Hirdetés

Két új merevlemez-levegőztetőt mutatott be a Jetart

A számítógép merevlemeze az egyik legérzékenyebb rendszerkomponens, mindemellett az egyik legkritikusabb alkatrésze a PC-nek, hiszen meghibásodásával esetenként nem pusztán csak anyagi kár keletkezik; akár pótolhatatlan adatok is elveszhetnek. Kevesen fordítanak rá figyelmet, hogy az adattároló egységek nemcsak az ütődést, de az extrém hőhatásokat, hőingadozásokat is meglehetősen rosszul tűrik. Különösen fontos lehet ez a szempont a gyors, több lemeztányért tartalmazó egységek esetén, ahol a működés komoly hőfejlődéssel járhat.


Számos gyártó mellett a Jetart is kínál megoldást erre a problémára; a cég merevlemezhűtőinek választéka éppen a napokban bővült két újabb modellel. A Jetart HCA05 egy „natúr” színű alumíniumbordából és két 50 mm-es ventilátorból áll. A hűtőalkalmatosságot a merevlemez aljára lehet rögzíteni, ezzel az elektronika, illetve a motor lényegében folyamatosan friss levegőhöz juthat. A HCA05 adatlapjáról – talán figyelmetlenségből – sajnos lemaradt a két légkavarót jellemző több lényeges paraméter, úgy mint fordulatszám vagy zajszint, ennek hiányában nehéz eldönteni, hogy a Jetart HCA05 mit „kér” a hűvös működésért cserébe.


A rézszínűre eloxált alumínium hűtőbordával érkező Jetart HCA01 a HCA05-ös modellel teljesen megegyező felépítést kínál, az egyetlen változás a fent leírt típushoz képest, hogy itt már legalább tudhatjuk a ventilátorok fordulatszámát (ha zajszintjüket nem is). A két hűtőventilátor 5000 fordulat/perces sebességű motorral lett ellátva, ami azt sejteti, hogy a HCA01 bizony hallatja magát működés közben. Mindkét modellel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy az egységek működése csak akkor válik igazán hatékonnyá, ha a számítógépház szellőzése biztosított.

A két Jetart HDD-hűtő várhatóan hamarosan piacra kerülhet Magyarországon is, fogyasztói áruk egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés