750 GB-os nagymenők

Hirdetés

Melegedés és zajszint

A teljesítménytesztek után a melegedéssel és a zajszinttel foglalkoztunk. A lemez hőmérséklete nyomon követhető egyrészt egy S.M.A.R.T.-ból olvasni tudó programmal, és/vagy külsőleg egy infrás hőmérőeszközzel. Mi mindkét módon elvégeztük a méréseket.

A winchesterek külsőleg némileg különböznek, ezért találnunk kellett egy közös pontot, ahol lemérhetjük a hőmérsékleti értékeket. Végül a merevlemez üres oldalára esett a választásunk, ugyanis úgy vettük észre, hogy az itt mért értékek állnak legközelebb minden merevlemez esetében a S.M.A.R.T.-ból kiolvasott értékhez. A tesztek időpontjában a környezeti hőmérséklet 19–20 fok volt, a tesztcsokrot megfejeltük a Samsung T166 500 GB-os változatával (éppen volt egy kéznél).


Kb. 20 percnyi várakozás (üresjárat) után

Üresjáratban a Samsung merevlemezek a SMART értékek alapján kicsit kamuzósnak tűnnek, ugyanis az infrás hőmérővel mérve esetükben tapasztaltuk a legnagyobb eltérést a két érték között, de az is elképzelhető, hogy valahol teljesen máshol mérik a hőmérsékletet. Ennek ellenére is a Samsungok voltak a leghűvösebbek, beleértve a 200 GB-ost is. Előnyük nem volt számottevő, csak 2–3 fokkal előzték meg a többieket, akik a SMART-hoz képest lemérve sem nagyon tértek el.


Kb. 20 percnyi másolgatás után

Terhelés közben ugyanez a kép fogadott minket, a Samsung merevlemezek voltak a legkevésbé melegek, egyszerűen hihetetlen, hogy a Spinpoint F1 még az elődöknél is jobban szerepel. Utánuk a WD következett, majd a két nagyágyú, a Hitachi és a Seagate közel azonos eredményt ért el.

A zajszinteket szintén a meghajtók üres oldalán mértük, attól 3 mm-re helyeztük el a zajszintmérő eszközt.

Szigorúan a számokat alapul véve itt is a Samsung lett a nyerő. A WD csak picit volt hangosabb, majd a Seagate és a Hitachi következett. Végeztünk néhány szubjektív, hallás utáni tesztet is, mert a számok nem mondanak el mindent. A Hitachi 7K1000-ről elmondható, hogy bekapcsoláskor olyan, mint egy felszálló TU-154-es. A Seagatenek nincs „sípoló” hangja, csak egyfajta magas motorhangja, ami párosul egy amolyan süvítéssel. A WD motorhangja nem vészes, de a WD-től láttunk már jobbat is. A 200 GB-os Samsungnak van egy erős, süvítős tárcsahangja, ehhez képest a 750 GB-os Samsung csendes volt!

Összehasonlítottuk az 500 és 750 GB-os Samsungot, mert a számok alapján elég közel állnak egymáshoz. Úgy vettük észre, hogy az 500-asnak kicsit magasabb a hanghordozása, de maga a motorhang kicsit halkabb, és ezért alacsonyabb a zajszint. Összevetettük a Hitachit és a Seagate-et is, és szerintünk a Hitachiból „kihallatszik” egy magas hangszín, ami hosszabb távon nem túl jó, jobban kihallatszik a számítógépházból, emiatt szerintünk rosszabb, mint a Seagate.

A terhelt értékek nem olyan lényegesek, de azért lemértük. Itt is a 750 GB-os Samsung győzött, a WD-t és az 500-asat előzte meg. A Hitachi és a Seagate itt is hasonlóan szerepelt, bár a Seagate inkább „kopácsolós”, kerregős volt, míg a Hitachinak a süvítő motorhangja nyomta meg a zajszintmérőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés