Asus blog: terítéken a Zenbook UX301, a Transformer Book T100, T300 és a Trio

A tajvani vállalat hazai részlege megadta a módját az idei év lezárásának: a budapesti Marriott Hotel egyik nagytermében, ízlésesen berendezett környezetben tapogathattuk meg és próbálhattuk ki azok a gépeket, melyek a legújabbak, és amelyekre egyben igen büszkék is a cégnél. Nem utolsósorban a megtartott előadás alatt megkíméltek bennünket mindenféle komoly statisztikáktól és sokak számára unalmas grafikonoktól, a fókusz kizárólag a termékeken és a jövő évi terveken volt. Utóbbiról annyi derült ki, hogy a jelenlegi portfólió megtartása mellett az új irány az okostelefonok piaca lesz, amelyet eddig csak ízlelgettek a különféle termékekkel, de vélhetően kisebb vagy éppen nagyobb letámadásnak lehetünk majd szemtanúi – minden bizonnyal a 2014-es MWC-re időzítve.

De vissza a jelenbe és a közeli múltba, ugyanis olyan eszközöket láthattunk végre, mint a Transformer Book család igencsak ígéretes tagja, a T100, melynek technikai paramétereiről írtunk már ezt megelőzően, de kézben még nem tarthattuk. Ez az a modell, ami végre elhozza azt, amire rengetegen vártak: a normál, x86-os Windows 8-at futtató billentyűzetes tabletet megfizethető árcédulával. Az eddig megjelent ilyen masinákra eddig mindig prémium termékként gondoltak a gyártók, ami a Core i processzorokkal szerelt változatok esetében talán még érthető, de a korábbi Intel Atom sok szempontból nem felelt meg a kategória iránt támasztott követelményeknek, ellenben nem voltak olcsók.


[+]

Az új Atom, a Bay Trail érkezésével azonban minden megváltozott, és ezt volt lehetőségünk megtapasztalni a T100-ban is: a négymagos SoC igencsak fürgén dolgozott, semmi nyoma nem volt akadozásnak, felesleges várakoztatásnak. A hardver tehát egy ilyen eszköztől elvárható módon rendben, akárcsak a 110 000 forintos árcédula, amiben benne van már a billentyűzetes dokkoló – plusz akku nélkül, de tulajdonképpen enélkül is egész jó az üzemidő és valahol az árat is meg kellett fékezni. Ez a külsőt is érinti, a T100 kívülről műanyag, sehol egy fém, de ezért az árért mégis azt kell mondani, hogy igencsak rendben van. Reméljük majd a tesztek is igazolják.

Aki hasonló gépre vágyik, mint a T100, de igénye van azokra a prémium szolgáltatásokra, melyeket a T100 nem ad meg, illetve a notebookokhoz még inkább közelálló teljesítményre van szüksége, annak a 13,3 colos TX300 utódja, a T300 lesz a partner (ennek ára 349 000 forint).


[+]

Ha funkcionalitásban szeretnénk még többet, tehát egy androidos tabletre is szükség lenne a notebook mellett, akkor a 280 000 forintos Transformer Book Trio a jó választás, mely egyszerre valósítja meg az androidos tablet és notebook, valamint az x86-os notebook fogalmát. Erről a készülékről is írtunk már előzetesen, de most tisztázódtak az akkor felmerülő kérdések.


[+]>

A tabletben az Androidot futtatásáért felelős rész lapul, míg a billentyűzetes dokkolóban a Windows 8-at futtató x86-os hardver munkálkodik. A kettőt összekapcsolva mindkét rendszer használható, de nem egyszerre, hanem külön-külön. Hogy épp melyik jelenjen meg a kijelzőn és a dokkolón lévő beviteli eszközöket épp melyik operáció rendszer használja, azt mi dönthetjük el, ugyanis a kettő között a billentyűzeten lévő gombok egyikével lehet váltani. Ez az átváltás pillanatok alatt megtörténik, nincs késlekedés, tehát valószínűleg egy belső switch-et használnak erre a célra, nem szoftveres úton érik el ezt. A két operációs rendszer ráadásul látja a másik tárolóját is: a Windows 8 esetén az Androidos eszköz normál USB-s tárolóként jelenik meg, míg az Android a Windows 8-as gép adatait Wi-Fin keresztül éri el, ha közös hálózaton vannak.


[+]

A két fél szétválasztásával ugyan elveszítjük a notebookként funkcionáló dokkoló kijelzőjét, de ez nincs befolyással a működésre: nem kapcsol le, hanem egy asztali monitort hozzá csatlakoztatva tovább folytatódhat a munka.

Végül, de nem utolsósorban az IFA-n bejelentett és már tesztelt Zenbook UX301 Ultrabookot is megcsodálhattuk újból, ami Gorilla Glass 3-as borításával egy igazán vékony és dizájnos külsejű masina.


[+]

A vállalat nem titkoltan az UX sorozatot az olyan dizájntermékek iránt vonzódó vásárlóknak kínál, akik a külső mellett az erős hardvert és a legújabb technológiákat akarják megvásárolni, és ezt a sosem olcsó párosítást hajlandóak megfizetni. Zsebbe is kell nyúlni, hiszen a minden extrával megkent UX301 550 000 forintot kóstál (a valamivel konszolidáltabb UX302-ért pedig 379 000 forintot kell otthagyni).

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények