Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz inf3rno #25297 üzenetére

    Szerintem megválaszoltad a miértet is:
    A filozófia mint (elmélyültebb) gondolkodó üzemmód nem divat, "nincs rá idő sem", mindenki agykikapcs-szórakozni vágyik (filmek esetében is, párkapcsolatok terén is, stb., az élet egészében véve), az ellenvélemények is gagyikká silányodtak (hol vannak koherens, mély rendszerek, alternatívák...?), felszínes bulvárgagyi a 'közbeszéd' 90+%-a.
    A média (általában) meg elsődlegesen profitot gyárt, tehát nem ellenőrzött, korrektúrázott információt ad át (mondjuk valahol említette is valaki nemrég - aminek örültem -, hogy eleve az információ több, mint adat, hiszen már ellenőrizve, szavatolva van, míg az adat csak nyers zaj önmagában), hanem 'zajt generál' profitorientált jelleggel (meg kell tölteni a lapot/felületet - akármivel -, mert nem lesz olvasó/klikk, ergo nem lesz bevétel, pláne profit).

    A politika pedig nem más, mint közügyekkel való foglalkozás. Ezt hivatásszerűen, magas szinten művelik (legalábbis kellene) a "politikusok" (és sallang-garnitúrájuk), hétköznapi szinten pedig az átlagpolgár (kb. majd' mindenki).
    A vallásos életmód pedig közügy, csak ezt elvitatták az emberközpontú eszmei irányzatok térnyerése óta (a humanizmus erősödésével kezdve), így a(z erőltetett) szekularizációt lebegtetve megy a szemforgatás, hogy "vallás és politika együtt?!?", de hát, ha az etika ősforrása Isten, akkor a vallás dogmatikus morálteológiája csapódik le a (szekuláris) jogban is (csak jogi bükkfanyelvre átültetve teológiai bükkfanyelvről), és befolyásolja (legalábbis kellene) a (kompromisszumkényszerben vergődő) hivatalos politikai cselekvést is, amit meg az átlagpolgárok megvitatnak.

    A hívő/vallásos ember nem skizo, hogy belép a templomba és "teológussá" válik, kilép a templomból és "szekuláris polgárrá" válik...
    Ahogy a papok is csak (teológiailag, ha nem épp másképp is) bűnös emberek, a(z) (szekuláris) állam politikusai is hívő emberek (lehetnek, ha épp azok).
    Ezért hát élesen leválasztani akár a hétköznapi jelenségekről (politikai dimenzió) a vallást, vagy a vallási jelenségekről a politikai dimenziót, erőltetettnek hat (nem átfogóan, teljes spektrumában szemléljük ekkor az adott dolgot, hanem laborpatkányként a steril légüres térben...).

    És akkor lásd a linkelt telex-cikket...

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák