Extrém tuning a Veletechre készülve

Jövő hétvégén tartjuk az idei első, tavaszi Veletech rendezvényünket, amelynek hagyományos műsorszáma lesz az extrém tuning, ezúttal a Gigabyte támogatásával. Erre az akcióra készül gőzerővel Achill3uS, aki éppen minden tuning alapját, egy jól húzható processzort keres. Ebben a Gigabyte egy X99-SOC Force alaplappal segíti, ami bár nem olyan szuper erős, mint a Tátrában használt X99-SOC Champion nagytestvér, de gyengének egyáltalán nem nevezhető.


[+]

Nyilvánvaló a fentiekből, hogy Haswell-E alapon folyik az ideális processzor keresése. Most egy Intel Core i7-5820K került terítékre, aminek hat magja , 3,3 GHz-es alap, illetve 3,6 GHz-es Turbo Boost órajele van. Folyékony nitrogénnel hűtve a maximális órajelét sikerült 6156,6 MHz-re felküldeni, ami kiváló eredmény. Annyira, hogy ezzel a processzorral csak egyetlen magasabb értéket jegyez a HWBot, ráadásul az is csak 14,46 MHz-cel magasabb, tehát Achill3uS csak egy hajszállal szorult a képzeletbeli dobogó második fokára. Könnyen lehet, hogy a Gigabyte X99-SOC Champion alaplappal még jobb eredményt ért volna el.

Tudni kell, hogy a maximális órajelet általában egy aktív processzormaggal, egy aktív végrehajtási szállal nyerik ki, mert ilyenkor a legkisebb processzor a terhelése, így a fogyasztása, ez pedig egyenes arányban van a melegedésével. A munka nagyja most kezdődik, kitapasztalni, hogy milyen beállítás mellett lehet a teljes hatmagos, tizenkét szálas órajellel a lehető legjobban megközelíteni a maximumot. Egy olyan új, ismeretlen rendszernél, mint a Haswell-E és Intel X99, az egymagos és a sokmagos csúcs között akár egy gigahertznyi különbség is lehet.

Gratulálunk Achill3uS-nak és a Gigabyte-nak a kiváló eredményhez, aki pedig élőben akarja látni őket akció közben látogasson ki jövő szombaton (április 25-én) a Veletechre!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés