2019. augusztus 18., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

OCZ Trion 100: egy olcsó, TLC-s SSD

A Samsung után már az OCZ is TLC NAND chipekkel próbálkozik. Tesztünkből kiderül, hogy mire mennek vele.

Az OCZ Trion 100

A Samsung már több mint két és fél esztendeje rukkolt elő a piac első, TLC NAND-ra épülő SSD-sorozatával, a 840-essel, amit néhány hónappal később a szintén TLC-re épülő 840 EVO követett. Az "i"-re a pontot a tavalyi év végén befutott, immáron V-NAND TLC-re épülő 850 EVO tette fel. Eközben a konkurensek még csak valahol a fejlesztési és/vagy tesztelési fázisban jártak, ami röviden azt jelenti, hogy egészen mostanáig kellett várni a konkurencia első TLC-s megoldására.

Hogy a TLC NAND technológia mennyire nem könnyű falat, azt a már említett Samsung 840 (EVO) SSD-k is jól mutatják, melyekhez a közelmúltban több firmware-frissítés is érkezett az olvasási tempó visszaesése miatt. Az vitán felül áll, hogy a piacnak szüksége van-e a TLC-re, pontosabban a TLC által nyújtott gazdaságosabb NAND lapkákra, hisz ez az egyre olcsóbb SSD-k, illeve az árverseny egyik kulcsa.

Az vitathatatlan, hogy NAND fejlesztések terén a Samsung jelenleg utcahosszal vezet, mögöttük a Toshiba(-SanDisk), tőlük pedig alig lemaradva az Intel-Micron vegyesvállalata következik. A Toshiba 2013 végén felvásárolta az OCZ-t, aminek köszönhetően utóbbi cég előtt megnyílt az út az olcsóbb NAND chipek felé, és gyakorlatilag ennek köszönhető az OCZ Trion születése is, mely a feljebb említett Samsung termékek után a következő, kiskereskedelemi forgalomba került TLC-s SSD.


[+]

A szerkesztőségünkben landolt OCZ Trion 100 a szokásos kis papírdobozban érkezett, melyben most csak a meghajtó lapult, tehát se beépítőkeret, se csavarok, sem más tartozék nincs.


[+]

A Trion fémházat kapott, melynek magassága 7 milliméter, azaz a meghajtó befér szinte bármilyen jelenleg használatos 2,5"-os helyre. Az SSD meglehetősen könnyű, hisz tömege mindössze 48 gramm.


[+]

A szétszereléssel nem volt nehéz dolgunk, ugyanis a meghajtóban egy darab csavar sincs, így csak szét kellett pattintanunk az egymásba kapaszkodó két fémlapot. Az így felszínre került NYÁK kisebb ugyan, mint a sztenderd méret, de nagyobb, mint a Samsung TLC-s meghajtók esetében látott megoldás.

Az OCZ felvásárlása óta csak Toshiba NAND chipek kerültek a cég termékeibe, ami nem meglepő, a Trion SSD-ben viszont már a vezérlő is Toshiba márkájú. A TC58NC1000GSB típusjelzésű kontrollerről jóformán semmilyen információt nem lehet tudni, de valószínűleg az Indilinx Barefoot vezérlőknél valamivel gyengébb, illetve olcsóbb megoldásról van szó. A TRIM természetesen támogatott, ugyanakkor a különféle titkosítási eljárásokról le kell mondani.

A NAND chipek szerepét 19 nm-es A19-es Toshiba modellek töltik be, melyek ebben az esetben TLC módban üzemelnek, azaz egyetlen cellába 3 bit adat kerülhet. Más információt egyelőre a NAND chipekről sem lehet tudni, bár erről manapság már egyetlen gyártó sem szokott túl sok adatot közölni. A chipek összkapacitásának nagyjából 7%-a tartalékterületként van elkülönítve.


[+]

Nálunk a sorozat 240 GB-os modellje járt, de a Trion 100 SSD-k 120, 480 és 960 GB-os kapacitással is elérhetőek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.