Hirdetés

Enlight LCD-PC: van képe hozzá

Mögöttes szándék

Amennyiben helyszűkében vagyunk otthon vagy az irodában, jelenleg több lehetőség is kínálkozik arra, hogy mégis kényelmes munkakörnyezetet alakítsunk ki magunk körül. A mini-PC-k elterjedésével nem kell attól félni, hogy lépten-nyomon belebotlunk az ormótlan számítógépházba, az LCD-monitorok révén pedig az asztalon is több helyünk lett. Kézenfekvő tehát, hogy a legkisebb helyigényű asztali PC-t akkor kapjuk, ha a két technológiát keresztezzük; a mini PC alkatrészeit beépítjük az LCD-monitor házába.


Egy IBM XT az ókorból

Az ötlet mindazonáltal nem új, az ókorban is alkalmaztak hasonló integrációs megoldásokat, igaz, akkor még többnyire a gépházba építették a kijelzőt, nem pedig fordítva.

Az ipar egyik úttörője az Apple; a nemrégiben bemutatott iMac G5, illetve annak elődje az iMac G4 és az eMac G4 mindegyike a helytakarékosság – és persze az egyedi tervezés jegyében készült.


Régi Alma...


...friss Alma

Az Apple mindemellett termékeivel nem fedi le a teljes piacot, erre alapozva néhány távol-keleti gyártó elhatározta, hogy kifejleszt olyan flexibilis megoldásokat, amelyek egy TFT-panelből és egy alap-PC-ből állnak, a többit pedig rábízza a felhasználóra. Szerkesztőségünkbe most az Enlight IB-7686 típusjelű megoldása jutott el, mely alapkiépítésben tulajdonképpen nem más, mint egy LCD-monitorral egybeépített, különleges formájú, micro-ATX formátumú alaplapokat fogadó PC-ház, tehát voltaképpen nem is tekinthető barebone rendszernek.

A nálunk járt, kijelzővel egybeépített ház főbb paraméterei a következők:

  • Kijelző:15 hüvelykes TFT LCD 1024 x 768 pixeles maximális felbontással
  • Fényerő: 250 cd/m2
  • Kontrasztarány: 450:1
  • Rálátási szög: 40/60/60/60° (felülről, alulról, jobbról, balról)
  • Formátum: micro-ATX
  • Kártyahelyek száma: 4
  • Beépített csatlakozók: Fejhallgató-kimenet, mikrofon-bemenet, 2 x USB
  • Tárolóegységek: 1 x 3,5" merevlemez, 1 x slim optikai meghajtó, 1 x 3,5"-os floppymeghajtó
  • Tápegység: micro-ATX, 200 W maximális teljesítménnyel
  • Méretek és tömeg: 410 x 178 x 434 mm, 8 kg

A csomagolásból kibányászott, ezüstszürke-fekete színekben pompázó gép meglehetősen puritán külsővel rendelkezik, a csatlakozók a két oldalsó USB-porton és a hangrendszer csatlakozóin kívül el lettek dugva egy fekete takarópanel mögé a gép hátoldalán. Mindössze két nyomógombot találunk a házon, az egyik a gép ki- és bekapcsolására szolgál, a másik pedig a TFT-panel automatikus beállítására.

Az egység tulajdonképpen két főbb elemből áll; az alsó, fekete blokk tartalmazza a tárolórendszert, illetve itt lapul a micro-ATX formátumú, 200 wattos tápegység is, a gép többi alkatrésze pedig a TFT ezüst „kávájában” bújik meg. A két főegységet vastag kábelköteg köti össze, amely az alaplap elhelyezése miatt részben a TFT panel és az alaplap közé szorul, amit nem feltétlenül tartunk szerencsésnek.

Az Enlight igyekezett könnyen szerelhető gépet alkotni – mérsékelt sikerrel; a hátlapot hat csavar tartja, igaz a fekete talp szétszedéséhez elég három csavart kicsavarnunk. A házon belül viszont nyoma sincs a barebone rendszereknél megszokott szerszámmentes megoldásoknak, a burkolat egyes elemeitől eltekintve mindent csavarok tartanak. Azt javasoljuk, hogy aki nem rendelkezik kellő szerelési gyakorlattal, inkább bele se fogjon az Enlight házába tervezett PC összeállításával, a néhol kissé zavaros szerelési útmutató még a legdörzsöltebb PC-építőkön is kifoghat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés