DDR3-1600-as memóriák a Patriottól is

Patriot Viper

Az itthon nem túlságosan ismerős, Patriot márkanevű termékek egyik partnerünk jóvoltából felkerültek a hazai „étlapra”, ezért úgy gondoltuk, hogy érdekes lenne a nemrégiben összeállított DDR3-1600-as tesztünket kiegészíteni, hátha valamiféle meglepetés ér minket. Ennek eredményeképpen kiválasztottunk három eltérű típusjelölésű memóriapárt, és a korábbi bemutatóban is látott rendszerben leteszteltük őket.

A Patriot a többi nagy memóriagyártóhoz hasonlóan már nem csak memóriákkal foglalkozik, a termékpalettán megtaláljuk az SSD-ket, USB pendrive-okat, flash memóriakártyákat, illetve néhány kütyüt, úgymint hűtők, merevlemezkeretek vagy médialejátszók, de alapvetően a memóriák jelentik a fő profiljukat. Azon kívül, hogy a gyártóról nem tudunk sokat, egy dolog biztosan elmondható a memóriaszettekről: olcsón adják őket. Ha a Patriot memóriáit összehasonlítjuk a többi neves gyártó termékeivel, akkor gondolkodóba eshetünk, ugyanis egyik tesztalanyunk még a Kingmax DDR3-1600-as „kitjénél” (a Kingmax valójában nem kínál kitet, a 2 GB-os DDR3-1600-as moduljából kell kettőt venni) is alacsonyabb áron kelleti magát, szóval felmerül a kérdés, hogy hol itt a hiba? Először is, ami a csomagolást illeti, a Patriot sem lóg ki a sorból, egy szimpla műanyag tokban tálalja portékáit.

Hirdetés

Tesztkonfigurációk:

Memóriák Patriot Signature
Patriot Viper Series
Patriot Sector 5 G Series
Processzorok AMD: AMD Phenom II X3 720 (2,8 GHz)
Intel: Intel Core 2 Duo E8400 (3 GHz)
Alaplap AMD: Asus M4A79T Deluxe (AMD 790FX chipset)
Intel: Asus Rampage Extreme (Intel X48 chipset)
Videokártya ATI Radeon HD 4850
Merevlemez Samsung Spinpoint T166 500 GB (SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
Tápegység Chieftec 600 watt
Operációs rendszer Windows Vista Ultimate SP2

Patriot Viper Series

Első tesztalanyunk a Viper, ami nem keverendő össze a Viper II-vel. A Viper a Patriot Extreme Performance, azaz extrém teljesítményű vonalát erősíti, de ne gondoljunk semmi különlegesre, a hangzatos elnevezés mögött egyszerűen egy tuningosoknak, 3DMark-rajongóknak szánt memóriatípus áll. Ez a memóriapár gyárilag 9-9-9-24-es időzítésekre képes 1,8 V-os feszültség mellett, ami mondhatni átlagos, ebben nincs semmi speciális. A modulokon egy szürke, Patriot logóval ellátott alumínium hűtőborda található, ami a tetején meg van hosszabbítva, így lényegében egyfajta radiátorhatást elérve. A bordákat közelebbről szemügyre véve feltűnt, hogy ezek igencsak vékonyak és hajlékonyak, kicsit olcsó hatást keltenek. A Viper kb. 32 000 forintba kerül, így megközelítőleg egy árban adják a Corsair vagy a GeIL olcsóbbik párosával, vagy két darab Kingmax modullal, ugyanakkor jóval olcsóbb az OCZ megvizsgált típusainál, a GeIL EVO-nál és a Kingston HyperX-nél is, annak ugyanis némileg felment az ára.

Az Everesttel történő vizsgálódás kimutatta, hogy az SPD szerint ez gyakorlatilag egy DDR3-1066-os memória átmatricázva, de ezen már nem lepődtünk meg, ugyanis több korábban tesztelt típusnál is ezt láthattuk. Ennél érdekesebb, hogy a modulokon Micron D9KPT jelölésű chipeket találtunk, melyek igencsak ismertek manapság, ezeket alapjában véve DDR3-1333-as modulokon láthatjuk viszont, de a felhasználók többségénél jó tuningalanynak bizonyulnak, egyes esetekben viszik a DDR3-1800+ órajeleket akár 1,7 V-on is. Ez egy DDR3-1333-as memóriától szép teljesítmény, de egy DDR3-1600-as esetében már nem túl figyelemreméltó esemény, habár még annak is tekinthetnénk, hiszen mint láthattuk előző tesztünkben, egyes memóriapároknak még az 1700-as órajel is komoly problémát okozott.

AMD

Intel

A túlhajtási tesztet minden esetben az AMD processzorral szerelt rendszerben kezdtük. Azonnal érdekességbe botlottunk, ugyanis a gyári órajeleket nem vitte stabilan a gyári feszültség mellett, 1,9 V-ra kellett emelni azt, hogy stabil legyen a konfig. Az AMD-s rendszerben a tuning nem alakult valami fényesen: 220 MHz-es „FSB”-ről, azaz DDR3-1760-as beállításról egészen DDR3-1620-ig kellett visszaskáláznunk az órajelet, hogy stabilan működjön a gép, ennél kicsit többet vártunk volna. Ennél is érdekesebb, hogy alapórajelen a memóriapár csak 1T (Command Rate) beállítással volt hajlandó elindulni, 2T-vel instabilitást észleltünk, holott általában ennek a fordítottja a jellemző. Ezek után az inteles rendszer igazi meglepetéssel szolgált, ebben ugyanis DDR3-1800-ig jutottunk, igaz ehhez 2 V-os feszültségre volt szükség, ráadásul még az alapórajeles, alapfeszültséges beállítással sem volt gond. A Patriot Viper úgy tűnik, hogy nem éppen az AMD Phenom zsánere, legalábbis a tapasztaltak után csak erre tudunk gondolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés