Hirdetés

DDR3-2133-as memóriák a GeIL-től

Hirdetés

Black Dragon, Ultra és EVO ONE

Az Intel által bemutatott Nehalem architektúra mosolyt csalt a memóriagyártók orcájára, hiszen a processzorban található memóriavezérlő csak az 1,65 V-os feszültségen üzemelő memóriamodulokkal használható, 1,65 V felett károsodik a processzor. Ez természetesen jól jött a gyártóknak, hiszen így újabb modulok fejlesztését kezdhették el. Ennek a jelenségnek két örvendetes mellékhatása is van, egyrészt elmondható, hogy ez a Föld megmentésének szempontjából is jó, hiszen alacsonyabb feszültségen kevesebb energiára van szükség, kevesebb hő is távozik, másrészt a többi platform birtokosa is jól jár, hiszen a Core i7-esekhez kifejlesztett memóriák kompatibilisek a többi processzorral/chipkészlettel is. A GeIL komoly szereplő ezen a piacon, ennek bizonyítéka, hogy három különböző típusú DDR3-2133-as memóriakit landolt tesztlaborunkban a Bluechip.hu webáruház jóvoltából. Ezek 2 x 2 GB-os csomagok, tehát alapvetően LGA1156-os foglalatba illeszkedő Core i7-esek kiszolgálására gyártották őket, ettől függetlenül a Phenom-tulajok számára is érdekesek lehetnek.

A Core 2-es processzorok a rendszerbuszon keresztül kapcsolódtak a memóriához, ezért az LGA775-ös platform csak alig tudott profitálni a magasabb órajelű modulok meglétéből. Ezzel szemben a Core i7 és az AMD Phenom/Athlon integrált memóriavezérlőjének jelenléte bizakodásra adhat okot arra vonatkozólag, hogy van értelme a gyorsabb moduloknak. Kipróbáltuk, ez miként nyilvánul meg a valóságban.

A GeIL műhelyéből egy-egy PC3-17000-es, azaz DDR3-2133-as CL9-es Ultra Series Dual Channel kit, egy Black Dragon Kit és egy EVO ONE kit érkezett. Specifikációkat tekintve a három modulpár gyakorlatilag megegyező jellemzőkkel bír, DDR3-2133-as órajelen 1,65 V-on 9-9-9-28-as időzítéseket képesek elviselni. Első ránézésre olyan érzésünk támadt, mintha a gyártó ugyanazt a modult akarná eladni három különböző csomagolásban. Az Ultra kit szabványosnak nevezhető, kék színű hűtőbordákkal kerül forgalomba, lényegében nincs rajta semmi különös.

A Black Dragon a DDR2-es Black Dragonok hírnevét próbálja öregbíteni. Ezeken a modulokon nincs hűtőborda, viszont „speciálisan kiképzett" 8-rétegű nyomtatott áramköri lap, illetve memóriachipek köré épül.

Az EVO ONE DDR3-1600-as változatával már találkoztunk, ezen az MTCD, azaz Maximized Thermal Conduction and Dissipation technológiával készült, „radiátoros" hőelvezető kapott főszerepet. A modul középső részén kialakított hűtőborda szabad utat enged a számítógépházban kialakult légáramlatoknak, ezzel együtt pedig az egymás mellé helyezett modulokat is hűti.

Mindhárom típus dobozán megtalálható a DBT matrica, ami a modulok előtesztelt állapotára utal. A DBT, azaz Die-hard, Burn-in technológia gyakorlatilag egy stressztesztelő eljárást takar, amelynek során a modulokat 24 órán keresztül 100 °C-os hőmérsékleten és megemelt feszültségen üzemeltetik. Amelyik modul túléli a tesztet, az megkapja a DBT matricát, tehát biztosak lehetünk benne, hogy egy minőségi és megbízható memóriakitet tartunk a kezünkben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • GeIL

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés