Hirdetés

Hirdetés

Vendégségben a Gigabyte-nál Tajvanon

Interjú

Jó néhány nagy és jól ismert hardvergyártó székhelye Tajvan, így számukra a tajpeji Computex tekinthető az év eseményének. Ennek köszönhetően esztendőről esztendőre kitesznek magukért a vállalatok, és különféle eseményekkel csábítják magukhoz a közönséget. Ebből persze a Gigabyte sem maradhat ki, így idén számos programmal rukkoltak elő, melyek nagy részén mi is jelen lehettünk.

Mi az alaplapos részlegre fókuszáltunk, ami egy teljesen különálló divíziónak tekinthető a cégcsoporton belül. Az első esemény egy sajtótájékoztató volt, melyről hosszabb blogbejegyzésünkben számoltunk be korábban. Ezt két nappal később egy interjú követte, ahol Sir Henry Kao személyében az alelnök, illetve jobbkeze, Jackson Hsu válaszolt a maroknyi újságíró kérdéseire.


[+]

Kérdés: Milyen prioritásai vannak a cégnek a közeljövőben a piaci részesedés növelése mellett?

Válasz: Először is biztosra kell vennünk, hogy ez az üzlet és ipar stabil, valamint egészséges marad. 2006 környékén még a vásárlók jelentős részének csak az ár számított, ez volt a legfontosabb szempont. Akkoriban szemléletváltás történt nálunk a vásárlók elégedettségének növelése érdekében, így alaplapjaink terén az árazás szempontja elé helyeztük a minőséget, a tartósságot és a teljesítményt. Az azóta eltelt nyolc év történései alapján ma elmondhatjuk, hogy jó döntést hoztunk, ennek megfelelően a jövőben is kitartunk az említett három szempont mellett.

Az utóbbi pár évben különféle kategóriákat teremtettünk a vásárlók különféle igényeinek, illetve rétegeinek megfelelően, például a játékosoknak elhoztuk a Gaming szériát, de van külön sorozatunk a tuning szerelmeseinek is. Utóbbiból idén már három különféle modellel is előálltunk, melyek közül az LN2-es egy különleges darab, hisz a memória túlhajthatósága szempontjából jelenleg ez a legjobb modell a világon. De vannak kifejezetten teljesítményre kihegyezett, üzleti modelljeink is. 5-6 évvel ezelőtt még a legtöbben valamilyen belépőszintű alaplapot választottak üzleti felhasználásra, de ezen is változtatni tudtunk. Ma már inkább a mainstream, vagy bizonyos esetekben a csúcskategóriából választanak üzleti célokra is.

Hirdetés

Míg korábban asztali számítógép vásárlásakor elsősorban az ár volt a döntő tényező, addig ma már sokkal inkább valamilyen konkrét céllal vagy különleges igénynek megfelelően raknak össze desktop PC-ket. Termékeinkkel igyekszünk segíteni a vásárlóknak a legmegfelelőbb konfiguráció összeállításában. Már régóta követjük ezt az irányt, és a jövőben is ezt fogjuk tenni, megpróbáljuk vezetni az iparágat. Amennyiben megnézik az Intel kimutatásait, akkor láthatják, hogy a processzorgyártó növeli az asztali termékei fejlesztéseihez szükséges összeget. Nagyjából 2-3 évvel ezelőtt még mindenki a notebookokról és tabletekről beszélt, mára pedig belátták, hogy növelniük kell az asztali termékekbe való befektetést, mert a vásárlók igényei megváltoztak, ráadásul nőttek. Mi ezt az utat fogjuk követni, ennek megfelelően fogunk eljárni.

Kérdés: Négy esztendővel ezelőtt, azaz 2010-ben még a gazdasági válság hatása alatt állt az iparág. Az azóta eltelt idő alatt mi változott a Gigabyte alaplap részlegének háza táján az eladási mutatókat, illetve a piaci részesedést tekintve?

Válasz: A Gigabyte egyértelműen növekedett az elmúlt években. A márka első számúvá lépett elő az alaplappiacon, amit az Intel és az AMD is elismer. Ragaszkodtunk korábban említett három fő szempontunkhoz, ami nagyon jó eredményekhez vezetett. Talán a tabletek és okostelefonok terjedése bizonyos formában még segítette is a növekedést. 2010 környékén a vásárlók erősen a notebookokra koncentráltak, de már akkor is gyanítottuk, hogy az asztali PC-k túl fogják élni ezt, és bár sokan kételkedtek ebben, de végül így lett. A felhasználok nagy része többféle eszközzel rendelkezik: asztali PC, notebook, tablet, okostelefon. Ma már, amikor ők leülnek asztali gépük elé, akkor nagy teljesítményre vágynak, hisz csak ezért tartják fenn ezt a platformot.

Kérdés: Mint az tudjuk, a Gigabyte több különálló cégből tevődik össze, hisz az alaplapokkal, a grafikus kártyákkal, a notebookokkal, a ház-táp-hűtő triójával, illetve az egyéb kiegészítőkkel is gyakorlatilag egy teljesen különálló részleg foglalkozik. Esetenként mennyire dolgoznak össze ezek a divíziók? Például az alaplapokkal foglalkozó részleg tervezi és gyártja a notebookok alapjait is? Vagy esetleg kisebb részleteket átvesznek-e, mint például az alaplapi hangrendszer?

Válasz: Üzleti szempontból teljesen különállóak a divíziók, ugyanakkor a különféle egyedi technológiáinkat természetesen megoszthatjuk egymással, amennyiben szükséges, de nem az alaplapokkal foglalkozó részleg készíti a Gigabyte notebookok alaplapjait. A legnagyobb fejlesztési költségek az alaplap- és a grafikuskártya-részlegnél jelentkeznek, így általában ez a két divízió igényli a legtöbb erőforrást. Ezzel szemben például a Smart Switch nevű kis alkalmazás a notebookrészleg fejlesztőinek fejéből pattant ki, amit később átvettünk alaplapjainkhoz.

Kérdés: A folyamatos integrációnak köszönhetően a processzorok egyre inkább a SoC felépítési irányába menetelnek. Nem tartanak attól, hogy ennek okán az alaplapok egyre egyszerűbbé válnak, amivel csökkenhet a rendszerben betöltött jelentőségük is?

Válasz: Nagyon jó kérdés! Minél több egységet tartalmaz a processzor, azaz minél magasabb fokú a belső integráció, annál nagyobb kihívás a benne található egységeket optimálisan kivezetni az alaplapra. Ez egy sokkal komplikáltabb feladat, mint azt sokan elsőre gondolnák, így nem aggódunk emiatt. Az pedig, hogy egyre több, korábban az alaplapon helyet kapott elem költözött, illetve költözik a processzorba, további lehetőséget biztosít számunkra bizonyos új dolgok elhelyezésére. A legújabb Z97-es alaplapok egy részére például így felkerülhetett az M.2 slot, és már az ajtón kopogtat az USB 3.1 is, aminek szintén helyet kell majd találni.


[+]

Kérdés: Ha már szóba került az USB 3.1, akkor adja magát a kérdés, hogy mikor láthatunk ilyen aljzattal szerelt Gigabyte alaplapot? Azt tudjuk, hogy anno a Gigabyte rukkolt elő elsőként USB 3.0-t támogató modellel, és nem sokkal később már az összes alaplapon helyet kapott az új generációs aljzat.

Válasz: Nagyon szoros a kapcsolatunk a harmadik generációs USB eszközökkel foglalkozó gyártókkal, de egyelőre ők is csak az első mintapéldányoknál tartanak, de még az USB-IF szövetség kvalifikációs specifikációja is csak a 0.7-es verziónál tart a legújabb 3.1-es szabványt illetően, ami természetesen nem a végleges. Mindezek fényében egyelőre elég nehézkes lenne egy tömegtermelésre alkalmas alaplappal előállni, ráadásul még olyan eszközhöz sem lehet kereskedelmi forgalomban hozzájutni, ami képes kihasználni a 3.1-et. A kiállításon látott egyes gyártói darabok csak mutatóban voltak kint, a figyelem felkeltésének érdekében. Szerintünk nem fog túl gyorsan terjedni az USB 3.1, hisz még a 3.0 sincs ott mindenhol, az általa elérhető maximális sávszélesség kihasználhatóságáról nem is beszélve. Meg szeretnénk várni, hogy az egész mögött álló rendszer elérje a megfelelő fejlettségi szintet.

Kérdés: Korábban a Gigabyte-ot, mint első számú alaplapgyártót említette. Melyek azok a technológiák, amelyeket egyértelmű előnyként könyvelnek el a riválisokkal szemben?

Válasz: Ahogy már utaltam rá, a legfőbb ok, aminek révén végül első számúvá váltunk, hogy ragaszkodtunk a kitűzött, magasszintű minőséghez. Másodsorban a teljesítményre helyeztük a hangsúlyt, míg a harmadik pillér a tartósság volt. 2006-tól a mai napig rendkívül nagy befektetéseket végeztünk ezek érdekében, és ennek köszönhetően a közelmúltban világszerte remek visszajelzéseket kaptunk ügyfeleinktől. Ha az említett három tulajdonságban nem lettünk volna elég erősek, akkor képtelenek lettünk volna felvenni a versenyt közvetlen riválisainkkal. Az elmúlt 8 évben technológiai szempontból a Gigabyte vitte a pálmát, és ezzel közvetve kényszerítettük versenytársainkat arra, hogy kövessék az általunk kitaposott ösvényt.

Az USB remek példa erre, hisz ahogy már szó esett róla, mi voltunk az elsők, akik a teljes palettán elérhetővé tették a 3.0-s aljzatot, a legolcsóbbtól a legdrágább modellig, ráadásul abban az időben ez még egy jóval költségesebb lépésnek számított, mint ma. Ezen felül hiszem, hogy az alaplapok minőségére is pozitív ráhatásunk volt, hisz mi kezdtünk el egyre jobb minőségű komponenseket alkalmazni, amit idővel a többi gyártó is átvett. Nagymértékben megváltoztattuk az ipart, és ez a hozzáállás segített minket az első helyig. Természetesen nem mi vagyunk az elsők és egyetlenek, akik az említett szempontok szem előtt tartásával sikeresek lettek. Említhetném például az Apple-t, aki szintén mindent megtesz a termékei minőségének és teljesítményének folyamatosan magas szinten tartásáért.

Interjú folyt.

Kérdés: Az elmúlt évekből milyen eredményeket emelne ki, illetve hogyan látja a Gigabyte-ot?

Válasz: Elsősorban a sales-marketing csapatot emelném ki, majd a mérnöki gárdát. Nagyon boldoggá tesz a jelenlegi csapataimmal való, lassan 14 éve tartó közös munka. Élvezzük az üzleti szegmens kihívásait, az újabbnál újabb technológiákat és a vásárlóktól kapott pozitív visszajelzéseket.


[+]

Kérdés: A játékosoknak szánt, úgynevezett Gaming alaplapok palettája még a hozzáértőbbek számára is kissé komplikáltnak tűnhet, túl sok modell tartozik egyazon családba. Erre miért van szükség?

Válasz: Az talán senki számára nem újdonság, hogy ma már a legtöbb gyártó kínál kifejezetten játékosok számára tervezett alaplapcsaládot. Meglátásunk szerint a játékosok büdzséje ugyanakkor meglehetősen eltérő, így szerettük volna lefedni a teljes tábort, a lehető legtöbb választási lehetőséget biztosítva számukra. Szerintünk nem annyira nehézkes átlátni a teljes kínálatot: a G1 jelölésűek a mindenkori csúcsmodellek, melyeket a GT modellek követnek, ezután jön a 7-es jelzésű sorozat, majd az 5-ös, és végül a 3-as széria. A Sniper elnevezést bizonyos országok, illetve piacok miatt tartjuk fent. A világ egyes részein nem célszerű fegyverekkel és erőszakkal összefüggésbe hozni a termékeket.

Kérdés: Mi a véleménye az AMD által választott APU irányvonalról? Ugyebár ők már egy ideje ezen koncepció köré építkeznek, ebben látják a jövőt. Ön mennyire ért egyet ezzel nézettel?

Válasz: Mivel az AMD már régóta nagyon jó a GPU-k területén, így logikus, hogy ezt a képességet a processzorok területére is átvitték. Bár egy ideje már az Intel is rendelkezik jó IGP-vel, de az AMD a játékok terén előrébb jár, bár az Intel nem is erre a területre helyezi a fő fókuszt. Azt gondolom, hogy az AMD-nek többet kellene befektetnie a fejlesztésekbe, mert az Intel többszörös költségvetésének köszönhetően könnyen utolérheti őket ezen a területen is.

Kérdés: Ahogy már szóba került, a közelmúltban nagyon jó eredményeket értek el alaplapeladások tekintetében. Az aktuális trendeket, azaz a tabletek és okostelefonok terjedését figyelembe véve milyen kilátásaik vannak a közeljövőre nézve?

Válasz: Az első hasonló kérdést talán valamikor 10 évvel ezelőtt kaphattam. Bár sokan csak az asztali PC-kbe szánt alaplapjainkat látják és ismerik, de meglehetősen sok modellt szállítunk különféle célgépekhez is, mint például ATM-ek, különféle kioszkok és még sorolhatnám, melyek nem tartoznak a beágyazott rendszerek kategóriájába. Mindezt a világ számos különböző országába, különféle felhasználásra. Mi továbbra is erre fogunk fókuszálni, mert ebben vagyunk a legjobbak. Az emberek már régóta mondogatják, hogy az alaplapok a PC-vel együtt el fognak tűnni, de én ezt már nagyjából 15 éve hallom, és még azóta sem történt meg.

Kérdés: Jelenleg hol látják a legnagyobb potenciált az előrelépésre az alaplapokkal kapcsolatban?

Válasz: Elsősorban a minőséget és a tartósságot szeretnénk még tovább növelni. Másodsorban a hatékonyabb energiafelhasználáson szeretnénk tovább javítani, hisz itt még látunk fejlesztési potenciált. Végül a teljesítmény növelése is cél, bár itt sosincs könnyű dolgunk, hisz a fizika törvényei megkötik a kezünket, de például az LN2-es modellnél sikerült nagy előrelépést elérnünk memóriateljesítmény terén. Folyamatosan dolgozunk valamin, és néha őrültségnek hangzó megoldásokat is kipróbálunk.


[+]

Kérdés: A kiállításon láttam úgynevezett ECO szériás alaplapokat, amelyeket kifejezetten a hatékony energiafelhasználás jegyében terveztek és építettek. Esetleg a Gigabyte gondolkozik hasonló szériában?

Válasz: Úgy gondoljuk, hogy a vásárlókat nem lehet csupán azzal megfogni, hogy egy alaplap takarékos, valami más is kell mellé, hogy megfelelően vonzó legyen az adott modell. A Bay Trail és az AM1-es sorozatunk kifejezetten hatékony, illetve szinte az összes modellünknél van opció az extra energiatakarékosság engedélyezésére. Amenyiben egy külön termékre gondol, akkor az egy új megközelítést jelentene, amit még meg kell vitassunk, hiszen nem biztos, hogy megéri a befektetést.

Kérdés: Az imént szóba került az AM1-es platform. Tervben van-e olyan alaplap, amely az ATX-es tápellátás helyett vagy mellett, direkt DC áramforrást használ a hatékonyság és a költségek csökkentése érdekében?

Válasz: A Thin Mini-ITX alaplapok esetében ez a megoldás elterjedt, ugyanakkor az ehhez szükséges külső adapterek sajnos egyelőre nem túl széles körben érhetőek el. Az ITX-es alaplapok népszerűsége, bár nem túl nagy léptékkel, de évről évre nő. Amennyiben ez a tendencia még pár évig folytatódik, akkor valószínűleg kialakul az ilyen rendszerek kiteljesedéséhez szükséges háttér is, és akkor komolyan el lehet gondolkozni ilyen modellek kiadásán is.

Kérdés: Az elmúlt néhány évben jó néhány technológia népszerűvé vált. Említhetném az USB 3.0-t, a SATA 6 Gbps-ot vagy az mSATA-t, míg a másik oldalon ott van a Thunderbolt, ami egyelőre nem futott be. Az M.2 és a SATA Express csak most kezdi bontogatni a szárnyait. Mit gondol, mi lesz a következő nagy durranás, ami például az USB 3.0-hoz hasonló népszerűségre tehet szert?

Válasz: Nehéz kérdés. Az USB 3.1 nem hiszem, hogy túl népszerű lehet rövid időn belül. Az M.2 és a SATA Express kérdésében inkább az előbbire voksolnék, hisz az Ultrabookok SSD-megoldásaihoz hasonló kialakításnak köszönhetően máris jó néhány ilyen formátumú meghajtó van a piacon, illetve az interfész is nagyobb potenciállal bír. A SATA Express mellett talán egyedül a kicsit egyszerűbb szerelhetőség áll. Abban biztos vagyok, hogy idővel szükség lesz nagyobb adatátviteli tempót kínáló szabványokra, például itt kopogtat az ajtón a 4K, ami szintén nagyobb sávszélességet kíván meg.

Kérdés: Van kilátásban új együttműködés valamelyik komponensgyártóval? Például egyes modelleken a Creative chipje gondoskodik a hangzásról. Esetleg várható hasonló partnerség valamelyik másik nagy és ismert céggel?

Válasz: Mindig keressük az új lehetőségeket és technológiákat, hisz egy sikeres együttműködés egyaránt jó számunkra és vásárlóink számára is. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a potenciális beszállítókkal, és nyomon követjük terveiket. Amennyiben bármelyik megoldás érdekes lehet számunkra, azt alaposabban megvizsgáljuk, de az esetlegesen folyamatban lévő tárgyalásokról érthető okok miatt nem beszélhetek.


[+]

Kérdés: Az X99-es platformmal együtt érkezik asztalra a DDR4 memória is. Esetleg várható olyan megoldás, ami a DDR4 mellett a DDR3-as modulokat is támogatja?

Válasz: Mivel a memóriavezérlő a processzorban van, és az csak DDR4-es memóriát támogat, így ezt nem lehet megvalósítani. Akárcsak a Haswell és a közelgő Broadwell esetében, melyek csak DDR3-at támogat, így ezek mellé semmilyen módon nem lehet DDR4-es modulokat tenni. A Skylake esetében talán megoldható lesz, ugyanis az előzetes információk alapján ez a processzor mindkét típusú memóriát támogatni fogja. Ennek fényében elképzelhető, hogy lesznek külön DDR3-as, illetve DDR4-es RAM foglalatokkal szerelt modellek, és még az sem zárható ki, hogy olyan alaplap is felbukkan, amely mindkét szabvánnyal el tud majd boldogulni.

Gyárlátogatás

A Gigabyte Nan-Ping üzemében három évvel ezelőtt már jártunk egyszer, és a látogatásról, illetve az alaplapok gyártási folyamatáról akkor publikáltunk is egy részletesebb cikket. Mivel nem szeretnénk ismételni önmagunkat, így a mostani látogatásról inkább fotós beszámolót készítettünk.


[+]

A gyár nagyjából egy óra utazásra található Tajpej belvárosától, ahonnan több busz szállította a túra résztvevőit a helyszínre. Az épület meglehetősen nagy előterébe belépve különféle Gigabyte termékek, illetve azokból készült dekorációk fogadták a tömeget.


[+]

A nyolcemeletes épület 7. szintjén indult a túra, ahova több körben sikerült csak feljuttatni az érdeklődőket.


[+]

Ottjártunkkor épp a legújabb Z97-es modellek futottak a szalagokon.


[+]

A dolgozóknak számtalan munkahelyi szabályt kell szem előtt tartani, melyekre az utolsó fotón látható tábla emlékezteti őket.


[+]

A folyamat nagy része automatizált, de bizonyos állomások továbbra is precíz manuális beavatkozást igényelnek.


[+]

A dekorációról régebbi preparált modellek mellett serlegek gondoskodnak.


[+]

Egy teljesen új állomás az a tesztszoba, ahol a közelmúltban debütált Black Edition széria tesztelése folyik.


[+]

Itt kivétel nélkül mindegyik legyártott darab egy 168 órás stresszteszten vesz részt, miközben például a környezeti hőmérséklet 45 °C körül mozog. Természetesen csak az a modell kerülhet piacra, amelyik hiba nélkül teljesítette az egyhetes "kínzást".


[+]

Az utolsó lépcső továbbra is a csomagolás, dobozolás, illetve a szállításra való felkészítés.

Nyolc óra szórakozás

Természetesen a kikapcsolódásra is gondoltak a szervezők, azért egyik kora este a Club Myst nevű népszerű szórakozóhelyen gyűltek össze a meghívottak.


[+]

A köszöntő után különféle értékes nyereményeket sorsoltak ki a jelenlévők között, melyeket a Gigabyte és az Intel ajánlott fel.


[+]

Ezt követően különféle játékokra invitálták a közönséget. Kétségkívül a legnépszerűbb a sörbontó, illetve -ivó verseny volt, amire több csapat is nevezett.


[+]

Végül egy helyi zenekar vette át a hangulatfelelős szerepét, amelyet öt csinos táncos hölgy egészített ki.


[+]

A zenés, táncos mulatozás körülbelül éjfélig tartott, hogy még mindenkinek maradjon elegendő ideje a pihenésre is.


[+]

Oliverda

Köszönjük a Gigabyte-nak a lehetőséget!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés