Fujitsu Lifebook U727 – biztonság kézrátétellel

Kipróbáltuk a Fujitsu kicsi, de mégis teljes értékű, professzionális szubnotebookját, a Lifebook U727-et.

Bevezetés, külső

A Fujitsu Lifebook szériájában az U család képviseli a vékony, nagyon jól hordozható készülékeket, az U727 pedig ezen belül is a legkisebb modell, 12,5 hüvelykes kijelzővel és 1,2 kg-os tömeggel. Ugyanakkor a noteszgép tervezésekor láthatóan mégsem a hordozhatóság volt az elsődleges szempont, hanem a minél sokoldalúbb használhatóság és a munkahelyi igények kielégítése.

Külső

Hirdetés

Ha ma a hordozhatóságra gondolunk, általában a 15 mm-nél vékonyabb, elegáns ultrabookok juthatnak eszünkbe, pedig aki egész nap ezekkel dolgozik, az tapasztalni fogja, hogy szilárdságban és főleg a csatlakozók területén ezek azért ritkán nyújtják azt, amit hosszabb távon szeretnénk – vagy ha igen, akkor azt ijesztően vastag árcédulával honorálják.

Mindenesetre az U727 esetében a mérnökök nem rugóztak ezen sokat, az éppen csak 20 mm alatti (19,8 mm-es) vastagság azonban csak a 10 mm-es vetélytársak mellett érződik soknak, miközben lehetővé teszi az olyan, lassan feledésbe merülő portok elhelyezését a készülék oldalain, mint a D-Sub vagy az Ethernet.


[+]

A készülék kivitele egyébként elsőosztályú, az alumínium, a magnézium és az igen jó minőségű műanyag felhasználásával készült ház masszív, nem csavarodik, nem recseg, nincsenek illesztési hézagok, és általánosságban véve is olyan hatást kelt, hogy évekig bírni fogja a strapát. A kijelző fedőlapja egyébként matt fém, míg a csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész szálcsiszolt alumínium. Az alsó rész érdes, jó fogású műanyagburkolatot kapott.


[+]

A – fogalmazzunk úgy – indusztriális kivitel azonban többé-kevésbé a dizájnban is érződik, az U727 semmiképp sem fog szépségversenyt nyerni; egy klasszikus, szögletes notebookot kapunk, olyan arányokkal, amelyektől tömzsibbnek is érződik, mint amilyen valójában. Teljesen dísztelennek csak azért nem mondanánk, mert a kijelző hátoldalára került, alig látható Fujitsu logón kívül egy vörös fémcsíkot helyeztek el a billentyűzet alsó élénél. Ez a megoldás egyébként nem újdonság, több korábbi Lifebook U modellen is találkozhattunk vele.


[+]

Nemcsak kézbe fogva tűnik masszívnak a noteszgép, hanem használat közben is, a 180 fokban nyitható zsanérok is vastagok és szilárdak, a Fujitsu pedig nem feledkezett meg a monitor és a gépház közötti rés tömítéséről sem, ám ennél a gépnél csak a felső élre került gumicsík. A kijelző maga masszív, nem hajlamos a csavarodásra, kinyitásához viszont nem elég egyetlen kéz.


[+]

Kellemes időutazáson vehetünk részt, ha megnézzük a gép alját, itt ugyanis az egyre divatosabb, egybeépített, netán nem is nyitható fedél helyett jól elkülönülő ajtókat találunk, amelyeket kinyitva a fontosabb részegységeket tudjuk cserélni vagy bővíteni. Különálló egység az akkumulátor is, ezt eltávolítva lehet az opcionálisan kérhető (és a mi gépünkbe beépített) 4G modemhez tartozó SIM kártyát is telepíteni. Végül, de nem utolsósorban látható egy klasszikus dokkolócsatlakozó is, azon felhasználók számára, akik a klasszikus Fujitsu port replikátorral szeretnék ezt a gépet is használni.


[+]


[+]


[+]


[+]

Ami a többi csatlakozót illeti, ahogy már említettük, a vastagság miatt jutott hely mindennek: a jobb oldalon egy USB 3.0, egy DisplayPort és egy D-Sub kimenet, a bal oldalon pedig a tápcsatlakozón túl egy Gigabit Ethernet, egy USB Type-C port (ez a gép töltésére is használható) és egy második USB 3.0 csatlakozó van. Ide került a SmartCard olvasó is, míg az SD kártya helye, illetve a visszajelző LED-ek elöl találhatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés