Acer blog: új Swift 7 tartós tesztje

Kisebb mérnöki csoda az Acer 2019-es Swift 7-je, de kíváncsiak voltunk, mennyire használható valóban notebookként.

Nem első alkalommal készül tartós teszt az Acer Swift 7-tel: amióta csak 2016-ban megjelent az első generáció, kérdés volt, hogy mennyire használható a mindennapok során egy olyan notebook, amelynek tervezésekor a lehető legvékonyabb, legkisebb gépház elérése volt az elsődleges cél, nem pedig a praktikum vagy éppen a tartósság. Nem a Swift 7 egyébként az első notebook, amellyel kapcsolatban ez a kérdés felmerül, idősebb notebook-használók emlékezhetnek például a Toshiba Portege szériájának egyes modelljeire, ennél egy erősebb csavarás az LCD kijelző törését is eredményezhette. Emellett szép számmal kerültek piacra olyan nagyon jól hordozható notebookok is, amelyeknél a teljesítmény vagy éppen az üzemidő volt értékelhetetlen.


[+]

Az aktuális Swift 7 esetében egyszerre érdekesség, hogy nagyon vékony, nagyon kicsi az alapterülete és nagyon könnyű is. A fejlesztés már járt nálunk, most pedig ugyanezt az sorozatgyártás előtti modellt kaptuk kézhez, hogy a Computex előtti héttől egészen mostanáig használjuk mind kiállításra járós notebookként, mind általános munkagépként, hogy kiderüljön: mennyire státusszimbólum, vagy mennyire „értelmes” eszköz ez. A következőkben tapasztalatainkat vesszük sorba különböző szempontok szerint.

Hordozhatóság

Nyilvánvaló, hogy a Swift 7 és a hozzá hasonló notebookok arra készültek, hogy egész nap velünk legyenek és szolgálatunkra álljanak, közben viszont ne terheljék a táskánkat, vállunkat, ne kelljen töltőt cipelni hozzájuk és még nézzenek is ki valahogy. Ebből a szempontból az Acer gépe tökéletesre vizsgázott, a 840 grammos tömeg annyira alacsony, hogy időnként válltáskánkat tapogatva kellett ellenőrizni, hogy valóban velünk van-e még. Ehhez az élményhez egyébként nagyon könnyű hozzászokni, annyira, hogy a Computex során az 1,1 kg-os notebookok emelgetése során kétszer is ellenőrizni kellett azok specifikációs tábláját, mert túl nehéznek tűntek ahhoz, hogy ezeket kényelmesen magunkkal vigyük napról-napra…


[+]

Az alacsony tömeg mellett a hordozhatóságot a kis méret is segíti, notebookunk pedig ezen a téren is jól áll, tulajdonképpen a billentyűzetből, tapipadból már a használhatóságot (még inkább) negatívan befolyásoló módon kéne faragni ahhoz, hogy alapterületén csökkentsünk, a vastagságban pedig igazából az USB Type-C konnektor és a 3,5 mm-es jack kezdi jelenteni a limitet.

A hordozhatósághoz tartozik ugyanakkor az üzemidő is, és ez az, ahol az alacsony tömeg ellenünk dolgozik, a beépített akkumulátor ugyanis nem lehet túlzottan combos egy ekkora gépben. Ez valóban így is van, a 32 Wh-s egység egyedül azért elviselhető, mert a Core i7-8500Y-nek a maga 5 wattos TDP-jével ez is bőven elég lehet. Tapasztalataink szerint ugyanakkor az alapból 1,5 GHz-es, de egymagos turbónál 4,2 GHz-ig gyorsuló processzorral az üzemidő rendkívül tág határok között változik. Amikor például sajtótájékoztatókon jegyzeteltünk, tehát legfeljebb a Word, Excel, Chrome hármast futtattuk, akár 7-9 órát is bírt a Swift 7, attól függően, hogy milyen fényerőre állítottuk kijelzője fényerejét. Ha viszont a fotók szerkesztésére került sor, ami egy Lightroomot, Photoshopot igénylő feladat, akkor 2-3 óránál többre nem számíthattunk – ez pedig már olyan időtartam, amely nem teszi lehetővé, hogy a töltőt könnyedén a szálláson hagyjuk reggelente.

Teljesítmény

Már írtuk, hogy a Swift 7-ben egy Core i7-8500Y van, és ugyan az Intel mindent megtett, hogy a régen eredetileg Core M néven futó sorozatot legalább a név szintjén beolvassza a Core i szériába, azért a név nem tudja feledtetni azt a tényt, hogy ez egy fogyasztásra kihegyezett CPU, két maggal (és Hyper-Threadinggel), és ez rögtön tetten érhető, amint az említett Lightroom vagy Photoshop kerül előtérbe, amelyekkel igencsak szenved a rendszer. Érzésre két-háromszor annyi időt kell egy számításigényesebb munkafolyamatra, tehát például 10 kép előhívására majd szerkesztésére szánni, mint egy Core i5-8250U esetében.

Az Intel egyébként ezeket az Amber Lake kódnevű processzorokat vékony, passzív hűtésű notebookokba szánja, azaz pontosan olyanokba, mint a Swift 7, ebből a szempontból tehát tökéletes választás volt az Acertől a CPU. Amit viszont tudnunk kell, hogy ez a választás elég határozottan ki is jelöli azt, hogy a notebook miben jó és miben nem. Így például irodai programokkal, böngészővel, filmnézéssel nemcsak hogy nem fogjuk zavarba hozni, de ezek használata során igazából fel sem tűnik majd, hogy nem egy teljes értékű Core processzor előtt ülünk, csak az, hogy a 800 grammos, teljesen néma notebookot egy egész munkanap használhatjuk töltő nélkül is. Amint viszont valami számításigényesebb feladat kerül elő, mint esetünkben a fotószerkesztés, drasztikus változásokat fogunk tapasztalni sebességben, üzemidőben és bizony melegedésben is, a notebook alja ugyanis kellemetlenül forróvá tud válni.

Strapabíróság

Első kézbevétel után az ember megpróbál nagyon vigyázni a Swift 7-re, alacsony tömege és vékonysága miatt olyan érzést kelt, mint amit egy erősebb köhintés kettétör. De szerencsére ez nincs így, a magnéziumból készült ház meglepően stabil, sokkal kevésbé hajlik és csavarodik, mint számítottunk rá.


[+]

Teljesen persze nem ellenálló, és különösen a kijelző az, amelynél ezt érezni fogjuk, de az mindenképpen pozitívum, hogy nem kell hímes tojásként bánni vele.

Összegzés

Egy biztos: a Swift 7 annak készül, aki pontosan tisztában van az igényeivel, és ennek megfelelően választ notebookot – aki ezt elrontja, vagy bizonytalankodik, az viszont lehet, hogy nagyot fog csalódni benne. Ha valaki egy nagyon jól hordozható, különleges, elegáns és netezésre, irodai jellegű munkára, filmnézésre használható gépet keres, nyugodtan számításba veheti a Swift 7-et is. Multimédiás, komolyabb számítási teljesítményt igénylő feladatoknál viszont jobban járunk a Swift 5-tel.


[+]

Igen, az előző bekezdés végén említett modell valamivel nagyobb (a 14”-es modell 329 x 228 x 15 mm-es) és nehezebb (970 gramm), de olcsóbb és gyorsabb: 330 000 forintért Core i5-8265U-t kapunk, 8 GB RAM-ot és 256 GB-os SSD-t, ráadásul több a használható csatlakozó is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények