Hirdetés

Socket AM2+ a felsőházban - chipsetek párbaja

Hirdetés

Két chipset, egyetlen cél

Az NVIDIA utoljára két éve adott ki AMD processzorok alá, egyfoglalatos alaplapokra szánt, teljesítményorientált chipsetet. Az nForce 590 SLI és annak leszármazottai akkor jelentek meg, amikor az AMD a Socket 939-es foglalatot leváltotta, és átállt az AM2-re. Az új struktúra mellé az NVIDIA négy új chipet készített (590 SLI, 570 SLI, 570 Ultra, 550, majd később jött az 570 LT, 560, 520), és így valósággal „lerohanta” az ATI-t, amely mindössze két lapkakészlettel képviseltette magát ebben a szegmensben (480X és 580X CrossFire, aztán 570X CrossFire). Ezután a két cég eltérő ösvényen folytatta útját. Az NVIDIA kiadta az nForce 680a-t, az időközben megbukott Quad FX platformhoz szánt chipkészletet, mely két Athlon FX processzort szolgált ki. Az AMD ezzel szemben a 690-es, integrált VGA-s szériát dobta piacra, mondhatni a két cég a két végletet választotta.


A 65 nm-es gyártástechnológiával gyártott 790FX és a 130 nm-es SB600 is nagyon pici [+]

Ezután másfél évnyi hallgatás következett. Az AMD ez idő alatt nem dobott piacra igazán új processzort, és nem változtatott foglalatot sem, így nem volt miért újítani. Ez egyben kicsit furcsa is, hiszen ahhoz képest, hogy a számítástechnika az utóbbi években milyen fejlődésen megy keresztül, másfél év ebben a tekintetben nagyon hosszú idő (például közel három VGA-generáció). De aztán tavaly év végén megérkezett az AMD Phenomja, amellyel ismét kavicsot dobtak az állóvízbe. A régi chipsetek elméletileg (megkötésekkel) képesek kiszolgálni az új processzort, de mégiscsak illene egy új architektúra mellé új lapkakészletet készíteni – gondolhatták a lapkakészlet tervező brigádnál. És az AMD szárnyai alá vett ATI így is tett, megjelent a 7-es szériája, az AMD 790FX, 790X és 770 chipsettel. Az NVIDIA viszont igen sokáig tétovázott a válasszal, ugyanis csak jó néhány hónappal később, most válaszolt az AMD-s nForce-ok legújabb generációjával, melynek zászlóvivője a 780a lett, a középső a 750a, míg a belépőszintű a 730a nevet kapta. Csodát azonban ezektől ne várjunk. Egyik sem hozott magával olyan lényegi újításokat, melyek nélkül képtelenek lennénk aludni. Igaz, az NVIDIA a késésért cserébe kicsit jobban odatette magát, de az AMD erre adott válasza sem késik már sokáig a 790GX képében, de erről azonban majd akkor, ha már itt lesz a kezünkben.


nForce 780a SLI északi híd és az nForce 200-as chip [+]

Az AMD a 7-es chipsetek tervezése és bevezetése során elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy az éppen debütáló Phenom processzorai alá a lehetőségekhez mérten legmodernebb lapkakészletet tehesse. Ráadásul bejelentett egy komplett platformot is, amelynek szerves részét képezi maga a chipset – ez kiegészülve egy Phenom processzorral és egy-négy AMD chipes Radeon videokártyával megkapta a Spider (pók) platform elnevezést. Mit várhatunk egy új lapkakészlettől? Szemben az Intel platformmal, az AMD processzorokat kiszolgáló chipseteknek nincs szükségük memóriavezérlőre, mert ez a részegység a processzorban található. Innentől kezdve az északi híd jelentősége lecsökken, hiszen szimpla I/O-vezérlő szerepkört kell betöltenie, csak a déli híd, a különböző perifériák és a processzor közti adatforgalom irányítását kell rábízni. Ezt a tudást azonban már az előző és az azelőtti lapkakészletek is birtokolták, így hát annak érdekében, hogy az „újonnan kifejlesztett” chip tényleg tudjon valami újat is, különböző technológiák bevezetésére van szükség, melyekkel ismét fel lehet kelteni az érdeklődést. És az AMD, illetve az NVIDIA így is tett. Ugyan a déli híd esetében van némi esély a fejlődésre, de ezeknek már az előző chippárosok megtervezése során kialakult mai formájuk és tudásuk, ezért ezen a téren nem várhatunk különösebben újat. Lássuk a konkrétumokat!


AMD 790FX blokkdiagramm

Az AMD a 790FX-et a Phenom processzorokhoz igazította több szempontból is, viszont ettől még kompatibilis az Athlon processzorokkal is. Az északi híd, illetve a processzor közti HyperTransport összeköttetést lecserélték a 3.0-s verziószámúra, amely az előzőnél (2.0) jóval magasabb, Phenomok esetén 1,8–2 GHz-es órajelet is elbír. A 790FX támogatja a Phenom processzorok energiagazdákodási módját, a Cool and Quiet 2.0-t, melynek segítségével eltérő órajelen és feszültségen járhatnak a processzorban található végrehajtók, illetve az északi híd. Ezt tetézi, hogy a chipset immár támogatja a PCI Express 2.0-s szabványt, amely az 1.1-hez képest dupla akkora sávszélességet ígér. A chip által kezelt PCI Express sávok száma megnőtt, és jobban konfigurálhatóvá vált, a CrossFireX révén akár négy darab Radeon videokártyát köthetünk össze. A 790FX megörökölte az 580X túlhajthatóságát, kis fogyasztását (elméleti maximális fogyasztása 12 watt), és már támogatja az OverDrive optimalizáló, illetve túlhajtó szoftvert, illetve az Auto Xpertet is, ami tovább növeli a rendszer teljesítményét. A déli hidat nem cserélték le, maradt a jó öreg SB600.


NVIDIA nForce 780a SLI blokkdiagramm

Az NVIDIA-t nem hajtotta a tatár, nem kellett sietősen fejleszteniük, több időt szánhattak a tervezésre, így végül az nForce 780a SLI (az 590 SLI utódja) kicsit fejlettebb is lett riválisánál, persze ez nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk ebben a szegmensben fejlettebbnek és elavultabbnak. Az nForce 780a SLI is támogatja a HyperTransport 3.0-t, a PCI Express 2.0-t és a Cool and Quiet 2.0-t. Viszont ezen a ponton kettéágazik a két lapkakészlet. Az AMD 790FX a négykártyás CrossFireX-et használja, az nForce 780a SLI viszont a 3-utas SLI-t támogatja, melynek révén három darab erre alkalmas GeForce (8800 GTX/Ultra, 9800 GTX) állítható hadirendbe. Az AMD lapkakészletéhez az OverDrive használatos mint monitorozó, finomhangoló és túlhajtó szoftver, ezzel szemben az NVIDIA a 780a SLI-t az ESA platform támogatásával tervezte, ehhez pedig egy speciális, az NVIDIA által kifejlesztett alkalmazás dukál.

Ami az nForce 780a SLI-t különössé teszi, az az egyesek számára már ismerős Hybrid SLI megléte, és ezt az inteles nForce 790i SLI sem támogatja. A Hybrid SLI két különböző módon próbál meg a kedvünkre tenni. A GeForce Boost esetében a chipset és egy diszkrét VGA (jellemzően GeForce 8400 vagy 8500) ereje adódik össze egy SLI kapcsolat révén. Ennél (szerintünk) okosabb és lényegesebb a Hybrid Power, amely arra ad lehetőséget, hogy a nagyobb 3D-kapacitást nem igénylő feladatok, például webezés, szövegszerkesztés, médialejátszás esetén a PC-be épített videokártya vagy a többkártyás SLI rendszer szerepét az integrált grafikus vezérlő vegye át. A megtakarított energia egyúttal kisebb hőfejlődést és hűtőzajt eredményez. Ez azt jelenti, hogy minden 780a SLI/750a SLI és 730a chipsetes alaplap északi hídja egy integrált VGA is egyben: egy GeForce 8200-as, azaz MCP78-as chipről van szó. A chipset ránézésre déli hídként funkcionáló nForce 200-as lapkája a nemrég megismert nForce 790i SLI-vel ellentétben csak és kizárólag arra hivatott, hogy megteremtse a 3-utas SLI támogatásához szükséges feltételeket, pontosabban PCI Express sávokat. Ez azt jelenti, hogy az nForce 750a és 730a chipsetek nem tartalmaznak nForce 200-as lapkát, mert azok nem támogatják a hármas SLI-t. A külső chipes megoldásnak van egy nagy hátránya: az északi híd és a „déli híd” között egy PCI Express 2.0 kapcsolat (4,5 Gbit/s) található, amelyről sosem tudhatjuk, hogy 3-utas SLI használata során elég széles lesz-e.

Az AMD a 790FX mellett a 790X-et és a 770-et mutatta be. Összefoglalva a 790FX támogatja a CrossFireX-et, azaz akár négy Radeon videokártya kapcsolatát. A 790X ettől annyiban tér el, hogy csak két VGA CrossFire összeköttetésére lett felkészítve, míg a 770 egyáltalán nem támogatja a CrossFire-t (és elméletileg a tuningnak sem barátja, de talán az alaplapgyártók itt közbeszólhatnak).


NVIDIA nForce 750a SLI és 730a blokkdiagramm [+]

Valami hasonló mondható el az NVIDIA lapkáiról is: a 780a SLI támogatja a 3-utas SLI-t, a Hybrid SLI-t, az ESA-t és az SLI memóriákat. A 750a már csak a szimpla, 2-utas SLI-t támogatja, de az ESA-t, illetve SLI memóriákat már nem. A 730a már egyáltalán nem támogat semmilyen SLI-t sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Intel P45 MSI módra

  Festői alpesi környezetben, gleccserrel, tuningversennyel, mestergerendán lógó informatikussal és tájjellegű zenebohóccal prezentálta új inteles alaplapjait az MSI.

 • AMD 770-et a népnek: olcsó alaplapok a színen

  Négy alaplapot tesztelünk az AMD kisebbik, grafikus vezérlő nélküli chipsetjével.

 • SLI a CrossFireX ellen

  Kettő, három és négy grafikus processzorból álló konfigurációk hasznavehetőségét és teljesítményét vetettük össze.

 • Intel P45 - Front Side Bus utoljára?

  A Nehalem CPU-kkal alapvetően megváltoznak az Intel platformok. Megnéztük, mit tud a váltás előtti utolsó középkategóriás chipset.

Előzmények

Hirdetés