GeForce RTX 3090: irány a sztratoszféra

Ha pénz nem számít, az RTX 3090 a legjobb GPU a piacon. De hogy mennyire? Ezt próbáltuk ki az EVGA segítségével.

Bevezető

Minden kategóriának megvannak a maga luxustermékei: jó, sőt nagyon jó autó például a Mercedes S osztály önmagában is, de ha a vastag pénztárcájú vásárló ennél is többet szeretne, akkor ott van a Maybach. Az NVIDIA esetében ez a páros az RTX 3080 és a 3090: az utóbbi jóval drágább, de hogy normál felhasználás során mennyivel jobb? Ennek járunk utána az EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 Ultra segítségével, mely az eleve csúcskategóriás GPU-t még egy szolid tuningnak is aláveti az eredetileg 1695 MHz-es boost órajel 1800 MHz-re emelésével.


[+]

A szóban forgó kártyáért jelenleg, 2021 első napjaiban 800 000 forint körüli összeget kérnek a boltokban, és állítólag raktárkészlet is van belőle. Természetesen 800 000 forintból nemcsak hogy egy, de két komplett, egész erős PC-t is összeépíthetünk, azonban az RTX 3090 nem azoknak készül, akik így gondolkoznak. Erőfitogtatás ez a GPU az NVIDIA részéről, az Ampere kimaxolása, és a nevet leszámítva igazából a Titan sorozat továbbvitelének tekinthető.

Ahogy egyébként az előző, Turingra épülő Titan RTX-nél, úgy most sem egyedi GPU-t, hanem az RTX 3080-ban is dolgozó GA102-t kapjuk, csak éppen „teljes” kiépítésben. Mivel itt aztán végleg nem kell spórolni, a drága GDDR6X-ből is közel két és félszeres mennyiséget, 24 GB-ot forrasztottak a NYÁK-ra, ezzel pedig a kissé magasabb órajelnek és a szélesebb busznak köszönhetően közel 24%-kal magasabb sávszélességen kommunikálhat a grafikus processzor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés