Hálózati tárközpont a Netgeartől

Hirdetés

ReadyNAS Duo

Tegyék fel a kezüket azok a kedves olvasóink, akik rendszeresen készítenek biztonsági mentéseket adataikról, családi fotóikról, videóikról, melyek a papírról és filmről már a digitális világba vándoroltak át. Most azok tegyék fel a kezüket, akiknek valamilyen banális katasztrófa folytán vesztek már el végérvényesen fontos adataik, megfizethetetlen értékű emlékeik. Lelki szemeink előtt látjuk, hogy a második felszólításra sokkal többen jelentkeztek, mint az elsőre. Ma egy olyan eszközt mutatunk be, mely nemcsak adatmentésre és -tárolásra jó, hanem sokkal többet tud annál. Néhány éve jelent meg a hazai piacon a Netgear, mely a hálózati eszközök hatalmas skáláját kínálja az egyszerű Wi-Fi adapterektől kezdve a nagyon komoly, szerverszintű RAID tárolórendszerekig. A ReadyNAS termékcsalád Duo nevű tagja a kisirodai, házi felhasználás (SoHo) területére sorolható, két merevlemezhelyes (ezért Duo) hálózati tároló (Network Attached Storage, NAS).

A szokásos, Netgear színeket viselő, igényes dobozban némi papíranyagot, egy CD-t, Ethernet hálózati kábelt és egy elég méretes, 60 wattos tápegységet találtunk. Valószínűleg egyentápról van szó, melyet nem csak a 60 wattnál induláskor is jóval kevesebbet fogyasztó, legfeljebb két merevlemezes eszközhöz méreteztek, hanem a nagyobb, négy vagy több HDD-sekhez, ahol már kell ekkora teljesítmény.

Tudva, hogy tesztpéldányunkban csak egy winchester van, meglepődtünk mennyire nehéz a doboz, amiben érkezett. Hogy miért, az kicsomagoláskor derült ki. A 142 x 101 x 222 mm-es dobozka merevlemezek nélkül is picivel több mint két kilót nyom. Ez biztonság szempontjából megnyugtató, akárcsak a masszív fémház, melyet igényes kis lábacskákra állítottak, és úgy néz ki, mint egy picike szerver.

Elején egy, a többi részéhez nem annyira méltó, de igényesen kivitelezett ajtó van, e mögött bújik meg a két merevlemez függőleges fiókja. Az ajtó mellé került a bekapcsológomb (szerencsére nem kell hátra nyújtózni érte), a hálózati adatátvitel és a két merevlemez lámpája, valamint egy gyorsmentő gomb és egy USB aljzat. Hátul egy ventilátor nyílását, Kensington zárhelyet, egy Ethernet és két USB aljzatot, valamit egy bemélyedésben a tápcsatlakozót találtuk. Van itt még egy picike, lemezbe mélyített reset gomb is.

A winchestereket menet közben is eltávolíthatjuk, igaz, ezt a műveletet célszerű egyszerre csak az egyikkel végrehajtani. A fiók alján lévő gombot megnyomva kiold a kar, mellyel kényelmesen kihúzható a szerkezet. Letörni biztosan nem fog, mert váza fémből van.

Nem szenteltek különösebb figyelmet a merevlemezek zajcsillapításának. Egyszerűen a fiók fémjéhez kell őket csavarozni négy átlagos csavarral. A mi példányunk a legkisebb tárolókapacitású volt, egy darab 500 GB-os Seagate Barracuda 7200.10 merevlemezzel szerelve. Kapható egy darab 750 GB-os, illetve 1000 GB-os tárral is, de a Netgear oldalán nem találtuk a két HDD-s verziókat, tehát a második, biztonsági winchester megvásárlását a gyártó a felhasználókra bízza. Nem olyan nagy baj ez, ugyanis a gyári tárak általában drágábbak szoktak lenni (nagyobb haszonkulcs miatt), mint a kereskedelmi forgalomban kapható, szakasztott ugyanolyanok. Alapból tehát hálózati megosztó, mentő, tároló berendezést kapunk, melynek biztonsági szintje az opcionális második merevlemezzel fokozható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés