Hirdetés

Nagy 13-14 hüvelykes notebookteszt I.

A felhozatal

Korábban 160 000, majd 130 000 forintos árkategóriában is megnéztük az aktuális laptopfelhozatalt, de mindkét esetben a legelterjedtebb, 15,6 hüvelykes méretet vizsgáltuk. Érdekes, hogy ezek a gépek adják az eladások jelentős hányadát, pedig egy 17 vagy több hüvelykes notebook sokkal kényelmesebb asztali használathoz, a kisebb, 13,3 vagy 14 hüvelykesek pedig közel ugyanazt nyújtják, mint a 15,6-osok, miközben határozottan kisebbek és könnyebbek is.

Hirdetés

Ezúttal az ilyen, mobilabb gépek világába kukkantunk be, egészen pontosan a 200 000 forint alatti tartományba. Nem azért emeltük az árszintet, mert a kisebb gépek drágábbak, hanem azért, mert a kisebb kereslet miatt szerényebb a kínálat, nagyobbat kellett meríteni ahhoz, hogy összejöjjön egy népesebb mezőny. Így is „csak” nyolc gépet válogattunk be, amikhez az értékelésnél csatlakozik még néhány, közelmúltban kipróbált modell.

  • Acer Aspire 4755
  • Acer TravelMate 8473T
  • Asus K43Sj
  • Fujitsu Lifebook SH531
  • Lenovo IdeaPad Z470
  • Lenovo ThinkPad Edge E325
  • Lenovo ThinkPad Edge E420
  • Toshiba Satellite L735


Hardver kapcsán abban a kellemetlen meglepetésben volt részünk, hogy a kiszemelt méretosztályban egyáltalán nem találtunk az AMD Llano platformjára épülő modellt. Pedig ez a platform meglehetősen jól sikerült, gazdaságos multimédiás gépek építhetőek rá. Hasonló szomorúsággal vettük tudomásul, hogy igazán olcsó konfiguráció sincs. No nem azért, mert felár lenne a kisebb méret miatt, hanem mert Core i3-nál senki sem adja alább. Azért egy AMD Brazosra épített versenyzőt sikerült rajthoz állítani. Harmadjára azon szomorkodtunk, hogy csak két gépen találtunk USB 3.0 csatlakozót.

Egyébként 150-200 000 forint közé belefért alsó, sőt középkategóriás grafikus kártya, processzorból Core i3 és i5 volt a meghatározó, jöttek matt kijelzős, három év garanciás, nagy akkus és pörgős merevlemezes résztvevők is, úgyhogy az AMD platform hiánya ellenére egészen színes lett a mezőny. A nyolc versenyző mellett érdemes még fellapozni korábban készült anyagainkat a Acer Aspire 4755 egy másik konfigurációjáról, a Dell Vostro 3350-ről, illetve V131-ről és a Packard Bell EasyNote NX69-ről, mert mostanra ezen gépek ára csökkent, így beférnek kétszázezer forint alá. Egyrészt azért csökkentek az árak, mert a forint árfolyama valamicskét javult az év elejéhez képest, másrészt nyakunkon az Intel és AMD új mobil platformja, a nagyon ígéretes Ivy Bridge már be is mutatkozott, de az első vele szerelt 13,3-14 hüvelykes notebookokra még várni kell.

Miben különböznek a 13,3-14 hüvelykes notebookok a 15,6 hüvelykesektől? Értelemszerűen kisebb a házuk és kijelzőjük, bár ugyanúgy 1366x768 pixel van rajtuk, mint a legtöbb 15,6 hüvelykesén, úgyhogy a monitor használhatósága szempontjából nincs olyan nagy különbség. Ami a méretet illeti, a 370 x 250 milliméter körüli alapterület a 14 hüvelykeseknél 340 x 240 környékére csökken, a 13,3 hüvelykesek pedig mindkét irányba még 10-10 milliméterrel kisebbek. Súlyban a 15,6 hüvelykesek 2,5 kilogramm körül mozognak, ami a 13,3 hüvelykeseknél 2 kilogramm körüli, így hordozhatóság szempontjból – értelemszerűen – a kisebbek jobbak.

Bár egyre ritkábban használatos, azért a legtöbb 13,3 hüvelykes notebookba kerül optikai meghajtó, a 14 hüvelykesekből pedig szinte soha nem hagyják ki. Akkumulátorban is azonosak a kicsik az átlagos méretű laptopokkal, a 48 wattórás a leggyakoribb méret, de néha látni 60 Wh fölöttit is. Lényegében a 13,3-14 hüvelykes méretnél csak a billentyűzet numerikus padjáról kell lemondanunk, ami sokak számára nem is olyan nagy veszteség, sőt. Ezeknél a kisebb gépeknél nem tolódik olyan szerencsétlenül balra a touchpad, és az Entertől jobbra elterülő régió, a Home, End, PageUp, PageDown és társaik is jobb elosztást kapnak többnyire.

Szerencsére ma már a kisebb notebookokra nem számolnak olyan felárat, mint néhány évvel ezelőtt, amikor ugyanazért a hardverért kisebb méretben akár 30%-kal is többet kellett fizetnünk. Jelenleg egy 13,3-14 hüvelykes gép semmivel sem drágább a nagyobbaknál, legfeljebb a lassabban pörgő kínálat miatt akadnak különbségek. Hangban viszont többnyire hátrányban vannak az apróbb laptopok, hiszen itt kevesebb hely áll a hangszórók rendelkezésére; ritka a jó – pontosabban valamennyire elfogadható – basszust toló kis notebook.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés