Hirdetés

Acer Swift 5 SF515: túl könnyű noteszgép?

A 15,6”-es kategória legkönnyebb tagja már tényleg azon a határon van, hogy fogni kell, különben felszáll.

Bevezető, külső

Biztos mindenki látott már a boltokban „dummy” telefont: ezek azok az okostelefon-modellek, amelyek csak a külsőt utánozzák, de belül üres műanyag dobozok. Elsőként ezek jutottak eszünkbe, amikor kiemeltük dobozából az Acer Swift 5 legújabb generációs, SF515-ös példányát, mely annyira könnyű, hogy nehéz elhinni, hogy valóban egy működő notebookot tartunk a kezünkben. Pedig nemcsak hogy működik, hanem rögtön egy felsőkategóriás, prémium anyagokból készült munkagépről van szó, amely 15,6”-es kijelzője dacára is könnyebb 1 kg-nál! Ezzel egyébként a gyártó csak folytatja a tavalyi évet, mikor a Swift 5 SF514-gyel sikerült megszerezni a világ legkönnyebb 15,6"-es noteszgépe címet.

Hirdetés

Dizájn

Az Acer pár éve váltott a korábbi, kicsit zavaros elnevezési rendszerről a jóval áttekinthetőbb mostanira, így a Swift 5-ről is rögtön tudni lehet, hogy az ultrabookok között a felső kategóriát képviseli, ahol elvileg még nem áldoztak fel mindent a hordozhatóság oltárán (mint tették például a Swift 7-nél). A szóban forgó gép ennek megfelelően abszolút konzervatív, sötétszürke külsőt kapott, alapvetően szögletes vonalvezetéssel.


[+]

A világ legkönnyebb 15,6”-es noteszgépéről beszélünk, ami jelen esetben 986 grammos tömeget jelent – ez így leírva sem rossz, de kézbe fogva egészen hihetetlen, mennyire súlytalan az egész készülék. Mindezt egyébként főleg magnéziumötvözet alkalmazásával érték el, és meglepő, hogy súlyához képest mégis egész masszív egységet alkot a gépház. A hangsúly ugyanakkor az „képest” szón van: bár a sarkánál fogva a noteszgépet még nem hajlik, a billentyűzet már rugalmasabb a kelleténél, a fedél is láthatóan homorít egy közepes nyomásra, és a monitor is csavarodik, ha csak az egyik sarkánál fogva nyitjuk fel – ezt a műveletet egyébként két kézzel kell végezni, mert a gép alacsony tömege miatt egyszerűen nincs esély arra, hogy a 180 fokban nyitható zsanérok ellenében az alsó rész lent maradjon az asztalon, ha nem tartunk ellen.


[+]

Az indusztriális dizájn a Swift 5 minden oldalán visszaköszön, díszek, csicsák csak elvétve kerültek a házra, egyedül a gyártói logó érdemelt ki egy kis fényes bevonatot a burkolaton és a monitor alatt. Az utóbbi vékony, de nem extrém vékony keretet kapott, így bőven van hely arra, hogy a webkamera különösebb trükkök nélkül az őt megillető helyen, fent tanyázzon. Viszonylag vastag a keret a billentyűzet körül is, az Acer úgy döntött, hogy inkább feláldozza a numerikus részt.


[+]

Hátára fordítva a gépet, láthatjuk, hogy az ultrabookoknál megszokott módon csak a teljes alsó burkolat eltávolításával tudunk bejutni a ház belsejébe – ez itt összesen 12 darab csavar kihajtását jelenti. Belül könnyen tisztítható, újrapasztázható hűtőt és egy szabad M.2 foglalatot találunk – a RAM, illetve az 512 GB-os SSD az alaplapra lett forrasztva.


[+]

Mivel az Acer a Swift 5-nél inkább a kis tömegre, mintsem a vékonyságra koncentráltak, így jó hír, hogy csatlakozókból egész jó a kínálat: egy 10 Gbps sebességű USB 3.1 Type-C konnektort és két teljes értékű, USB 3.1 Gen1 funkciót biztosító Type-A kivezetést kapunk, melyek közül az egyik töltőportként is használható külső eszközök felé. Ezeken felül egy HDMI és egy kombinált hangcsatlakozó található még a gépen, sajnos a kártyaolvasót és a TB3-at már lefelejtették. Az energiaellátásról hagyományos tápcsatlakozón keresztül lehet gondoskodni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

Előzmények

 • IFA 2018: ismét rekorder lett több Acer Swift

  Az új Swift 5 a világ legkönnyebb 15,6”-es notebookja a maga 990 grammos tömegével, továbbá a Swift 7 is összement a frissítés közben.

 • Acer Spin 3 – belül erős

  Az Acer tabletté alakítható gépei közt a középkategória alsó felét hivatott képviselni a széria, aminek egy combosabb változatát próbáltuk ki.

 • Acer blog: 1 kg alatt az új Swift 5

  Ez a pehelysúly főleg annak fényében impozáns, hogy egy 15,6”-es érintőképernyővel szerelt ultrabookról beszélünk.

Hirdetés