Hirdetés

Terítéken a Lynnfield lapkás processzorcsalád

Hirdetés

Az alaplap: MSI P55-GD80


Csomagolás és tartozékok [+]

Mielőtt a processzorokat tesztelésnek vetnénk alá, vizsgáljuk meg az ehhez használt alaplapot is. Az MSI egy P55-ös, P55-GD80-ra keresztelt alaplappal lepett meg minket, ami számos újítást hordoz. A Lynnfield processzorok kiszolgálására alkotott hardverelem csúcskategóriás laphoz nem méltó módon egy elég jellegtelen dobozban tartózkodik. (Ezt meg is említettük az MSI-nek, hamarosan kiderül, megfogadják-e tanácsunkat.) A doboz egyébiránt szépen ki lett tömve, leírások és kábelek rengetege fogad minket a csomagolás kibontása után. Érdekességnek tekinthető, hogy három SLI-összekötő hidat és egy CrossFire-hidat is mellékel a gyártó. A csomagban találtunk még egy kis zacskót is, amiben a multiméter és a V-Check Point összekötésére alkalmas hosszabítók voltak; a V-Check Pointról később még szólunk.


A P55-GD80 [+]

Maga az alaplap külsőre tetszetős, fekete alapon kék és fekete foglalatok várják a betolakodókat, amolyan „hardcore-design". A P55-GD80 felépítését tekintve különleges, ugyanis a P55-ös lapkával szerelt alaplapokon csak egy chip található, ami általában az alsóbb tájékon, a PCI Express foglalatok mellett helyezkedik el, tehát az általában északi hídnak fenntartott helyen nincs semmilyen chip (csak vezetékek). A P55-GD80-on mégis látható egy „északi híd" hűtő is, holott azalatt sem találunk semmit. Végülis könnyen kikövetkeztethető, hogy ennek a CPU-foglalat környékén leadott hőmennyiség többfelé való eloszlatása a funkciója, ami okos gondolat. Az MSI elárulta, hogy a későbbiekben a hűtőborda alá „behegesztenek" majd valamit, de azt nem, hogy mit: egy kis gondolkodás után mi egy plusz PCI Express vezérlőre tippelnénk, amivel a P55-GD80 feljavított változata a többkártyás konfigurációkat is maradéktalanul ki tudná szolgálni. Az LGA1156 CPU-foglalat hasonlít az LGA1366-osra, de értelemszerűen kevesebb lábat találunk benne, kerülete is kisebb, és a lefogató-mechanizmus is megváltozott egy kicsit. A P55-ös alaplapok többségén a memóriafoglalatokból immár csak négyet találunk (minthogy a processzor már csak kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik), de azért csak a többségén, mert láttunk már különböző hardveroldalakról kiszivárgott képeket hatfoglalatos P55-ös alaplapról is.


A hűtőrendszer [+]

A CPU-foglalat felett, mellett és alatt a SuperPipe, azaz a 6 mm helyett 8 mm átmérőjű heatpipe által összekötött hűtőbordákat látjuk, ezek lényegében az MSI által DrMOS névre keresztelt MOSFET-eket takarják és hűtik. Az MSI szerint a SuperPipe révén a processzorfoglalat környéke 50 fokkal hűvösebb terhelés alatt, mint a hagyományos heatpipe-pal szerelt alaplapokon. Ez elég hihetetlenül hangzik, a gyakorlat majd vagy igazolja őket, vagy nem. Az újféle DrMOS-ban szerverekben használatos MOSFET-eket alkalmaztak, ezek ugyanis jobban bírják a strapát, és stabilabbak is asztali társaiknál. Az alaplapon található feszültségszabályzó komponensek új generációja egy „tokba” foglalja a Driver IC-t, a felső és az alsó MOSFET-et, ez pedig azt jelenti, hogy a jeleknek rövidebb útvonalat kell megtenniük, az elektronikus zaj csökken, és természetesen alacsonyabb lesz a fogyasztás. Ráadásul a 8+2 fázisos P55-GD80 egy 24-fázisos, „másik márkájú" alaplapnak felel meg, ami merész állítás... A P55-ös lapka alapjában véve nem nagy, 65 nm-es csíkszélességen készül és alig melegszik, ezért az MSI által a chipre biggyesztett hűtőborda talán túlzásnak tűnhet, de végülis nem tartjuk problémásnak, van számára elég hely. Az alaplapon három PCIe x16-os foglalat található, de a processzor és a chipset korlátozásainak köszönhetően ezeket csak x16+x4, x8+x8 vagy x8+x8+x4-es felállásban használhatjuk. Ezeken kívül két PCIe x1-es és két PCI-foglalatba helyezhetjük el a bővítőkártyákat. Az alaplap szélén 90 fokkal elforgatva a déli híd, pontosabban immár PCH-nak hívott chip által biztosított 6 db SATA port található, alatta pedig a szintén elforgatott, egy külső chippel vezérelt IDE-csatlakozó van (ez a chip két további SATA portot támogat).


Alaplapi kapcsológombok és ledes kijelzők [+]

Lássuk a további érdekességeket! A PCH alatt számos gomb látható, ezek némelyike érdekes lehet egy átlagfelhasználó számára, más gombok viszont a tuningolóknak készültek. A clr CMOS értelemszerűen a BIOS-resethez kell. Az Easy Button névre keresztelt, érintésérzékeny Reset és Power gombok jelentése is egyértelmű; mellettük találjuk még a Green Power gombot, ami az MSI-féle Green Power, avagy APS (Active Phase Switching) ki/bekapcsolására hivatott (az APS az egyes fázisokat vezérli a terhelés függvényében). Az érintésérzékeny gombokat tekinthetjük forradalminak vagy stílusosnak, de szerintünk csak a költségcsökkentés miatt volt rájuk szükség, ráadásul egy óvatlan pillanatban véletlenül lenyomhatjuk bármelyiket, ezért igazából nem tartjuk őket jó ötletnek. Ezen a részen látható még egy ledes diagnosztikai kijelző, ami a gép elindulásáig folyamatosan tájékoztat minket az aktuális állapotokról, majd miután elindult a masina, átvált a processzorhőmérséklet kijelzésére, ami akár még hasznos is lehet.

A kijelzőtől balra találjuk az OC Genie feliratú gombot, ami a P55-GD80-as alaplap (és úgy általában az MSI Xtreme Series) legforradalmibbnak kikiáltott funkcióját, egy hardveres tuningchipet takar, pontosabban a gomb segítségével aktiválhatjuk vagy deaktiválhatjuk azt. Az OC Genie elsősorban az átlagfelhasználóknak készült, de a tuningosok is hasznát tudják majd venni. Bekapcsolásával, azaz egy gombnyomással elvileg túlhajthatjuk a rendszert: a processzort, illetve a memóriát, mégpedig garanciavesztés nélkül. A csúcsok megdöntésére továbbra is a manuális tuning a javallott, de az OC Genie arra mindenképpen megfelel, hogy a tuningban kevésbé jártas felhasználók is biztonsággal túlhajthassák a számítógépet anélkül, hogy instabilitást tapasztalnának. Az MSI azt ígéri, hogy a funkció használata teljesen biztonságos, használata egyúttal a tuningosoknak is jól jöhet a processzor képességeinek feltérképezéséhez. Az OC Genie azért különleges, mert hardveres, ergo nem kell hozzá semmilyen szoftver, na és persze azért, mert automatikus. A tapasztalatainkról a következő oldalon bővebben beszámolunk majd. A hardveres túlhajtáshoz kapcsolódik még a két mínusz és plusz jelölésű gomb is (Direct OC), melyekkel a rendszer elindulása után csökkenthetjük vagy emelhetjük a BCLK (FSB) órajelét szoftver használata nélkül. Kipróbáltuk és működik.

A második képen az északi hídtól balra eső területeket láthatjuk egy ledes kijelzővel a közepén. Ez az APS-hez tartozó kijelző a processzor feszültségellátásáért felelős aktív fázisok számát jelzi ki valós időben, így nyomon követhetjük, hogy az alaplap miként takarékoskodik az árammal, más hasznos funkciója nincs.


V-Kit: V-Switch és V-Check Point [+]

A hardcore tuningosok szemszögéből talán a V-Kit lesz a legérdekesebb újítás. A V-Kit két funkciót takar, ezek a V-Switch és a V-Check Point. Az alaplap szélén találunk egy DIP kapcsolósort és egy kék, hatlyukas sort. A DIP kapcsolók (V-Switch) a CPU, a CPU VTT, a DRAM és a PCH feszültségeinek on-the-fly (tehát valósidejű) átállítására szolgálnak, az MSI állítása szerint maximálisan 0,2 V-tal, tapasztalataink szerint 0,1 V-tal emelhetjük meg az egyes komponensek feszültségértékét bármikor, amikor kedvünk tartja, anélkül, hogy a BIOS-ba belépnénk vagy windowsos segédprogramot használnánk. A V-Switch a Direct OC-val kiegésztve igen hasznos lehet a tuningrekordok megdöntése során, ha pl. tudjuk, hogy az xy benchmark harmadik résztesztje csak alacsonyabb FSB és magasabb feszültség mellett képes lefutni, akkor anélkül elvégezhetjük a beállítást, hogy a benchmark futását megszakítanánk. Az igazi „okosság" szerintünk azonban a V-Check Point, aminek a segítségével (illetve egy multiméterrel) kimérhetjük a fentebb felsorolt részegységek feszültségét, tehát nem kell többé forrasztgatni és leírások után kutatgatni: a tuningosok jól tudják, hogy a BIOS-ban szereplő feszültségértékek és a valós feszültség sokszor igencsak eltér egymástól, főleg amikor terheljük a rendszert, tehát a valós értéket kimérve stabilabb tuningra lesz lehetőségünk. Az alaplap mellé csomagolt eszközök között megtaláltuk a V-Check Pointhoz szükséges kis hosszabbítókat, ezek egyik végét a multiméterre rá kell húzni, a másik végük pedig pont a V-Check Pointba passzol.


A P55-GD80 hátoldala [+]

A P55-GD80 egy csúcskategóriás alaplap, ennélfogva az ésszerűség határain belül a lehetséges integrált eszközök mindegyikét felsorakoztatja. Két Realtek Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkezik és egy VIA FireWire-chip található rajta. A hangok megszólaltatásáért egy Realtek ALC889-es hangkodek felel, ezzel kapcsolatban az MSI kiemeli, hogy igazi, veszteségmentes Blu-ray hangzást biztosít (24-bit/192 kHz) 7+1 csatornán keresztül.

A hátlapon két PS2, hat USB, két Ethernet, egy FireWire, egy Power eSATA csatlakozó és a hat ismert audioport található, illetve egy-egy koaxális, illetve optikai SPDIF-kimenet. A Power eSATA külső áramforrás nélkül is életre kelti a rácsatlakoztatott eszközöket (mivel áramot is biztosít). Az itt látható portokon felül az alaplapon további három USB és egy FireWire port található, ezekhez a gyártó csak részben mellékelt hátlapi kivezetéseket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés