Gigabájtok olcsón

Házak

Házak

Hirdetés

Ugyan a BTX szabványnak a kiskereskedelemben még se híre, se hamva, minden hétre jutnak érdekességek a számítógépes házak piacáról. Ezen a héten a Thermaltake csökkentette pehelykönnyű házának, a Tsunami Dreamnek az árát. Mikor februárban bemutattuk a táp nélkül csupán hat kilós PC-házat, még 41 700 forintba kerül. Mára a szemtelenül magas ár sokat szelídült; újabban a hullámos elejű ajtós házért 33 000 forintot kell fizetni.

11 000 forinttal olcsóbb, és igazi kis LAN-os díszpéldány a Thermaltake SViking. Negyvennégy centiméteres magasságával nem egy óriás, de ötven és fél centiméter mély gyomrába kényelmesen elfér egy ATX-es alaplap, négy ötnegyedes és hat három és feles (ebből öt rejtett) meghajtó. Természetesen a meghajtók csavarmentesen szerelhetőek. A viking oldalát termetes plexiablak díszíti, de az előlap is kapott érdekes látnivalót. Egy kék háttérvilágítású kijelzőn követhetjük szemmel a ház belsejében uralkodó hőmérsékleteket, vagy a kijelző két oldalán található két tekerőre kötött ventilátorok fordulatszámát. Kényelmesen elérhető helyre, a ház tetejének elejére kerültek a rendszerint előlapon található USB, FireWire és audiocsatlakozók. A megfelelő szellőzéséről elöl és hátul is egy-egy 12 centiméteres ventilátor gondoskodik. Hogy a LAN-partin megfáradt és hálózsákban durmoló gémer házát ne fosszák ki, az SViking előlapja és oldala is kulccsal zárható.

Mai házbemutatónk legérdekesebb példánya a Sharkoon Silvation. Már a zárható előlap megjelenése sem szokványos, de az igazi érdekességek belül rejtőznek. Ugyan a BTX-et ma már említettük, hogy még sehol sincsen, de a Silvation belsejében már érzékeltet ezt-azt az új szabványból. Elsőre szembetűnik, hogy a processzor alulra került, a grafikus kártya és a többi kiegészítő pedig fölötte kapott helyet.


Sharkoon Silvation – átszervezett belső, a ház eleje balra néz

Ezt nem tükrözéssel oldották meg, csak az alaplap került a ház másik oldalára, vagyis a képen látható ház előlapja balra néz. Így került a processzor a ház legaljára, ahol egy előlapi és egy hátlapi 12 centiméteres ventilátor keltette légáramlásban foglal helyet. Hogy a többi alkatrészt nem fűtse, még egy átlátszó cső is került rá. A megváltoztatott beépítési irány további előnye, hogy a grafikus kártya ventilátora már nem lefelé mutat, így feltehetőleg csapágyazása is később kopik majd ki.

A ház forró pontja a merevlemezek környéke lehet, ugyanis oda nem jutott szellőzés. Ezt a régiót egyedül egy, a házból táplálkozó 12 centiméteres ventilátor tudja szellőztetni, esetleg a legfölső bővítőkártya helyére szerelt ventilátor tudja megoldani. A belső elrendezés mindenképpen praktikus, az 510 mm mély és 558 mm magas házba öt nagy és nyolc kismeghajtó (kettő az előlapon) fér el. A spéci Sharkoon ház ára különlegességéhez mérve nem is olyan magas, táp nélkül 25 200 forint.

Mai utolsó házunk, a nem éppen hangzatos nevű KME 6262 nem tartozik az extra megoldások közé, inkább annak a példája, hogyan lehet olcsón mutatós terméket létrehozni. A négyszáz wattos tápegységgel együtt 8300 forintot kóstáló ház legnagyobb vonzereje az érdekes előlapi festése lehet, bár ízlések és pofonok... Mindenesetre, akinek tetszik, és nem tervezi saját kézzel túl sokat szerelgetni, annak jó szobadísz lehet ez a 412 mm magas házikó. A belső ugyan nem kelhet versenyre a neves gyártók jelentősen drágább házaival, de itt is elfér négy 5,25 és hét 3,5 colos meghajtó, az utóbbiak közül kettő érhető el az előlapról, a nagyok közül pedig a két felső optikai egységek fogadására alkalmas buktatható takarót kapott.

rudi

Hirdetés

Azóta történt

  • Processzorkörkép

    Processzorok és 2,5 hüvelykes merevlemezek árainak áttekintésével és a megszokott hardverajánlóval szolgálunk friss cikkünkben.

  • Újabb tíz Intel konfiguráció

    Időről időre visszatérő gépösszerakós árpróbánkban ezúttal tíz Intel-alapú rendszer szerepel – a heti aktualitások társaságában.

Előzmények

Hirdetés