Hirdetés

Szép áruk fóruma

Alaplapok és RAM
Ismét egy héttel öregebbek lettünk, mégis minden maradt a régi. A dollár árfolyama továbbra is 200 forint fölött van, a friss készletek még mindig drágán érkeznek. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Az elmúlt hetek Intel 955/945-áradata után most nem sok érdekesség történt az Intel platformok környékén. Egyedül a Gigabyte árcsökkentése érdemel említést, melynek keretén belül a jól felszerelt XP sorozatos lapok ára csökkent 24 200 forintra. Ez a csökkenés mondhatni hagyománnyá vált, az utóbbi négy hónapban négyszer vált olcsóbbá a négyféle alaplap, kezdő áruk még közel 30 000 forint volt. Az érintett termékek az Intel 915G-s 8GNXP, DDR2 memóriát kezelő változata, a 8GNXP-D, valamint a 8GPNXP és annak DDR2-es változata, a 8GPNXP-D. Mind a négy alaplap gazdag felszerelést kapott – dupla BIOS-os biztonsági rendszerük van, tíz merevlemez köthető rájuk, a hálózattal két gigabites vezérlő kommunikálnak, és a FireWire portok sem hiányozhatnak. A sorozat érdekessége a DPS feszültségstabilizáló áramkör.


Gigabyte 8GPNXP Duo

A magas valutaárfolyam ellenére is csökkent jó pár AMD processzorok alá szánt alaplap ára is. Olcsóbb lett a halk konfigurációkba ajánlott Abit AN8 Ultra. A heat-pipe hűtéses alaplap három hete még 33 500 forintba került, most már kétezerrel kevesebbért is megkapható.

Nagy erőket vonultat fel az NVIDIA az SLI rendszer népszerűsítésére. A két grafikus kártya fogadására felkészített alaplapok ára megjelenésüktől kezdve folyamatosan, jó ütemben csökkent. Az első, minden földi jóval felszerelt verziók után megjelentek az olcsóbb változatok is. A legújabb jövevény egyben a legolcsóbb SLI alaplap is. A Gigabyte K8N Pro SLI vételára 31 600 Ft, cserébe egy minden jóval felszerelt alaplapot kapunk. Az nForce4 SLI chip méretes passzív bordát kapott, a két videokártyás üzemmódot külső váltólappal kell aktiválni. Merevlemezből összesen nyolcat köthetünk rá, a négy PATA mellett négy SATA II egységet tud kezelni. Hálózati vezérlője gigabites, a sok USB 2.0 port mellett a FireWire-ről sem kell lemondani.


Gigabyte K8N Pro SLI – a legolcsóbb dupla videokártyás alaplap

Alig egy ezressel drágább az Asus legegyszerűbb SLI-s lapja, az A8N-SLI. A Gigabyte portékájával szemben itt két rövid PCI Express foglalat került a grafikus kártyák közé, így szellősebben lehetnek a képmegjelenítők, nagyobb hűtés is elfér rajtuk. Az alaplapi chip itt aktív hűtést kapott. Többi paraméterében megegyezik az Asus és a Gigabyte belépőszintű SLI-s megoldása.


Asus A8N-SLI – olcsó SLI Asus módra

Az SLI kínálat másik végén, a prémiumlapok között szerepel az Abit AN8 Fatal1ty SLI. A neves játékosról elnevezett alaplap két hónappal ezelőtt érkezett meg hozzánk, akkor még közel 60 000 forintot kóstált. Három hete már „csak” 55 000 forintot kellett érte fizetni, ma már 47 800 Ft ellenében megkaphatjuk az előlapi panellel kiegészített csúcsdeszkát. A jól csengő név és a vezérlőpanel kivételével az AN8 Fatal1ty SLI sem nyújt többet az olcsóbb SLI lapoknál, de felszereltsége így is minden igényt kielégít, talán csak a második gigabites hálózati vezérlő hiányzik.


Abit AN8 Fatal1ty SLI – egyre olcsóbb az Abit csúcslapja

RAM

A memóriapiacot sem kerülhették el a finom áremelkedések, ennek ellenére több érdekes vételt kínál a Kingmax. Ugyan a DDR400-as moduljai némileg drágultak, de ugyanazért az árért kínálja DDR433-as termékeit is. Az 256 MB-os esetében ez 6 700 forintot, a félgigabájtosnál 13 300 forintot jelent. Pár hete szóltunk a Kingmax kedvező árú, notebookokba szánt DDR memóriáiról, most megérkeztek a DDR2-es SO-DIMM modulok is, melyeknek ára alig magasabb elődeiknél. Az 512 MB-os DDR2 modul 15 200 forintba, a kétszer ekkora pontosan a duplájába kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés