Linksys: biztonságos Wi-Fi hálózatok gombnyomásra

A Linksys megkezdte SecureEasySetup (SES) technológiával ellátott termékei szállítását, melynek révén egy gombnyomással azok is biztonságosabbá tehetik vezeték nélküli hálózatukat, akik nem kívánnak elmélyedni a biztonsági szolgáltatások konfigurációjában. A funkció a Wireless-G (SpeedBooster) termékvonal több korábban megjelent készülékén is alkalmazható külön költségek nélkül.

Hirdetés

A SES aktiválásával a kompatibilis készülékek automatikusan Wi-Fi Protected Access (WPA) titkosítás használatára állnak át, és a router vagy hozzáférési pont csatlakoztatja a hálózathoz a klienst, miközben az átveszi a biztonsági beállításokat. A Linksys reméli, hogy eljárását más gyártók is alkalmazni fogják, így az egyfajta kvázi-szabvánnyá válhat az otthoni, illetve kisirodai felhasználásra szánt berendezések piacán.

A régebbi eszközökön, amelyeken még nincs SES gomb, a szolgáltatás firmware-frissítés után szoftveres úton válik elérhetővé; ezek közé tartoznak az alábbi termékek:

  • WRT54G Wireless-G, WRT54GS Wireless-G SpeedBooster szélessávú router;
  • WPC54G Wireless-G (a V2 verzió kivételével), WPC54GS Wireless-G SpeedBooster notebook-adapter;
  • WMP54G Wireless-G, WMP54GS Wireless-G SpeedBooster PCI adapter;
  • WUSB54G Wireless-G, WUSB54GS Wireless-G SpeedBooster USB adapter.

Néhány héten belül bemutatják a SES technológiát támogató WAP54G hozzáférési pontot is, miközben máris piacra került a WTR54GS jelzést viselő, hordozható Wireless-G Travel Router SpeedBooster.

Más gyártók hasonló eszközeivel rokon módon a WTR54GS vezeték nélküli hálózatok vagy egyes WLAN-állomások számára biztosít kapcsolatot az Ethernet szabványú LAN, illetve kábel- vagy ADSL-modemen keresztül az Internet irányába, és kliensadapterként is használható, ekkor egy Ethernet interfésszel bíró állomás WLAN-ba illesztését segíti elő. Ebben a kategóriában korántsem triviális módon a router lehetővé teszi egy wireless Internet-hozzáférés megosztását is több vezeték nélküli állomás között, ami különösen fizetős hotspotok igénybevétele esetén bizonyulhat hasznos funkciónak.

A WTR54GS természetesen tartalmaz DHCP-szervert, SPI tűzfalat, támogatja a WPA, WPA2 titkosítást, és megfelelő eszközökkel együttműködik a SES önkonfigurálásban. Az IEEE 802.11b és g szabványokkal kompatibilis router a SpeedBooster eljárás révén a standard 54 Mbps maximális adatátviteli sebességet további 35 százalékkal képes növelni. Az eszköz beépített tápadapterrel rendelkezik, és közvetlenül a konnektorba dugható. A készülék az Egyesült Államokban már kapható, ára ott 99,99 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés