ADATA Legend 840 1 TB SSD: megfelelő sebesség jó áron

Egy korábbi csalódás után ismét ADATA márkájú, PCIe 4.0-s SSD-t teszteltünk, ezúttal jobb végkimenetellel.

Bevezető, specifikációk

Legutóbb nem voltunk elragadtatva, mikor PCIe 4.0 csatolós ADATA (pontosabban XPG) márkajelzésű SSD járt nálunk, viszont újabb tesztalanyunktól, a Legend 840-től már kicsomagolás előtt is többet várunk – már csak azért is, mert a korábban említett modellel ellentétben nem egy Lite jelölésű meghajtóról van szó. A Legend 840 még a tavalyi év terméke, és 512 GB, illetve 1 TB kapacitással érhető el; nálunk utóbbi tette tiszteletét.


[+]

Az eszköz csomagolásának kivitele nem egy játékszert sejtet, az SSD fotójával díszített doboz fekete alapszínén arany színű feliratok hirdetik a megnevezést, a kapacitást, illetve azt, hogy egy PCIe 4.0 x4-es csatolófelülettel működő, M.2-2280 formátumú tárolóról van szó. A dobozban a meghajtón kívül találunk még egy vékony, öntapadó felülettel rendelkező, feltehetően alumíniumból készült hűtőlapot. Ezzel a lépéssel a gyártó olyan alaplapokkal is kompatibilissá tette termékét, amelyeknek van saját hűtőbordájuk, az egyszerűbb modellek tulajdonosai viszont dönthetnek úgy, hogy használatba veszik a gyári megoldást.

[+]

Telepítőlemezt természetesen már felesleges is keresnünk a csomagban, az ADATA meghajtókezelő szoftverét, az SSD ToolBoxot ugyanis a cég weboldaláról tudjuk letölteni, ha esetleg firmware-frissítésre lenne szükségünk vagy csak ellenőriznénk az eszköz állapotát.

SSD ToolBoxSSD ToolBox SSD ToolBox [+]

A fekete NYÁK-on ADATA jelölésű 3D TLC NAND memóriachipek, illetve az Innogrit IG5220 SSD-kontrollere tiszteleg. A meghajtó képes az SLC cachingre, külön DRAM chipek viszont nem kerültek rá, az SSD ehelyett HMB (Host Memory Buffer) technológiát alkalmaz, vagyis a műveletek során a PCIe csatolón keresztül eléri a rendszermemóriát, és annak egy részét használja különböző metaadatok tárolására.


[+]

A fenti technológia használatához elengedhetetlen az NVMe protokoll támogatása, ez pedig a Legend 840 esetében adott is, méghozzá az 1.4-es verzióval. A meghajtóról alkotott képet – az alábbi táblázatban részletezett, gyártó által megadott értékeken felül – pedig az LDPC funkció, az AES-256 titkosítás és az 5 éves gyártói garancia teszi teljessé.

Specifikációk
ADATA Legend 840 512 GB 1 TB
Kontroller Innogrit IG5220
Flash chip 3D TLC NAND
SLC caching Igen
DRAM Nincs
Csatolófelület PCIe 4.0 x4
Szabvány M.2-2280
Max. szekvenciális olvasás/írás max. 5000/4500 MB/s
Max. véletlenszerű 4 kB-os olvasás/írás max. 650 000/600 000 IOPS
Hardveres titkosítás AES-256 bit
Max. írásmennyiség (TBW) 650
Fogyasztás (írás közben, gyári érték) n. a.
Tömeg 6 g (hűtőlappal 9 g)
Modellszám ALEG-840-512GCS ALEG-840-1TCS
Termék honlapja Legend 840
Garancia 5 év
Ár 30 000 forint 50 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés