Hirdetés

A monte-carlói konvergenciaprogram

Megtorpanó lendület

Monaco, illetve Monte-Carlo a legtöbbek számára egyet jelent a fényűző luxussal. Valami távoli, már-már misztikus, halandó ember számára szinte felfoghatatlan világ ez a francia Riviérán: a világszintű felső pár tízezer gyűjtőhelye. Persze azért nem itt él a földkerekség összes milliárdosa; vannak, akik az éghajlati sajátosságok (vagy az olajkutak megnyugtató közelsége) miatt inkább otthon maradtak a lényegesen egysíkúbb Dubaiban, esetleg a vidéki keményfiúktól és lenge öltözetű cowgirlöktől hemzsegő Texasban. Az Acer idén a koncentrált luxus eme fővárosát választotta szokásos éves nemzetközi sajtókonferenciájának helyszínéül, a közel négyszáz főt számláló újságírógárdában a magyar delegáció részeként – akárcsak tavaly – ezúttal is helyet kapott a Prohardver! csapatának egy tagja.


Ahol majd minden társasház Forma 1-es pályára néz

Őszintén szólva nem tudom határozottan eldönteni, mi lehetett az üzenete annak, hogy a világ legjelentősebb PC-gyártói közé tartozó Acer ezúttal éppen Monte-Carlóban csődítette össze a zsurnalisztákat. A szekér kétségtelenül jól gurul – gondolhatja az újságíró –, hiszen akármilyen jöttment cég aligha fizetne ki négyszáz vendég után két éjszakára fejenként uszkve ötszáz eurót egy szobáért a világ egyik legelőkelőbb hoteljében, nem beszélve a kísérőprogramok és repülőjegyek áráról. Pedig az eladási és pénzügyi adatok tanúsága szerint az a bizonyos szekér tavalyhoz képest vesztett a lendületéből.


A külsőségek rendben voltak

Persze azért nincs katasztrófa, egyszerűen arról van szó, hogy a globális PC-piac meglehetősen pocsék féléven van túl, ami kihat a legtöbb gyártóra, köztük értelemszerűen az Acerre is. A tavalyi, több mint 20 százalékos globális piaci növekedés a mostani időszakra vetítve nagyjából a felére, 9,7 százalékra apadt, a tajvani nagyvállalat azonban így is képes volt 35,7 százalékkal növelni eladásait a tavalyi év második negyedévéhez képest. A vállalat vezetése ezt a növekedési ütemet jelen helyzetben természetesen joggal értékelheti sikerként, azt viszont már kevésbé, hogy a konszolidált árbevétel növekedése mindeközben rekordalacsony, 8 százalékos szintre süllyed vissza (a tavalyi 44-ről). Vicces hallani ilyesmit egy cégvezetőtől – Gianfranco Lanci, az Acer Inc. olasz elnöke is elmosolyodott, miközben sorolta az okokat, bár esküdni mernék rá, némi büszkeség is csillant a szemében –, de részben a futballvébére fogják a visszaesést. A levesbe jól beleköpött még a Microsoft is a Vista halasztgatásával, valamint az Intel, mely csak az év közepén sütötte el nagy durranását, a Core 2 Duót, ezzel számos potenciális vásárlót kivárásra késztetve.


A felsővezetők, középen Gianfranco Lancival

Az asztali gépek tehát nem fogytak túl jól az első félévben, a notebookok azonban továbbra is húzóerőt jelentettek a PC-ágazatnak, különösen a felzárkózó piacokon. Az Acer előrenyomulása ezért idén sem állt meg az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban, jóllehet a piacvezető vállalat a tavalyi időszakhoz képest a második negyedévben csak 22 százalékkal növelte forgalmát (egy évvel ezelőtt 70 százalék felett volt ez a mutató), miközben 19 százalék körüli notebookpiaci részesedése gyakorlatilag alig változott. A menedzsment számára öröm az ürömben, hogy a Gartner kimutatásai szerint régiónkban a nagyobb konkurensek közül mind a HP, mind a Fujitsu Siemens részesedése visszaesett ebben az időszakban.

Egy magára valamit is adó cég főhadiszállásán ilyenkor rendszerint előrángatják a marketingcsapatot, akik éjt nappallá tévő, hosszadalmas munka során kidolgoznak egy új kommunikációs stratégiát, mottót, céghimnuszt, de legalább egy új logót, mintegy biztosítva ezzel a potenciális vásárlóközönséget (illetve saját magukat) arról, hogy eztán minden szebb és jobb lesz. Ez történhetett most az Acernél is, ahol ugyan – mint megtudtuk – céghimnusz nincs, és a logó sem változott, de az „egyszerűbb termékválasztás” érdekében átstrukturálták a teljes portfóliót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés