, de mégis könnyű eszköz létrehozása volt. Ez ránézésre sikerült is, ráadásul nem kell túlságosan a zsebünkbe nyúlni vásárláskor, hiszen mindhárom modelljük 19-21 000 forint körüli áron kapható.

Glorious PC Gaming Race Model O
Glorious PC Gaming Race Model O [+]

A cég első egere a Model-O volt, mely az általunk is tesztelt Cooler Master MM710-éhez hasonló, méhsejtrácsos műanyag burkolatot kapott, ennek köszönhetően pedig sikerült elérni a mindössze 67 grammos tömeget. Az egér fekete vagy fehér színű, matt burkolattal rendelkezik, de mindkét színből elérhető fényes felületű változat is (fekete, fehér), mely 1 grammal többet nyom a mérlegen, ez azonban talán megbocsátható tulajdonság a látványosabb dizájnért cserébe.

Az összesen hat gombot magán viselő egérben 20 millió kattintásra hitelesített Omron kapcsolók dolgoznak, a munka oroszlánrészét pedig egy 12 000 dpi érzékenységű, 1000 Hz-es mintavételezési rátával és 0,7 milliméteres LoD értékkel rendelkező PixArt PMW3360 szenzor végzi. A könnyű siklásról a minőséginek mondható G-Skate PTFE talpak gondoskodnak, a két méter hosszú, USB csatlakozóban végződő vezeték pedig alacsony tömegével és jó rugalmasságával járul hozzá az egér könnyű mozgatásához. Az egér teljesen plug and play módon működik, az érzékenység állításához és a világítás kapcsolgatásához nincs szükség szoftverre, de ha mégis szeretnénk a fényeket mélyrehatóbban konfigurálni, a gyártó honlapjáról letölthetjük az ehhez szükséges programot.

Glorious PC Gaming Race Model O-
Glorious PC Gaming Race Model O-

A Model O-ból létezik egy nevében „–„ jellel megtoldott változat is, mely minden tulajdonságában megegyezik a „mezei” Model O-val, ám annál 3 milliméterrel keskenyebb, 8 milliméterrel rövidebb és 1,5 milliméterrel alacsonyabb, ennek köszönhetően pedig tömege is jelentősen kisebb, mindössze 58 gramm. A Model O- egérre is igaz, hogy matt fekete és fehér, illetve fényes fekete és fehér változatban érhető el, a karcokra érzékenyebb bevonat pedig ezúttal is 1 gramm többletsúlyt jelent.

Glorious PC Gaming Race Model D
Glorious PC Gaming Race Model D

A szimmetrikus kialakítású Model O modellek után az érdekes nevű gyártó piacra dobta a Model D-t, mely jobbkezes használatra lett tervezve, háta 4,5 milliméterrel magasabb, dobozában pedig extra, nagyobb méretű PTFE talpakat találhatunk, többi paraméterében azonban nagyjából megegyezik a Model O-val. A 68 grammos egér is matt fehér és matt fekete változatban, illetve 69 grammos fényes fekete és fehér verzióban érhető el.

Glorious PC Gaming Race Glorious Mouse Bungee
Glorious PC Gaming Race Glorious Mouse Bungee [+]

A Glorious PC Gaming Race kínálatában egeres kiegészítőket is találunk, köztük a 6000 forint körül beszerezhető Glorious Mouse Bungee-t, mely egy rugalmas karral ellátott kábelvezető állvány, melyet használva elkerülhetjük, hogy az egér kábele elakadjon például az asztalon lévő „tereptárgyakban”. A 97 x 88 mm alapterületű eszköz fekete és fehér színben is elérhető, így nem fog elütni választott Glorious PC Gaming Race egerünktől.

Billentyűzetek

A Redragon márkanevet már többször is említettük hasábjainkon, most pedig ismét elővettük a brandet, ezúttal főleg billentyűzeteik közül szemezgetve – kiegészítve egy érdekes csomaggal a felsorolás legvégén. Ár és méret szerint is felfelé haladva a 18 810 forintos Redragon Dark Avenger RGB billentyűzettel kezdjük a sort, mely a képen is látható módon numerikus számsor nélküli kialakítást kapott, kiosztása pedig magyar nyelvű.

Redragon Dark Avenger RGB
Redragon Dark Avenger RGB [+]

Az ellenálló műanyagból készült kupakok alatt – sajnos ismeretlen gyártmányú – barna mechanikus kapcsolókat találunk, melyek a gyártó állítása szerint az 50 millió leütést és kibírják, a dizájnhoz pedig nagyban hozzájárul a gombok RGB-s háttérvilágítása is, mely 9 különböző effektet képes megjeleníteni. A billentyűzet szövetborítású USB kábelen csatlakozik a számítógéphez, de ebben talán semmi meglepő nincs, hiszen ennyi pénzért ritkának számítanak a vezeték nélküli megoldások.

Redragon Varuna RGB
Redragon Varuna RGB [+]

Árban kicsit feljebb lépve, 20 190, illetve 20 590 forintért teljes kiosztású, magyar nyelvű billentyűzeteket is találunk a Redragon kínálatában a Varuna RGB és Kala RGB modell képében. Előbbi kicsit „gameresebb” vonalvezetéssel lett megáldva, míg utóbbi letisztultabb, szögletes kialakítást kapott, de a mechanikus kapcsolók típusa is eltérő a két eszköz esetében: a Varuna kattogósabb, kék színű switcheket kapott, a Kala pedig barna kapcsolókat használ.

Redragon Kala RGB
Redragon Kala RGB [+]

Természetesen egyik modellből sem maradt ki az RGB világítás, amiért viszont a Kala jobb választás lehet, az a mellékelt 8 db extra kapcsoló (2-2 db kék, barna, piros és fekete), illetve, hogy a kupakok double-shot technológiával készültek, nem pedig egyszerű mártásos technikával lettek festve.

Redragon Amsa-Pro
Redragon Amsa-Pro [+]

A 26 790 forintos Redragon Amsa-Pro külsőre nagyon hasonlít a Varuna RGB-re, valamint kicsomagolás közben is ismerős alkatrészekkel találkozhatunk, nevezetesen a 8 extra kapcsolóval, az igazi érdekesség azonban a kupakok alatt található. Az Amsa-Pro is mechanikus kapcsolókat használ, ezek azonban lézeresek, azaz a lenyomás a fénysugár megszakításával kerül regisztrálásra. Ennek a megoldásnak nem csak a rövidebb válaszidő az előnye, hanem a tartósság is, hiszen míg a fent felsorolt billentyűzetek kapcsolói 50, addig az Amsa-Pro switchei 100 millió leütésre vannak hitelesítve.


[+]

Végezetül említést érdemel még a Redragon érdekes három az egyben csomagja, mely 26 820 forintért nem csak egy Redragon K585 kiegészítő billentyűzetet és egy M721 jelölésű optikai egeret, de egy GA-200-as adaptert is magában rejt, melynek segítségével a Redragon, vagy akár más gyártó perifériáit tudjuk Xbox, Nintendo vagy Playstation konzolokra kötni. Persze a billentyűzet és az egér már önmagában is érdekes, hiszen előbbi kupakjai alatt kék színű mechanikus kapcsolókat találunk, az eszköz tetején és két oldalán pedig extra makrógombok kaptak helyet, míg az egér összesen 10 gombjával, 5, fedélzeti memóriában tárolt profiljával és a 32 000 dpi érzékenységre képes érzékelőjével akár haladóbb játékosok számára is opció lehet. Persze a csomag egyik tagjáról sem maradhatott le a világítás, de sajnos csak a billentyűzet és az egér képes színes fények megjelenítésére, az adapterben található LED-ek kizárólag piros színnel világítanak.

Notebookok

Cikkünk utolsó oldalát a hordozható számítógépeknek szenteltük, a listát pedig szokás szerint a legolcsóbb modellel kezdjük. 99 990 forintos árával a Lenovo IdeaPad 330 refurbished (a gyártó által valamilyen oknál fogva bevizsgált és újracsomagolt) verziója úgy általában vizsgálva a piacot is olcsónak mondható, és bár ennyi pénzért nyilván nem elvárható az első osztályú anyaghasználat és a csúcsteljesítményű hardver, alapvető feladatok ellátására ez a gép is teljesen alkalmas lehet.

Lenovo IdeaPad 330
Lenovo IdeaPad 330 [+]

A burkolat alatt egy Intel Celeron Dual Core N4000 processzor dolgozik integrált Intel UHD Graphics 600 grafikus vezérlő és 4 GB rendszermemória társaságában, míg az adatok – és az előtelepített Windows 10 operációs rendszer – számára egy 500 GB kapacitású merevlemez áll rendelkezésünkre. Az 1366x768 pixel felbontású kijelző képátlója 15,6 hüvelyk, a viszonylag nagy monitornak hála pedig a magyar kiosztású billentyűzeten numerikus pad is elfért.

Dell Inspiron 5491
Dell Inspiron 5491 [+]

Némileg erősebb és jóval figyelemfelkeltőbb modell a három év garanciával most 280 490 helyett 254 990 forintért kapható Dell Inspiron 5491 notebook, melynek legnagyobb érdekessége nem az Intel Core i3-10110U processzor vagy a 4 GB RAM, hanem a 360 fokban körbehajtható, 14,1 hüvelykes, Full HD felbontású IPS érintőkijelző. Persze azért a flancos monitor mellett is találunk még érdekességeket, ilyen például a 256 GB-os SSD, az ujjlenyomatolvasó, az USB 3.1 Gen1 Type-C csatlakozó, vagy épp az előtelepített Windows 10 operációs rendszer, de azért lássuk be, ezek más gépekben is előfordulnak, míg a sátor módjára hajtogatható kijelző nem mindennapos.

Lenovo IdeaPad L340 15
Lenovo IdeaPad L340 15 [+]

Bár letisztult megjelenésével a 314 990 forintos Lenovo IdeaPad L340 15 sem egy csúnya szerzet, de ennek a gépnek inkább a teljesítménye az, ami érdekes. A négymagos Intel Core i5-9300H processzor és a 8 GB memória már bőven az átlagos, hétköznapi dolgokra éppen elég kategória felett áll, ráadásul ebben az esetben kiegészítették őket egy NVIDIA GeForce GTX 1050 VGA-val, 256 GB-os SSD-vel, illetve 1000 GB-os merevlemezzel, így van mivel kihasználni a 15,6 hüvelykes, Full HD IPS panel képességeit. Az árba beletartozik az SSD-re telepített Windows 10 operációs rendszer is, sőt az USAnotebook akciójának keretein belül most egy egeret vagy egy laptoptáskát is választhatunk ajándékba.

Dell G5 5590
Dell G5 5590 [+]

Az egyszerűbb játékokra már a fenti Lenovo is alkalmas lehet, de komolyabb címek futtatásához erősebb grafikus vezérlő is szükséges. A három év garanciával 335 590 forintért árult Dell G5 5590-ben található NVIDIA GeForce GTX 1650 például pont ilyen, mely még ha nem is a legerősebb, a 15,6 hüvelyk képátlójú beépített monitor 1920x1080 pixelének kirajzolására még játékok közben is elegendő lehet. A mellé pakolt Intel Core i5-9300H és a 8 GB RAM jó partner lesz majd játék közben, ahogy a házba szerelt 128-as SSD és az 1000 GB-os HDD sem mondható rossznak, legalábbis kezdésnek. Operációs rendszert azonban utólag kell majd vásárolnunk, mert a notebookhoz ezen az áron még nem jár ilyen szoftver.

SidCorky

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Helló nyár, helló akciók!

  Utolsó májusi összeállításunkban PC-k, gépházak, játékhoz való kiegészítők és notebookok szerepelnek.

Előzmények

 • Nyárváró hardvercsokor

  Ezen a héten számítógépházak, notebookok, asztali számítógépek és más érdekességek kerültek terítékre.

 • Újabb hardverek a home office-ba, vagy csak úgy

  Munkára és játékra is alkalmas eszközök mellett néhány érdekes, extrém megjelenésű gépházat is bemutatunk.

 • Itt van május eleje

  Ajánlónkban PC-k, tápegységek, számítógépházak és különböző számítógépes kiegészítők kerülnek elő.

 • Április végi gyűjtemény

  Notebookok, számítógépek, hálózati eszközök és pár érdekesebb hűtés fért bele heti válogatásunkba.

Hirdetés