Fujitsu blog: egy hét a Lifebook U757-tel

A vékony, és alapvetően a hordozhatóságot szem előtt tartó Lifebook U széria legnagyobb tagja az U757, amelynek nevéből a Fujitsu által kedvelt elnevezéseket ismerők már rögtön ki tudják következtetni, hogy ez egy 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt modell. Adódik a kérdés, hogy miként lehet egy ekkora képernyővel szerelt noteszgépet igazán jól hordozhatóvá tenni, de a Fujitsu mérnökeinek ez nagyjából sikerült – persze egészen más szinten, mint mondjuk a 12,5 hüvelykes képernyőjű U727-nél.

Fujitsu Lifebook U757
Fujitsu Lifebook U757 (forrás: Fujitsu) [+]

A notebookon egyértelműen látszik és érződik, hogy az aktuális U7-es széria tagja, masszív, remekül összerakott példány, igényes anyagokkal. A külsőn nincs semmi csiricsáré vagy felesleges díszítés, a professzionalizmust sugárzó dizájnba egyedül a billentyűzetet alulról határoló metálbordó csík csempész némi izgalmat. Az összhatás egyébként nagyon kellemes, nagyjából arra emlékeztet, amikor az egyébként elegánsnak tervezett luxusautó-modell csúcsmotorizált változata kap valami visszafogott külső jelzést annak érdekében, hogy megmutassa: itt valami különlegesről van szó.


[+]

Ha kinyitjuk a noteszgépet, rögtön láthatjuk, hogy a kijelző matt, ami elengedhetetlen azoknak, akik nem egy helyben dolgoznak, hanem alkalmasint kültéren vagy ablaknak háttal kell elővenni a masinát. Ez a matt kivitel tipikus jellemzője az üzleti felhasználásra szánt gépeknek, ám a Fujitsu még az általában jóval fényesebb bevonatot használó érintőképernyővel szerelt változatoknál is megoldotta a tükröződésmentességet. A viszonylag méretes kijelző egyébként többféle felbontással is kérhető, a belépőszintet képviselő 1366x768-tól egészen UHD-ig (3840x2160). Mi az arany középutat képviselő Full HD-s példány próbáltunk ki (érintőpanel csak ezzel a mérettel rendelhető), és úgy találtuk, hogy normál munkatávolságból a pixelek már ennél sem ismerhetőek fel – ennek fényében a 4K változat ideális lehet például képszerkesztéshez, videóvágáshoz.

A képernyőt tartó zsanérok, bár nem különösebben szélesek, elég erősen tartják a fedelet, amelynek felnyitásához két kézre van szükség.

Tovább haladva lefelé láthatjuk, hogy az U727-hez képest jelentős méretű rendelkezésre álló helyet a Fujitsu mérnökei arra használták, hogy könnyebbé tegyék a munkát, ugyanis teljes értékű, numerikus résszel is rendelkező billentyűzetet kapunk. Ez a két sor magas Enterrel sok irodai dolgozó által kedvelt elrendezés, ami pedig külön tetszett nekünk, hogy a magyar kiosztású klaviatúrán sincsenek nagyon összenyomott gombok.


[+]

A gépelési komforttal ennek megfelelően meg voltunk elégedve, bár a gombok útja nyilván nem valami hosszú – ez az ilyen vékony kivitelű gépeknél megszokott kompromisszum. A tapipad is jól működik, és különálló gombokat kapott, felülete azonban szerintünk lehetne egy picit nagyobb, különösen a szélességét illetően lenne még erre hely.


[+]

Egy főleg nagyvállalati környezetbe szánt noteszgépnél elég fontos, hogy évek múlva is szerelhető, használható legyen a notebook. Ha megfordítjuk az U757-et, láthatjuk, hogy erre oda is figyeltek, az akkumulátor ugyanis könnyedén eltávolítható, cserélhető, a fontosabb komponensekhez pedig könnyedén hozzáférhetünk: az egyik szerelőnyílás a két SO-DIMM foglalatot, a másik a háttértárat és a bővítőkártyákat fedi. Utóbbit eltávolítva látható, hogy az alapvetően 2,5”-es HDD és SSD fogadására kialakított helyre egy műanyag elem segítségével rögzíthető az M.2 formátumú SSD (amely egyébként SATA III és NVMe csatolós egyaránt lehet).


[+]

Az akkumulátor maga egyébként csak 50 Wh-s, ami a noteszgép méretét figyelembe véve nem számít rekordernek, így inkább a hardver energiatakarékosságán múlik, hogy mekkora üzemidőre számíthatunk – a tapasztalatunk az volt, hogy nagyjából négy órát el lehet dolgozni a géppel, ha ez a munka átlagos terhelést jelent, de ezt az értéket kitolhatjuk, ha átváltunk a CPU sebességét 800 MHz-en fixáló ECO üzemmódra.

Az U757-tel válaszható hardverek listája sokféle lehet, a processzorok esetében a Core i3-7100U-tól az i7-7600U-ig terjed a sor – mi egy i5-7300-as változatot próbáltunk ki, és teljes mértékben elégedettek voltunk az eredménnyel (a gépben lévő hardver egyébként szinte tökéletesen megegyezik a korábban részletesen tesztelt U727-esével), nem volt olyan feladat, amelynél a gép lassúnak bizonyult volna. A két memóriafoglalatba összesen 32 GB RAM telepíthető, és az IEEE 802.11ac-vel és Bluetooth 4.1-gyel kompatibilis hálózati adapter mellé LTE modem is kérhető.


(forrás: Fujitsu) [+]

Csatlakozóból két hagyományos USB 3.0-t és egy Type-C formátumút kapunk, ezen felül pedig HDMI és Displayport is rendelkezésre áll a Gigabit Ethernet port mellett. A készülék alján továbbra is ott van a Fujitsu hagyományos dokkolócsatlakozója, amellyel a klasszikus Port Replicatorhoz csatlakozhatunk, így a korábbi Fujitsu-ügyfeleknek sem kell lecserélni ezeket az eszközöket, ugyanakkor az USB Type-C-vel a gyártó újabb, PR8.1 nevű replikátorát is használhatjuk.

A Fujitsu is tisztában van azzal, hogy a noteszgépeknél sokszor nem is a hardver, hanem a gépen található adatok jelentik a nagy értéket, ezért adatbiztonsági szempontból igyekeztek mindenre odafigyelni. Nálunk például egy, a cég PalmSecure nevű vénaszkennerével szerelt noteszgép járt, de ha valahol úgy határoznak, akkor ez lecserélhető ujjlenyomat-olvasóra is. Rendelkezésre áll ezeken felül egy SmartCard olvasó is, a háttértárak esetében pedig öntitkosító SSD-k is választhatóak.

Bár egy 15,6 hüvelykes gépnél ritkán gondolunk az extrém hordozhatóságra, az U757 ilyen szempontból sem rossz, köszönhetően 19 mm-es vastagságának és 1,75 kg-os tömegének. Ami fontos különbség viszont az olyan ultrahordozható gépekhez képest, mint például az U727, hogy az U757-tel kevésbé fogunk útközben dolgozni: míg az U727-et ki lehet nyitni taxiban, vonaton, repülőn, addig ezzel a géppel inkább keresnünk kell magunknak egy kényelmes asztalt – ahol aztán a jobb ergonómiának köszönhetően gyorsabban tudunk haladni a munkával.

Azóta történt

Előzmények