Karcsúsított Lenovo ThinkPad X230s a célegyenesben?

Hirdetés

A Lenovo ThinkPad X230 szubnotebook tavaly év végén már megjárta tesztlaborunkat, ahol alapos teszteknek vetettük alá, és ezt követően nem sokkal már lehetett innen-onnan hallani információkat a karcsúsított változatról, az X230s-ről. Ám azon kívül, hogy marad a 12,5"-es méret és az 1366x768 pixeles kijelző nem sok részlet derült ki.


[+]

Akkor és most is a Lenovo kínai részlege szolgáltatta az információkat, ám jelen esetben nem a klasszikus információszivárgással van dolgunk, hanem az X230s valóban elérhetővé vált Kínában, így szinte minden adat és információ elérhető róla. Természetesen azon már nem lepődünk meg, hogy a java részben szénszálas burkolatú "s" verzió továbbra is az említett 12,5"-es méretkategóriába érkezett, és a felbontás is maradt 1366x768 – remélhetőleg ugyanúgy IPS, mint elődjéé, erről ugyanis nem esik szó. A legfontosabb változás, hogy a ház vastagsága 26,6 milliméterről 17,7 milliméterre zsugorodott, tömege pedig 1,5 kilogramm helyett felszereltségtől függően mindössze 1,28-1,33 kilogrammra csökkent.

Szerencsére a fémzsanérról és a 180 fokban nyitható kijelzőről nem kell lemondani, de ami a felszereltséget illeti, természetesen a csökkenő fizikai paraméterek erre is kihatással voltak: áldozatul esett az Express Card foglalat, és a port replikátor/dokkoló lehetőség helyett a kínai weboldal USB-s port replikátorról tesz említést, azaz a gép alján nem fogunk találkozni a megszokott csatlakozósorral. Nem kell lemondani viszont a Mini Displayport és VGA kimenetekről, az Ethernet csatlakozóról, a két USB 3.0-s portról. Továbbá a kártyaolvasó is a gép részét képezi, akárcsak az ujjlenyomat-olvasó, az összevont audio ki- és bemenet és a billentyűzet háttérvilágítás, valamint a 720p webkamera. Az operációs rendszer Windows 8, ennek ellenére a kijelző nem érintős, viszont a TrackPad több ujj érzékelésére képes, azonban úgy tűnik, a TrackPoint pöcökegér dedikált gombjaitól el kell köszönnünk.

Ami a gép hardveres kiépítését illeti, ez országonként eltérhet majd, de a harmadik generációs, ultraalacsony feszültségű Intel Core i5/i7 (azaz Ivy Bridge) CPU alapfelszereltség lesz, akárcsak a 4 vagy 8 GB memória – ez viszont nem bővíthető, mert csak egy darab SO-DIMM foglalat van. A tárterület variálható, 24 GB-os gyorsítótárral kiegészített 1 TB HDD vagy legfeljebb 240 GB SSD közül lehet majd választani. Hálózati képességek terén IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi vezérlő, Bluetooth és 3G modullal kell beérnünk az említett vezetékes Gigabit Ethernet mellett. A tápellátást beépített (pontosabban nem hagyományos úton cserélhető) háromcellás akkumulátorra bízták, a várható üzemidőről egyelőre nincs információ.

A Lenovo ThinkPad X230s vélhetően nem lesz olcsó, a kínai árlisták alapján nagyjából 270 000 forintot kell érte leszurkolni, de ebből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az itthoni árazásra vonatkozóan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés