Hirdetés

Corsair Accelerator 30 GB, az SSD gyorsítótár

Corsair Accelerator SSD cache drive

Az első, gyorsítótárnak kikiáltott SSD meghajtóról még valamikor tavaly szeptemberben hallhattunk, amikor az OCZ útjára indította a Synapse sorozatot. Ezek a merevlemezekkel való együttműködéshez szánt meghajtók alapvető felépítésükben gyakorlatilag alig térnek el a normál SSD-ktől, így a különbség inkább szoftveres oldalon keresendő. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a koncepció alapja megegyezik a korábbi Intel Z68-as tesztünkben már bemutatott Smart Response Technology (SRT) esetében látottakkal.

Ezen megoldás lényege, hogy egy a háttérben állandóan futó folyamat segítségével a merevlemezen gyakran használt állományok csendben átkerülnek a korlátozott kapacitású, de annál gyorsabb SSD-re, így optimális esetben a rendszer majdnem úgy viselkedik, mintha tisztán csak egy NAND flash adattárolót alkalmaznánk. Igen ám, de az SRT elérhetősége viszonylag korlátozott, hisz jelenleg az asztali megoldások esetében a már említett Intel Z68-as chipkészlettel szerelt modellek mellett csak a Z77, H77 és Q77-es PCH-kra épülő alaplapoknál használhatjuk a funkciót, az AMD pedig jelenleg egyáltalán nem kínál hasonló megoldást. Mindezek fényében talán már nem is annyira meglepő, hogy szépen lassan az OCZ példáját követve a többi gyártó is piacra dobta a saját SSD-gyorsítótár sorozatát, melyek közül nálunk elsőként most a Corsair Accelerator járt.


[+]

A meglehetősen kompakt csomagolás a 30 GB-os meghajtón kívül négy csavart és egy kis füzetet tartalmaz, mely a gyorsítótárazáshoz elengedhetetlen szoftver termékkulcsát is magában rejti.


[+]

Az Accelerator fizikai kiterjedései teljesen átlagosnak mondhatóak: a 9,5 milliméter magas SSD-k táborát erősíti, mely a célcsoportot jelentő asztali gépek esetében nem jelenthet különösebb problémát.


[+]

Természetesen a Corsair SSD-je sem úszhatta meg a szétszerelést, ami csavarok híján most nem volt olyan egyszerű. A két fémfedél néhány fülel kapcsolódik össze, melyeket csak óvatos feszegetéssel lehetett sérülésmentesen kettéválasztani. Szinte azonnal feltűnhet számunkra, hogy ebben az esetben csak félhosszú NYÁK-ról beszélhetünk, ami elsősorban a gyártási költségek miatt lehet fontos.


SandForce SF-2141

Kevéssé meglepő módon az Accelerator is egy SandForce vezérlőt alkalmaz, bár jelen esetben nem az igen népszerű SF-2281 kontrollerről van szó. Az Acceleratorban található SF-2141 elsősorban a SATA szabvány támogatásában tér el, hisz ez a chip csak a korábbi, 3 Gb/s-os maximális sebességűt kezeli. A vezérlő mellett most sem láthatunk semmilyen, cache szerepét betöltő egységet, ami a SandForce sorozat egyik sajátossága. Összességében elmondhatjuk, hogy a SF-2141 alkalmazása egy duplán költséghatékony választás lehetett a Corsair részéről.


[+]

A NAND chipek helyén összesen négy aszinkron MLC Micron (pontosabban IMFT, azaz Intel-Micron) egységet láthatunk. A 25 nanométeres technológiával készülő ONFi 1.0 szabványú lapkák papíron 3000 írási és törlési ciklust képesek elviselni. A SandForce DuraClass technológiája itt is jelen van, aminek okán jelen esetben 2 GB tartalékterület került leválasztásra a megbízhatóság, valamint az élettartam növeléséért.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés