Hirdetés

Egy olcsóbb ultrabook: bemutatkozik az Acer Swift 1

A Core i9-ek, Ryzen 7-ek és RTX 3080-ok helyett lássunk most egy igazán kedvező árú, de jól hordozható noteszgépet!

Bevezetés, külső

Az utóbbi időben meglehetősen el voltunk kényeztetve a tesztre érkező notebookokkal: OLED panelek, Core i9 és RTX 3080/3070 kellették magukat, és a csúcskategóriához illő minőségi kivitelen túl általában a teljesítmény is a csillagokat ostromolta – nemkülönben az ár, ami több esetben is hét számjeggyel leírható összegként jelent meg. Jelen tesztünk alanya azonban sokkal inkább az átlagos felhasználókat célozza, amit 180 000 forintos ára is sejtet. Ehhez képest pedig meglepően jól néz ki és hordozhatósága is kiváló, ráadásul ennyi pénzért 8 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t is kapunk. Kompromisszumot kötni a CPU-nál kell: a Pentium Silver N5030 nem egy teljesítményorientált példány, már csak az a kérdés, hogy mennyit érzünk ebből a napi használat során. Lássuk tehát, hogy milyen vétel ez a kis, rózsaszínes ultrabook!

Hirdetés

Dizájn

Olcsósága egy pillanatig sem mutatkozik az Acer Swift 1 külsején: alumínium burkolat, jó minőségű anyagok és teljességgel elfogadható összeszerelés jellemzik. A gépház stabil, nem hajlik, a billentyűzet alatti rész is kellően merev. A kijelző ugyanakkor nem nyitható, állítható egy kézzel, viszont hátrahajtva megemeli a notebook hátoldalát, ezzel javítva a (passzív) hűtés hatékonyságán és az ergonómián is. A Swift széria tagjaként tesztalanyunk klasszikus ultrabook, azaz kisméretű és vékony (323 x 212 x 15 mm), illetve könnyű (1,3 kg), a hordozhatóság fizikai részével tehát nincs gond.


[+]

Mint a képeken is látszik, a nálunk járt példány rózsaszínes metál színben pompázik, de elérhető konzervatívabb, ezüst külsővel is. A monitor kerete fekete műanyag, és három oldalról divatosan keskeny, csak alul szélesebb. Felül egy webkamera is elfért, sajnos mindenféle fedél nélkül, pedig talán pont a fiatalos vásárlóréteg igényelne efféle extra biztonságot. Túlzottan persze nem kritizálható a Swift 1, háromszor ennyibe kerülő notebookoknál sem mindig alapfelszereltség még ez.

[+]

A notebook alján viszonylag könnyen eltávolíthatjuk a fedelet a csavarok kiszerelése és némi feszegetés után. Belül szinte meglepő az üresség – az viszont már kevésbé, hogy a RAM nem bővíthető, hiszen az alaplapra integrálták, és jól el is takarták a passzív hűtő szerepét betöltő rézlemezzel. Szerencsére a háttértárat könnyedén cserélhetjük, ha úgy adódik, és a WLAN modult is fejleszthetjük, bár ennek egyelőre nincs sok értelme, lévén a Wi-Fi 6 kompatibilis Intel AX200-at kapjuk.


[+]

Elfogadható szintűnek nevezhető a csatlakozók sora: bal oldalon egy Type-C és egy Type-A USB port, illetve egy HDMI kivezetés található (valamint ide került a töltő csatlakozója is), míg jobb oldalon egy Type-A USB és egy kombinált 3,5 mm-es jack aljzat van. Az USB konnektorok kivétel nélkül 3.2 Gen1 interfészt rejtenek, tehát 5 Gbps adatátviteli sebességet kínálnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés