Alaplapdömping

Alaplapok
A hardverpiac nyári állóvizét egyelőre csak az Intel 955/945 chipkészletes alaplapok bekígyózása kavarja fel, ezen a héten az MSI repertoárjával ismerkedhetünk meg. Sajnos sem kétmagos Pentiumot, sem Athlon 64-et nem találni még a hazai boltok polcain, de azért akadt néhány újdonság és pár kellemes árcsökkenés.

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 % áfa hozzászámításával.

Az elmúlt hetekben megjelent Gigabyte, Abit és Asus megoldások után itt vannak az Intel legújabb lapkakészletére támaszkodó MSI alaplapok is. A pár hetes késést gazdag választékkal ellensúlyozza a gyártó, máris négyféle modellt üdvözölhetünk a honi boltokban.

A legjobban felszerelt és egyben legdrágább az MSI 955X Platinum. Intel 955X északi hídja támogatja a kétmagos Pentium D és Extreme Edition processzorokat 1066 MHz-es FSB-vel, a DDR2-667 memóriaszabványt és a PCI Express x16 grafikuskártya-interfészt. Sajnos VGA fogadására képes, hosszú PCI Express foglalatból csak egy kerül az alaplapra, így nincs lehetőség két videokártya beépítésére és tandemben való hajtására. Valljuk be, ez a funkció többségében fölösleges teljesítménytöbbletet kínál.


MSI 955X Platinum

Sokkal jobban hasznosítható az ICH7R déli híd négy SATA II és két PATA csatlakozási lehetősége, melyekhez külső kiegészítőn keresztül további két SATA és négy PATA társul. A sok merevlemez természetesen RAID tömbökbe is szervezhető. Csúcslapokon lassan kötelezővé válik a két, gigabites hálózati vezérlő, a 955X Platinum is kettőt kapott. A felszerelést nyolccsatornás hangrendszer és három FireWire port teszi teljessé. A hangról egy Azalia 1.0 kompatibilis Realtek 882M kodek gondoskodik, feltehetőleg lesz majd 24 bites Sound Blaster Live vezérlővel felszerelt Diamond változat is. A csúcs MSI alaplap ára 56 100 Ft, így olcsóbb az Abit és az Asus zászlóshajójánál is.

Tízzel kisebb sorszámot és jó 11 000 forinttal alacsonyabb vételárat kapott az MSI legjobban felszerelt Intel 945-ös alaplapja, a 945P Platinum. Mint azt korábban megszokhattuk, a csúcskategóriás és az elfogadható árú Intel lapkakészlet között nem sok eltérés van. Az MSI 945P Platinumon található Intel 945P északi híd ugyanúgy megbirkózik a 1066 MHz-es FSB-vel, kétmagos processzorokkal és DDR667-es memóriákkal, mint nagytestvére, ráadásul kezeli az 533 MHz-es FSB-jű Celeron processzorokat is.


MSI 945P Platinum

Délen a helyzet változatlan, ismét ICH7R teljesít szolgálatot, de két SATA csatlakozónak és az egyik gigabites hálózati adapternek búcsút kell mondanunk. A FireWire konnektorokból is eggyel kevesebb jár, de a hangrendszer ugyanaz maradt.

A RAID és a FireWire csatlakozók feláldozásával eljutunk az MSI legolcsóbb - 38 500 forintos - Intel 945-ös lapjához a 945P Neo F-hez, mely ugyanolyan processzorokat és memóriát kezel, mint platinás testvére, csak a merevlemezek tömbösíthetősége és a videokameráknál használatos gyors csatlakozó hiányzik róla, de ez a legtöbb felhasználót nem zavarja majd. Integrált grafikus vezérlővel ellátott Intel 945G északi hidas alaplapot is kínál az MSI. A 945G Neo F csupán a beépített Intel GMA 950 grafikus magban tér el az előző alaplaptól, melyért ezerötszáz forintos felárat kell fizetni.


MSI 945G Neo F

Az új Intel chipkészleteket böngészve feltűnhetett, hogy az óriás processzorgyártó szakított a hagyományos DDR memóriával, így egyelőre tovább nőtt a szakadék az Intel és AMD között. Emlékezzünk csak vissza, hasonló volt a helyzet a mára AMD-s alaplapokon megszokottá vált PCI Express útnak indításakor is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Gyarapodó választék, ingadozó árak

  A hardverpiac e héten ismét kínál nóvumokat az alaplapok, VGA-kártyák mezőnyében, s egy csöves hangfalpár is feltűnik.

 • Szép áruk fóruma

  Dacolva a magas dollárárfolyammal ezen a héten is akad kedvező árú hardver, közöttük több kellemes külsejével is hódíthat.

 • Kártyaosztás, lapterítés

  Aktuális körképünk fókuszában friss alaplapok és erős grafikus kártyák állnak.

 • Őszi vegyesfelvágott

  Kéthetes sulinetes kitérőnk után újra friss és érdekes hardverekkel foglalkozunk.

Előzmények

Hirdetés