A GeForce 7-es szériába is betört az AGP

November végén felröppent a hír, hogy az NVIDIA GeForce 7800 GS néven újabb videokártyát ad ki a G70 kódnevű grafikus processzorra alapozva, néhány nappal később azonban befutott a kijózanító nyilatkozat: csupán kereskedelmi forgalomban meg nem jelenő, gyártói prototípusokról volt szó. A típusjel mégsem fog hiányozni a piacról, az NVIDIA ugyanis ma bejelentette GeForce 7800 GS AGP nevű grafikus gyorsítóját, mely nevéből is következően AGP 8X alaplapi interfésszel rendelkezik.

A friss kártyán egy 110 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával előállított, 302 millió tranzisztor munkáját egyesítő grafikus processzor található, mely 6 vertex egységet, 16 pixelfutószalagot és 8 ROP egységet tartalmaz. A magórajel 375 MHz, a 256 bites buszra kapcsolt, 256 MB kapacitású GDDR3 memória pedig effektíve 1,2 GHz-en fut.


[+]

Maga a GPU PCI Express interfésszel készül, ezért szükség van egy PCIe-AGP hídra is, emiatt kissé szokatlan a nyomtatott áramkör elrendezése. Az új videokártya az SLI-t leszámítva rendelkezik minden funkcióval, mellyel a 7800-as sorozatban megjelent nagyobb testvérei, így például támogatja a videók feldolgozását hardveres gyorsítással, szűrőkkel és képminőségjavító algoritmusokkal segítő PureVideót is. A referencia szerint egy D-Sub, egy DVI és egy (HD)TV-kimenet kap helyet a kártyán, de lesznek gyártók, melyek két DVI-I porttal dobják piacra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés