GeForce RTX 3070: megfizethetőbb Ampere

Egy lépcsővel lejjebb lép az NVIDIA új GPU-ja, lássuk, megismétli-e az RTX 3080 sikerét?

Az Ampere kisebb GPU-val

Az utóbbi időkben érkezett új generációs VGA-k ugyan nagy teljesítményűnek tűnnek, de valószínűleg a többség számára megfizethetetlenek. Ez akkor is igaz lenne, ha könnyen meg lehetne a termékeket vásárolni, vagyis a GeForce RTX 3080 teljesítményét ugyan jó megnézni, ahogy nemrég meg is tettük, de nagyon sokan nem ezzel a megoldással szemeznek, hanem olcsóbb és kisebb testvérével. A GeForce RTX 3070 még mindig drága lehet több potenciális vásárló számára, de már nem annyira elérhetetlen. Emiatt is fontosabb ezt a fejlesztést megnézni a nagyobb modelleknél!

Hirdetés

Az Ampere architektúra alapvető működéséről a fent linkelt cikkben már bővebben írtunk, de mivel azért mégis egy más GPU-ról van szó, így érdemes ezt is egy kicsit kielemezni. A GA104 kódnevet viselő lapka a nagyobb verzióhoz hasonlóan a Samsung 8 nm-es node-ján készül, viszont már "csak" 17,4 milliárd tranzisztorból épül fel, miközben a kiterjedése 393 mm².

NVIDIA GA104
NVIDIA GA104 [+]

A multiprocesszorai nem változtak, ahogy a strukturális felépítés sem, vagyis az NVIDIA továbbra is egy raszteres és egy úgynevezett PolyMorph részre vágja a hagyományos értelemben vett setup motort. Az előbbi egységből hat található a GA104-ben, és egy raszter motor maximum négy darab Texture Processor Cluster (TPC) ellátásáról gondoskodik. Ezt a felállást a vállalat – szokás szerint – Graphics Processing Clusternek (GPC) nevezi. A raszter motor órajelenként 16 pixelt képes feldolgozni, ami a GA104 esetében a teljes lapkára nézve 96 pixelt jelent, amely adat egyensúlyban van a 96 blending egységgel is, azaz a friss GPU ezen a ponton kiegyensúlyozott.

A TPC-kben található PolyMorph motor továbbra is a geometriával kapcsolatos munkálatokat végzi, és mivel a GA104-ben 24 TPC található, logikusan kikövetkeztethető, hogy ugyanennyi PolyMorph motor van a lapkában. A ROP-blokkok az Ampere architektúrán belül, párosával beköltöztek a GPC-be, de képességeik nem módosultak, tehát továbbra is 8 blending és 32 Z mintavételező egység található bennük.

A GA104 4096 kB megosztott L2 gyorsítótárat kap, és ehhez kapcsolódik mostantól a GDDR6-os szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő, ami a friss lapka esetében 32 bites csatornákra szétosztott, 256 bites buszt eredményez. A GPU-ban található még két DMA motor, emellett adott a PCI Express 4.0 támogatása is. A GeForce RTX 3070-ben nincs minden részegység aktiválva, az NVIDIA az egyik GPC-ben egy TPC-t letilt. Ezzel a módszerrel ugye növelhető a lapka kihozatala.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés