Hirdetés

GeForce RTX 3090: irány a sztratoszféra

Ha pénz nem számít, az RTX 3090 a legjobb GPU a piacon. De hogy mennyire? Ezt próbáltuk ki az EVGA segítségével.

Hirdetés

Sugárkövetés hatása, fogyasztás, hőmérséklet

A GA102 nem újdonság, így a sugárkövetés bekapcsolása ugyanúgy komoly extra terhelést jelent, mint a többi, ezt támogató VGA esetében. Ám, mint ezt már korábban hangsúlyoztuk, ha elég magasról indulunk, akkor akár egy 40%-os lassulás is beleférhet, márpedig jelenleg éppen ez a helyzet: sok játéknál elég teljesítmény marad ahhoz, hogy UHD felbontás alatt is maximális minőségben élvezhessük a látványt, elfogadható fps értékek mellett. Ott pedig ahol nem ez a helyzet, a DLSS bekapcsolása segíthet korrigálni.

Fogyasztás és hőmérséklet

Az EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 Ultra nem kettő, hanem egyenesen három 6+2 tűs PCIe konnektorból kapja az energiát, és erre láthatóan szükség is van, a rendszer az eleve sokat fogyasztó RTX 3080 OC-nál is több áramot vesz fel a konnektorból. A hivatalos ajánlás Ryzen 7-tel párosítva 750 wattos tápegységet ír, a kártyához jobban passzoló Ryzen 9, Core i9 esetében viszont már a 850 wattos modellek között érdemes nézelődni az NVIDIA szerint. Bár mi ennyire extrém értékeket nem mértünk, az alacsony zajszint és a tartalékok okán igazából egyet is értünk velük (megjegyeznénk, hogy az EVGA kártyája a standard RTX 3090 FE-nél magasabb, 420 wattos fogyasztást engedélyez).

Az EVGA hűtési rendszere szerencsére elég erős ahhoz, hogy a megtermelt hőt különösebb erőlködés nélkül elszállítsa. Bár teljes terhelésen azért némának nem mondanánk ezt a grafikus kártyát, az összhatás kedvező, egy igényes gépházban, megfelelő szellőzéssel támogatva nem lesz zavaró játék közben.

Tesztünk közben a frekvencia a hivatalosan beállított 1800 MHz helyett 1950-1980 MHz-en tanyázott, ami szép eredmény ettől a GPU-tól, és némileg túlszárnyalja az RTX 3080 OC esetében látott órajeleket is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés