Multimédiás számítógépek AMD-alapokon

Az AMD bejelentette, hogy júniustól Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Kínában megvásárolhatók az AMD LIVE! logóval ellátott, kifejezetten multimédiás felhasználásra szánt számítógépek, és már elérhetővé vált az új brandet népszerűsítő és fokozatosan információs portállá kiépíteni szándékozott weblap.

Az AMD kezdeményezése bizonyos tekintetben kísértetiesen hasonlít az Intel Viiv platformjára – hiszen mindkettő célja a nappalik meghódítása –, azonban több is, kevesebb is annál. Az AMD ugyanúgy előír néhány kötelező hardverjellemzőt, mint vetélytársa, ám mivel csak a processzort biztosítja hozzá, ezért nagyobb mozgásteret hagy partnereinek a komponensek kiválasztásában. Minthogy nem tud több kulcselemet egy kézből szállítani, az AMD igyekezett a hátrányból erényt kovácsolni, és minél több vállalatot megnyerni a LIVE! részére – mégpedig nemcsak hardvergyártókat, hanem szoftverfejlesztőket is. Így például a LIVE!-ökoszisztéma részese az alaplapokat szállító Asus, Gigabyte és MSI mellett a D-Link és a Creative is, melyek egyebek mellett PC-tartozéknak aligha tekinthető médialejátszókkal is beneveztek a programba. Maguk a PC-k többek között az Acer, az Alienware, a Fujitsu Siemens, a Gateway és a HP műhelyéből kerülnek ki.

Egy LIVE! logót viselő számítógépnek kétmagos processzort kell tartalmaznia; jelenleg az Athlon 64 X2 van terítéken, de a második félévre tervezett LIVE! noteszgépekbe természetesen már Turion 64 X2 fog kerülni. A kisebb energiafogyasztás érdekében az asztali konfigurációknak a Cool'n'Quiet, a notebookoknak a PowerNow! technológiát kell támogatni, és akárcsak a Viiv esetében, egyszeri bootolás után a gépet gyorsan ki és újra be lehet kapcsolni. A surround hangrendszert és a grafikus vezérlőt illetően nincsenek pontos (publikus) előírások, de alkalmasaknak kell lenniük a házimozi feladat ellátására, illetve utóbbinak a Windows Vista kiszolgálására. A tévétuner és a távirányító opcionális, de valószínűleg a legtöbb LIVE! rendszernek kellékei lesznek, míg megjelenés tekintetében az AMD a HTPC-knél megszokott, kisebb méretű házakat forszírozza.

Operációs rendszerként Windows XP Media Center Edition kerül a PC-re, melyhez az AMD LIVE! Entertainment Suite néven egy szoftverekből, illetve szolgáltatásokból álló – a későbbiekben várhatóan tovább bővülő – csomagot biztosít. Ez jelenleg a gép távoli menedzsmentjét, a rajta tárolt tartalmakhoz való hozzáférést lehetővé tevő, a hálózati beállítást megkönnyítő, videotömörítést biztosító alkalmazásokat foglal magában.

A LIVE! márkanév egyébként nem teljesen új, hiszen 2004-ben hívta életre az AMD; akkor többek között filmesek és zenészek vettek részt az AMD64 technológia promóciójában. Az új életre keltett program ezúttal konkrétabb alakot öltve igyekszik felvenni a versenyt az Intel-féle Viiv-val – az eltérő megközelítés miatt érdekes lehet, hogyan reagál egy olyan piaci szegmens, ahol nemcsak a technikai paraméterek, hanem a marketingüzenet is meghatározó tényező a sikerben vagy a sikertelenségben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés