Hirdetés

Kloss: barebone újszerű felépítéssel

Hirdetés

Dél-Korea második legnagyobb PC-gyártója, a TriGem kontinensünkön sem teljesen ismeretlen – Averatec márkanéven forgalmazott noteszgépeiről európai bevezetésük óta többször hírt adtunk. A vállalat a nyáron Kloss névre keresztelt barebone-rendszereivel is megjelent az észak-amerikai piacon, s – amint a PROHARDVER! érdeklődésére a TriGem képviselője közölte – már keresik a megfelelő partnereket az európai forgalmazáshoz is.

A Kloss KL-I915A jelzésű mini-PC első pillantásra is elárulja, hogy egy multimédiás készülékről van szó. Előlapi kezelőszervei segítségével az operációs rendszer indítása nélkül is lejátszhatjuk CD-inket vagy mp3-zenefájljainkat. A multimédiás szolgáltatások azonban igazán a Windows indítása után teljesednek ki: a CyberLink PowerCinema szoftvere segítségével teljes képernyős grafikus felületről, akár távirányító használatával is menedzselhetjük, illetve lejátszhatjuk multimédiás állományainkat, sőt – ha a készülék rendelkezik vevőegységgel – tévézhetünk, rádiózhatunk is.

Az előlapi kijelző nemcsak a lejátszás vezérlésében segít, hanem a rendszer állapotáról (hőmérséklet, ventilátor-fordulatszámok stb.) is tájékoztat, továbbá a beépített diagnosztika eredményéről is tudósít: a komponensek nem üzemszerű működésére kis ikonok kigyulladása figyelmeztet. Itt van lehetőség a tuningra is, ami persze a gép által produkált zajra is kihat.

A Kloss barebone legnagyobb újdonsága azonban kétségtelenül a már-már szabványossá vált felépítéstől való eltérés. Az Intel 915G chipset köré épülő alaplap az LGA775 tokozású Pentium 4 és Celeron processzorfamília valamennyi, 533 vagy 800 MHz-es rendszerbusszal ellátott tagját képes fogadni, ami a kis térben hűtési problémákat vetíthet előre. A gyártó ezt igen elegánsan úgy oldotta meg, hogy az alaplapot nagyjából a ház közepére építette be, amellyel két független termikus zónát hozott létre.

Felül a processzor, az alaplapi chipek és a bővítőkártyák hőleadását kell kezelni, míg az alsó részben az optikai meghajtó, a merevlemez és a tápegység hűtéséről kell gondoskodni. A ház tetején egy kürtő található, itt áramlik be a levegő a CPU-hűtőre, amely egy három hőcsővel ellátott bordából és egy 92 mm-es, szabályozott fordulatszámú ventilátorból áll. A felmelegedett levegő az oldalsó és a hátsó – ventilátorral kiegészíthető – szellőzőrostélyon át távozik. Az alsó rekeszbe szerelt meghajtók hűtéséért egy kisebb ventilátor felel, a táp pedig önmagáról gondoskodik egy hasonló méretű légkavaró közreműködésével.

A KL-I915A két memóriafoglalatába DDR400/333 RAM-okból maximum 2 gigabájtnyi illeszthető, természetesen mód van ezek kétcsatornás meghajtására is. Ha nem lenne elég az integrált GMA900 grafikus vezérlő, videokártyát a PCI Express x16 slotba helyezhetünk, más eszközök számára pedig egy hagyományos PCI-aljzat adott. A hatcsatornás hangról egy C-Media CMI9880 chip gondoskodik, hozzá analóg és digitális audiointerfészek is társulnak. Hálózati csatlakozásra a Gigabit Ethernet, valamint az IEEE 802.11g port ad lehetőséget. A mini-PC-be egy optikai meghajtó és egy winchester szerelhető, számukra egy IDE-csatorna és két SATA-csatlakozó áll rendelkezésre. A tápellátást egy 250 wattos, kapcsolóüzemű, aktív PFC-vel ellátott egység szolgáltatja. A kis gép mérete 223 x 303 x 221 milliméter.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés