Négyszeres HDD-kapacitás feleakkora író-olvasó fejekkel

A Hitachi Global Storage Technologies szerint a merevlemezes tárolóknak kapacitás, illetve fajlagos költség tekintetében még jó ideig nem lesznek igazán komoly ellenlábasaik. A merőleges adatrögzítési technológia (Perpendicular Magnetic Recording, PMR) lehetővé teszi a lemeztányérok adatsűrűségének növelését, a továbblépéshez azonban elengedhetetlen az író-olvasó fejek továbbfejlesztése is.

Hirdetés

A jelenleg alkalmazott TMR típusú fejekben vékony szigetelőréteggel elválasztott ferromágneses rétegek találhatók, melyek mágneses jellemzői a lemeztányér hatására megváltoznak, ami az elektromos ellenállás csökkenéséhez, illetve növekedéséhez vezet – ezt pedig 0 és 1 bitekként tudják dekódolni. Ezekkel a fejekkel ma 70 nm szélességű adatsávokat lehet olvasni, írni. A hagyományos megoldásra alapozva a Hitachi jelenleg maximum 200 gigabit/négyzethüvelyk adatsűrűségű tányérokat szerelhet meghajtóiba, és a vállalat szakemberei szerint a technológia legfeljebb 500 gigabit/négyzethüvelyk tájékán eléri végső korlátait.

A Hitachi erre a kihívásra a CPP-GMR rendszerű író-olvasó fej kifejlesztésével válaszol, mely középtávon kevesebb mint fele szélességű adatsávok alkalmazására ad lehetőséget, vagyis a jelenlegihez képest 4–5-szörösére növelhető a lemeztányérok adatsűrűsége. Az új fejben fémvezetőt alkalmaznak, ennek köszönhetően kisebb elektromos ellenállással és zajjal kell számolni, igaz, a jel erőssége is gyengébb lesz. A hibátlan dekódoláshoz szükséges jel/zaj arány eléréséhez ezért a zajszűrést is finomítani kell; jelenleg 50 nm szélességű adatsávoknál 40 dB-t, 30 nm szélességűeknél pedig 30 dB-t tudnak elérni.

A Hitachi tervei szerint az 50 nm-es sávokat használó merevlemezek 2009-ben jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban, a 30 nm-es modellek pedig 2011-ben kerülnek piacra. Az előbbiekkel nagyjából 500 gigabit/négyzethüvelykes, az utóbbiakkal azonban már 1000 gigabit/négyzethüvelyk körüli adatsűrűséget tudnak megcélozni. Ez magyarán azt jelenti, hogy négy éven belül egy 3,5 colos merevlemez kapacitása eléri a 4 terabájtot, és egy 2,5 hüvelykes winchester számára sem okoz majd gondot 1 terabájt adat tárolása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés