Hirdetés

Hirdetés

Cooler Master V700 – a szupertáp

Hirdetés

Kívülről

A Cooler Master egyike a jól ismert, de saját gyártással nem rendelkező. tápokat is kínáló márkáknak, így termékeiket olyan OEM gyártóktól szerzik be, amelyek tápok építésére szakosodtak. Semmi gond nincs ezzel a filozófiával egészen addig, amíg az egyes modellekhez megfelelő minőségű elektronikát rendelnek. A Cooler Master az utóbbi időben az Enhance nevezetű OEM-mel dolgozott együtt, amely cég, bár készít nagyon jó megoldásokat is, az utóbbi időben már nem sorolható az abszolút elitbe. Most az új V szériával viszont egy új OEM-et vetett be a Cooler Master, de egyelőre nem lőjük le a poént, hogy melyiket...

Tesztlaborunkban a V betűvel jelölt trió legkisebb, de még így is 700 wattos tagja tette tiszteletét, már ebből sejteni lehet, hogy csúcsmodell-sorozatról van szó. Kár, hogy a 700, 850 és 1000 wattos fenevadak mellett nincs emberközelibb, 600 vagy 500 wattos tagja a szériának. Kívülről az átlagosnál valamivel nagyobb méretre figyel fel az ember, és arra, hogy a táp minden kábelkötege, még az alaplap felé kígyózóak is modulárisak.

Felülre, egy grafitszürke díszbetét közepébe került a 135 milliméteres ventilátor szép, méhsejtes ráccsal, hátul pedig a finomabb szemcséjű kimeneti szellőzőnyílást és az elmaradhatatlan főkapcsolót találjuk. A moduláris panelen rengeteg csatlakozó van, egyszerre beköthetjük az összes mellékelt kábelt, és még marad is hely két grafikus kártyát tápláló és egy alaplapot 12 voltos feszültséggel támogató kötegnek.

A kerek, harisnyázott alaplapi köteg 60 centiméter hosszú, a kiegészítő 12 voltos pedig még nyolc centiméterrel hosszabb, így az alsó tápos nagy tornyokban is toldó nélkül elér majd rendeltetési helyére. Segít a szerelésben, hogy a többi köteghez hasonlóan ez is lapos, szalagos kialakítású. A grafikus kártyákhoz két köteget kapunk, mindkettőn a táptól 60, illetve 70 centiméterre van 6+2 tűs csatlakozó, tehát két csúcs grafikus kártya is kiszolgálható a V700-assal átalakító nélkül. A perifériacsatlakozókból van bőséggel, három kábelen kilenc SATA és még két kábelen négy IDE, illetve egy floppy tápellátó került. A táphoz legközelebbi csatlakozó minden esetben 45 centiméterre van, a többi pedig 10 centiméterenként követi őket.

A csúcskategóriában ma már elvárás a 80 Plus arany minősítési fokozat, ami annyit jelent, hogy a táp 20 és 100%-os terhelés mellett 87%-os, feles terhelésen pedig 90%-os hatásfokkal dolgozik. Megszokhattuk azt is, hogy a 12 voltos részleget egyben hagyják, és a táp közel teljes névleges teljesítménye ráirányítható. Esetünkben 700-ból akár 696 wattról van szó, sőt biztosak vagyunk benne, hogy rövid időre akár 750-800 wattal is megterhelhető ez a táp.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés