Hirdetés

Alaplapok és processzorok

AlaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Megérkeztek a hazai piacra az AMD új, 785G chipkészletére épített alaplapok. Ilyet az Asus és a hozzá tartozó Asrock kínálatában találtunk. Utóbbi nyújtja a legolcsóbb megoldást. Alig több mint 20 000 forintot kell fizetni az M3A785GMH/128M-ért. Ez egy microATX formátumú deszka AM3 foglalattal. Rajta a HD4000-es családba tartozó kis Radeont rejtő AMD 785G északi mellett az SB710 déli híd dolgozik. Memóriafoglalatból négy DDR3-as került rá, melyek akár a DDR3-1600-as sebességet is támogatják. A Radeon HD 4200 grafikus mag a rendszermemóriából legfeljebb 512 MB-ot tud lecsípni, emellett 128 MB saját DDR3-1200 RAM-ja is van, amit ráadásul DDR3-1333-ra lehet tuningolni. Monitorkimenetből hármat kapott: D-Subot, DVI-t és HDMI-t. Diszkrét VGA-t is tehetünk a kis alaplapba, egy PCI Express 2.0 x16 foglalatba, ami mellett egy egyszeres PCI Express és két hagyományos PCI aljzat is van. Természetesen kapunk sokcsatornás hangkodeket, gigabites hálózati vezérlőt, és még eSATA aljzat is jutott a hátlapra.

Csupán 3000 forinttal drágább az Asrock M3A785GXH/128M, mely már teljes ATX méretű, ennek köszönhetően több bővítőhely fért rá. Nem is fukarkodtak velük: a zöld tizenhatszoros, a kék nyolcszoros, a vörös pedig négyszeres PCI Express 2.0 tempóra képes, megfelelő Radeonokkal benépesítve pedig CrossFireX üzemmódban működnek együtt.

Annak ellenére, hogy rokonságban áll a két gyártó, az Asus más felépítésű termékeket vezetett be. A microATX fomátumú Asus M4A785D-M PRO csak pár százassal drágább a hasonló méretű Asrocknál. Tudásban két lényeges különbség van köztük. Az Asusnak AM2+ foglalata vam, tehát DDR2 memóriát támogat, és nincs saját memóriája az IGP-nek. A DDR3-ért és VGA memóriáért nagyjából 3000 forintos felárat kell fizetni. Az M4A785TD-M EVO-nak ráadásul a sok USB, az Ethernet és eSATA mellett FireWire csatlakozója is van.

Huszonötezer forintos árával az Asus ATX méretű versenyzője, az M4A785TD-V EVO sem túl drága. Nevéből a mérete mellett az is kikövetkeztethető, hogy szintén van 128 MB saját DDR3 memóriája, ami az Asrockhoz hasonlóan tuningolható. További két hosszú PCI Express 2.0 aljzatába tehetünk grafikus kártyákat. Az elsődleges tizenhatszoros sebességet tud, a másodlagos viszont csak négyszereset, de a CrossFireX támogatáshoz ez is elegendő. Az alaplap felszerelése minden tekintetben kielégítő, legfeljebb a második Ethernet vezérlőt hiányolhatjuk róla.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés