Keveselte a GeForce RTX 3070 memóriáját egy orosz modder

Saját maga orvosolta a problémát, így készített magának egy 16 GB-os verziót a 8 GB-os VGA-ból.

A GeForce RTX 3070 már több hónapja bemutatkozott, és az egyik legnagyobb hiányosságának a 8 GB-nyi memóriája számít, ami a célzott piaci szegmensben igencsak kevésnek tűnik. Annál is inkább, mert az NVIDIA már a GeForce RTX 3060-ra is 12 GB-ot pakol, ami jól jelzi, hogy merre halad a cég a jövő szempontjából.

16 GB-os GeForce RTX 3070 azonban nem létezik, hiába vannak 2 GB-os GDDR6-os memóriák, a gyártók nem rakják fel ezeket a szóban forgó termékre. Ez persze nem zavarta a VIK-on néven ügyködő YouTube felhasználót, aki fogta magát és lecserélte a Palit GeForce RTX 3070 GamingPro OC memóriáit.

A szóban forgó VGA-n eredetileg K4Z803256C-HC14 típusú 1 GB-os Samsung memóriák voltak, amelyek helyére 2 GB-os, K4ZAF3258M-HC14 típusú, szintén Samsung memóriák kerültek. Ezeknek a chipeknek a karakterisztikája nagyon hasonló, így elméletben az adott kártya képes a nagyobb kapacitású változatokkal is működni.

A csere folyamatáról a fenti két videó ad bővebb képet. Az első magáról a cserefolyamatról, illetve a megfelelő konfigurálás megtalálásáról szól, míg a második a fellépő instabilitás orvoslását mutatja be. Végeredményben tehát született egy teljesen használható, 16 GB-nyi GDDR6 memóriával rendelkező GeForce RTX 3070, ami az újabb, VRAM-igényesebb játékokban is elengedő fedélzeti memóriát biztosít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés