Acer Swift X ultrabook: eXtra verzió GeForce-szal

A Swift sorozat kokszos tagja Ryzen 5 5600U-t kombinál RTX 3050 Ti-vel. De mire lesz elég ez a kombináció?

Bevezető, dizájn

Amikor az Acer évekkel ezelőtt átdolgozta notebook-portfólióját, a consumer kategóriás ultrabookok családja a Swift nevet kapta, kiegészítve kategória szerint az 1, 3, 5, illetve 7-es számmal, attól függően, hogy milyen szegmensbe szánták az adott modellt. Ezt a könnyen átlátható rendszert bonyolította meg először a Swift 3X, mely az alsó-középkategóriás Swift 3 dedikált GPU-val szerelt változata – majd megérkezett a Swift X, mely a Swift 3 fölött, de az üzletiesebb Swift 5 alatt helyezkedik el.

Hirdetés

A 3X-hez hasonlóan grafikus chipként itt is egy dedikált példányt kapunk, ám ennél a gépnél nagyobb hangsúlyt kapott a teljesítmény. Ennek jeleként például a tesztelt példányban egy Ryzen 5 5600U processzort kombináltak egy GeForce RTX 3050 Ti-vel, ami már igencsak ütős csapat – feltéve, hogy sikerül a fogyasztást és a hőtermelést is kordában tartani az ultrabookhoz illően szűkre szabott házban. Lássuk, hogy sikerült ezt megoldani az Acernek!

Külső

A Swift 3 és 5 között tanyázik a Swift X, de külsejét tekintve legfeljebb kinyitva, a matricázás alapján lehet megkülönböztetni a Swift 3-tól, hiszen gyakorlatilag ugyanazt a gépházat használják. Ez nem gond, a szinte kizárólag alumíniummal burkolt egység kellően masszív, jól össze van rakva, tehát az árához méltó minőségérzetet kapunk.


[+]

Díszítéseit nézve elég visszafogott a dizájn, amit helyeslünk, hiszen így sokkal több környezetben megállja a helyét. A kijelző burkolatán és a keret alsó részén ott az aktuális Acer logó, ezen felül pedig a képernyő zsanérokkal együtt forduló gerincén találunk még egy halvány Swift feliratot. Színeit tekintve az általunk tesztelt modell fedlapja kék, a többi része pedig selyemfényű ezüst burkolattal bír, de létezik rózsaszín és pezsgő színezetű fedlappal szerelt Swift X is.


[+]

Ha már úgyis szóba kerültek a zsanérok, ezeket sikerült jól beállítani, a notebook egy kézzel nyitható, a kijelző beállítható, ugyanakkor elég stabilak is, a képernyő szöge nem változik a legkisebb mozdulattól is. A billentyűzet alatti rész merevsége is rendben van – nem kiváló, de nem hajlik jobban az átlagnál, gépelés közben nem okoz kellemetlen élményt.

[+]

A gép burkolatának alsó része szintén alumíniumból készült, ezt 12 darab csavar eltávolítása után tudjuk felnyitni. Ezzel sokat nem érdemes kísérletezni, mert bővíteni csak korlátozottan lehet a Swift X-et: az SSD-t kicserélhetjük (sőt, mivel két M.2 foglalat van, egy második egységet is telepíthetünk), de mást nem, így legfeljebb a hűtőrendszer pucolása vagy az akkumulátor cseréje jöhet még szóba.


[+]

A rendelkezésre álló csatlakozók szinte egyeznek a Swift 3X kínálatával, azzal az eltéréssel, hogy a bal oldalon árválkodó Type-C port itt nem TB4-et, hanem USB 3.2 Gen2 interfészt kínál. A két USB Type-A konnektor 3.2 Gen1-es, ezek mellett pedig még egy kombinált hangcsatlakozó és egy HDMI kivezetés található a vékony oldalakon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés