Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lev258

    veterán

    válasz Balion #25100 üzenetére

    Az utolsó bekezdés egyáltalán nem igaz rájuk (naponta, sok időt töltök egyikükkel) és tudtommal még soha sem beszélgettek el velük erről (vagy a közösségben másokkal).
    Persze én nem ismerem ezeket a belső szabályokat, csak laikusként látom. Ezért írtam, hogy a helyi közösség eltérő lehet. De legalábbis remélem, hogy pár év múlva nem indulnak el ilyen irányba.

    [ Szerkesztve ]

    Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

  • Balion

    senior tag

    válasz lev258 #25101 üzenetére

    Cikk 2. bekezdés
    Cikk 7. bekezdés
    Cikk 1. bekezdés
    Cikk 6. bekezdés.

    Egy pár mondat belőlük:

    "Különösen azok, akik a megélhetésük vagy a képzésük érdekében kénytelenek kapcsolatot fenntartani a világiakkal, szüntelenül érzik a szellemiségük elleni támadásokat."

    "Jehova érett szolgái tudják ezt, ezért gondosan kerülik a világiakkal való barátkozást vagy az olyanfajta időtöltést, ami gyengítené ezt a kapcsolatot"

    "Gondold végig: „Szükségtelenül töltök időt világiakkal?"

    "Az ilyen személyekkel való kapcsolat ápolása kívanatosabb, mint a világiakkal."

    "A keresztényeknek kerülniük kell a világiakkal való felesleges kapcsolatokat"

    Ez 5 különböző cikk.

    Vicc nélkül 100 helyet tudnék most neked linkelni az ezzel kapcsolatos cikkekből, amit hidd el, Jehova Tanúi komolyan vesznek.
    Ezeket a folyóiratokat egyébként vasárnap tanulmányozzák a gyülekezetben. (aka Őrtorony-tanulmányozás)

    Persze a te ismerőseidet nem ismerem.

    Amúgy honnan tudnál arról, hogy velük, de még a közösségben sem beszélgettek el emiatt? Ezek bizalmas beszélgetések, kívülálló nem szokott tudni róluk.

    [ Szerkesztve ]

  • Balion

    senior tag

    válasz lev258 #25101 üzenetére

    Nem lehet eltérő a helyi közösség. Ebben a vallásban nincs ilyen. A világ minden részén ugyanaz a tanulmányozandó anyag. A vének feladata pedig az, hogy a vezető testülettől és az Őrtorony folyóiratból kapott irányelveket alkalmazzák a gyülekezetre, terelgetve azt, mint Isten nyáját. Minden vénnek ugyanaz a könyve, ami az utasításokat tartalmazza. A címe: terelgessétek Isten nyáját. Illetve a körzetfelvigyázó, aki egy egész körzet összes gyülekezetét látogatja, szintén meggyőződik arról, hogy minden gyülekezetben egységesen mennek a dolgok, illetve a vének is teszik a dolgukat. Elég komolyan ki van ez találva. Hidd el nekem, aki 30 évig járt különböző gyülekezetekbe, illetve vén az apja, mióta az eszét tudja. Lehet, hogy nehéz ezt elhinni, de tudom, hogyan mennek a dolgok az összes gyülekezetben. Arról nem is beszélve, hogy külföldi beszámolók is ugyanazok, mint a magyarok. Ha valamihez értenek, az az egység. Amire mint mondtam, igen büszkék is. Az kerüli el a figyelmüket, hogy egy szekta, ami azt követeli meg, hogy mindenkinek egységes legyen a gondolkodása, szintén ezt az egységet eredményezi, és valójában ez a helyzet, nincs emögött semmi extra.

  • lev258

    veterán

    válasz Balion #25102 üzenetére

    Csak annyit tudok mondani, hogy amikor megismertem, akkor is igen nyílt, közvetlen és beszédes ember volt és ez nem változott azután se, hogy belépett közéjük. Remélem, nem is fog.

    Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

  • MageRG

    addikt

    válasz Balion #25100 üzenetére

    Én úgy tudom az amerikai közösségeknél viszonylag bevett dolog hogy enyhén szólva nem támogatják hogy más eszméknek vagy gondolatoknak is kitegyék magukat a tagok.
    "Világi" egyetemekre és főiskolákra ferdén néznek.
    Nem tudom ez mennyire jellemző a magyar JT-nél. Ez az "elkülönülés" dolog mindenképp durva.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Balion

    senior tag

    válasz MageRG #25105 üzenetére

    Neked is ugyanazt tudom mondani. Nincsen különbség. Amit megír az írói bizottság amerikában, azt olvassa amerikában, ugandában, törökországban és magyarorszűgon is a Tanú.
    Amilyen videót leforgatnak amerikában, azt nézi minden Tanú a világon.
    Nagy figyelmet fordítanak a fordítói bizottságokra minden országban, hogy mindenki egyidőben tudja kapni ugyanazt a szellemi táplálékot. Sry a "szakszavakért" :D
    Többszáz nyelven jelennek meg ezek a tartalmak egyidőben a világ minden részén.
    Nincs olyan tanítás/előadás, amit pl amerikában hallanak/olvasnak, de itthon nem.
    Vagy ott komolyan vesznek, de itthon nem.

    Ráadásul mostmár (egy jópár éve) van JW broadcasting, ahol a nagyra becsült vezető testületi tagok vezetik a műsort. Mondhatni kötelező minden hónapban megnézni ezeket az adásokat. A testvérek beszélni fognak róla és ha nem tudsz hozzászólni, nagyon furán fognak rád nézni :D (tapasztaltam). Valamint rossz társaság lesz belőled.

    Az egyik ilyen adásban elhangzott Anthony Morris szájából, hogy minél jobb az oktatás, annál nagyobb a veszély, annál jobban formálják át a gyerek gondolkodását. Egyébként is az Újvilágban nem lesz szükség orvosokra, ügyvédekre, stb, lesz viszont szükség vízvezeték szerelőkre, asztalosokra, ácsokra, stb.
    De ne gondold, hogy csak ezegyszer hangzott ez el. Rendszeresen van erről szó előadásokban, folyóiratokban. Illetve egymás között is rossz a megítélése a magasabb oktatásnak. Többek között ez segített nekem is ... mondjuk úgy igen nagymértékben lerontani az életminőségemet, mert anno nem tanultam tovább, mert minek. Szolgálatba kell menni minél többet, az Újvilág meg nemsokára itt.

    Nyugodtan dobjatok fel ilyen témákat, mindenre tudok linkelni horror videókat a jw.org oldalról, vagy cikkeket. Magyarul.
    Az idei kongresszuson is, amit most a vírus miatt videoként bocsátottak ki, kijött rengeteg fincsi anyag.

    [ Szerkesztve ]

  • Balion

    senior tag

    válasz MageRG #25105 üzenetére

    Az elkülönülés azért is különösen durva, mert az ember fiatalon megkeresztelkedik, amikor még nincsen tudatában annak, hogy ha bármikor úgy fogja gondolni, hogy Jehova Tanúi nem az egyetlen igaz vallás a földön és nemcsak a Tanúk fogják túlélni armageddont és mindenki, aki nem tanú, el fog pusztulni, stb., akkor onnantól kezdve elveszít mindent, ami addig az élete volt. Nem véletlen, hogy kiskorú nem írhat alá olyan szerzédést, ami az életét befolyásolná nagymértékben. Itt viszont simán keresztelik a... mondjuk 10+ éves gyerekeket, de hallani 7 évesről is. Nem a fiatalon kereszteléssel van a baj, hanem a szankciókról, amiket kap az ember, ha már nem ebben hisz. Elég sok esetben öngyilkossághoz vezet.

    És aki elkülönül mégcsak nem is tesz semmi olyat, ami miatt ki lehetne közösíteni.
    Nem mintha a kiközösítéssel egyetértenék. Mindenesetre a kiközösítettek és az elkülönültek megítélése ugyanaz.

    [ Szerkesztve ]

  • Balion

    senior tag

    válasz MageRG #25105 üzenetére

    Tetszett, hogy a BITE modellt linkelted a JT szektásságával kapcsolatban. Ennek része az információ kontroll is. Ha igazán kiakasztó videót szeretnél látni a friss 2021-es kongresszusról egy vezető testületi tag szájából, ajánlom figyelmedbe ezt a videót a jw.orgról. Nagyon kiváncsi vagyok a véleményedre. Azt tudni kell, hogy elég sok a botrány mostanában a kiközösítések miatt és a gyermekmolesztálások eltussolása miatt. Ezek miatt sok kritika éri őket, illetve kemény büntetéseket is kell fizessen a szervezet, sokszor peren kívül egyeznek meg és fizetnek keményen. Erre (is) reagál ez az előadás. A durva az, hogy az info kontroll miatt a Tanúk valóban nem keresnek ilyenekre rá. Én is csak akkor mertem ilyen oldalakra kattintani még ha neves hírportálról van is szó, amikor már elkülönültem. Akkor is remegő kézzel kattintottam. Nagyon értenek a kondicionáláshoz.

    [ Szerkesztve ]

  • MageRG

    addikt

    válasz Balion #25107 üzenetére

    Igazán sajnálom hogy te és a családod ebbe helyzetbe kerültetek.
    Csodálom a bátorságotokat a pároddal. Én nem tudom mit tettem volna hasonló helyzetben...

    Ha segít, mesélj még nyugodtan róla.
    Pl. arról mennyire volt szó a JT-n belül, hogy vagy 4-5 ször megjósolták a világvégét (legutoljára talán 1975-ben?)?
    Vagy igaz az, hogy a JT szerint a mennyben van egy 10 ezer férőhelyes VIP páholy, ahova csak az elöljárók kerülhetnek be?

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Balion

    senior tag

    válasz MageRG #25109 üzenetére

    Nem volt szó róla. Ilyenekről nem lehet beszélni, csak pozitívumokról, ha a vezetőség szóba kerül. Ami közismert, az az 1914-es dátum, de ahogy mondod, volt még bőven. A legutóbbi nem is az 1975-ös volt (nagyon jólinformált vagy amúgy :D ), hanem volt egy szösszenet a folyóiratban, amit most csak angolul találtam meg, mivel ez még 1984-es kiavány. Így szólt: "Some of that “generation” could survive until the end of the century. But there are many indications that “the end” is much closer than that!" (Néhányan abból a generációból megérhetik a század végét, de sokminden azt mutatja, hogy a vég ennél sokkal közelebb van.) w84 3/1 pp. 16-21

    Folyamatosan úgy élnek a Tanúk (azelőtt Bibliakutatók), hogy a vég küszöbén állnak.
    A nővérem, aki már 40+ elvileg az általános iskolát sem kellett volna elvégezze. Mindig azt mondták a szüleimnek, hogy a lányotok el sem végzi az általánost, mielött eljönne a vég :D

    Ilyen 10ezer férőhelyes dolog nincsen a Tanúknál. Lehet, hogy a 144000-re gondolsz, akik Krisztussal együtt fognak uralkodni mint társkirályok az 1000 éves milleneumi uralma alatt? Ezek az égi elhívásúak, rajtuk kívül mindenki földi reménységű.

    [ Szerkesztve ]

  • Balion

    senior tag

    válasz MageRG #25109 üzenetére

    Egy vezető testületi tag hangsúlyozza, hogy mostmár mennyire az utolsó napok utolsó napjainak az utolsó felében vagyunk. Magyarul is tudom linkelni de így... hogy is mondjam... hatásosabb. Video

  • Balion

    senior tag

    válasz Balion #25110 üzenetére

    Úgy értem tényleg jól informált van, mert én sosem hallottam a 75-ös végről, csak miután kiléptem.

  • zoltanz

    nagyúr

    Én nem hiszek rőt szakállú istenben (szentek szentje), persze a keresztény/zsidó hagyományt sokra tartom. Jézust, Buddhát ugyanolyan messiásnak tartom.
    Scienfitisták sok mindent elbagatellizálnak, arra, hogy élettelenből élő szervezet jöjjön létre annyi az esély minthogy bedobsz egy dinamitot egy szeméttelepre és abból egy Boeing repülőgép áll össze. Csak intelligens lények tudnak létrehozni gépeket (élő szervezeteket)
    Magas szintű a tudomány ma? Igen mégsem tudunk élő szervezet létrehozni, ami szaporodik, gyógyul, fejlődik. Nálunk magasabb szinten vannak a teremetők.
    Valamint honnan van a príma matéria (ja hogy mindig is volt :) ) és mitől volt ősrobbanás, mozgás? (mi billentette ki a nyugalomból, és ha így volt az előtt miért volt nyugalomban.)

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • MageRG

    addikt

    válasz zoltanz #25113 üzenetére

    OK, ez mind nagyon szép, csak úgy hívják, hogy tudatlanságból érvelés.
    A Boeing-es példádat konkrétan az angol irodalom Hoyle's fallacy néven emlegeti.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz MageRG #25114 üzenetére

    Hamvas Béla: "Élet az az örökkévalóság megfiatalodása."
    Kezdet nélküli és a végtelen idő megfiatalodása. Paradox: egymást erősítő és erősíti az ellentét is.

    Minél fejeltebb a tudomány, (megismerjük a létezés feltételeit, határait) emberek tanultabbak, annyival jobban észre kéne vennie mindenkinek, hogy csoda az élet létrejötte. Valamint ráébredni az élővilág törékenysége iránti óriási felelősségére, (gyarló, pusztító mértéket nem ismerő vágyaink, fényében).
    Felborult a föld életkörülményeinek rendje. Rég fel kellett volna állítani a társadalomnak egy fenntartható ökoszisztémára törekvő törvényeket, szabályokat, iránymutatásokat.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Balion

    senior tag

    válasz zoltanz #25113 üzenetére

    Nagyon érdekesnek találom azt az elméletet, hogy az evolucionisták mindig csak kitolják a létezés kezdetének eredetét. Sokáig én is ezt vallottam. Egészen az ősrobbanásig tolták ki, vagy egy kicsit még tovább, de olyan nincs, hogy a semmiből lett valami.

    Csak abba nem gondolnak bele az Istenhívők, hogy a vallásokkal és Istennel is ugyanez a helyzet. Csak nekik van egy kényelmes magyarázatuk erre: Isten mindig is létezett és belőle / általa van minden. És ezt még a Biblia is leírja, ígyhát igaz is. Fantasztikus körkörös érvelés.
    Isten sem jöhetett létre akkor a semmiből, így nem hiszem, hogy el lehetne jutni arra a pontra, amikor egyszercsak lett valami / valaki.

    Túl sok agyf@szt kap az ember, ha ilyeneken gondolkodik.
    Azt mindenesetre egyre jobban megfigyelem (minél fejlettebb a tudomány és az én tudásom), hogy mennyire hasonlítunk az állatokhoz és az állatok mennyire emberiek.
    Érdekes módon még a biblia is azt írja, hogy Ádámnak az állatok közül kellett volna társat választania, majd amikor nem tudott, kapta Évát.
    Én az evolúcióra teszem a voksom :D

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Balion #25116 üzenetére

    A nők mit érnek megfiatalodás nélkül?
    Az embernek szüksége van szenvedésre, halál utáni élet ismeretlenségére, amúgy soha nem jutna el a lényegek felismerésére. Legkésőbb a halálunk pillanatában fel kell rakni a kérdéseket, nincs kibúvó.

    "mennyire hasonlítunk az állatokhoz és az állatok mennyire emberiek."

    Az állatok tudnak szerelmesek lenni? Az állatok élnek a szó szoros értelmében, nem gondolkodnak miképp lehet az tartalmasabb, csak az ember.(annak sincsenek tudatában ha halálos sebet kapnak) Az ember az élet éhségét "éli". A pillanat elrepül mint a kismadár a tenyerünkből, ha siettetjük elszökik, ha várakoztatjuk, lekéssük.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Balion

    senior tag

    válasz zoltanz #25117 üzenetére

    Igen, tudnak.
    Tisztában vannak vele, ha meg fognak halni. Sokszor el is húzódnak.
    Az emberek azt hiszik sokkal különbek, költőként fogalmaznak, éhezik az életet, stb., az életük értelme viszont végeredményben nem sokban különbözik egy állatétól. És most nem az embert akarom degradálni, hanem az állatokat nem lebecsülni.

    Érdekes módon egy lakásban élő állat sokkal "értékesebb" viselkedésmódot tud felmutatni, mint egy szabadban élő. Intelligensebb, érzelmesebb, sokszor még egész önzetlen is tud lenni. Rendszeresen rácsodálkozunk pl a macskánkra, hogy milyen emberi tud lenni. Kb egy gyerek szintjén van. Hogy hány évesén, nem tudom, de ugyanúgy viselkedik. Meg tud sértődni, ki lehet engesztelni, tud hülyéskedni, vigasztalni, és elég széles spektrumát mutatja fel az érzelmeknek. Egyszer pl. haza kellett jöjjünk egy utazásból, mert a szomszéd hívott, akire a cicánkat bíztuk, hogy nem eszik, mióta elmentünk...
    Egyre inkább úgy látom, ahogy telnek az évek, hogy van annyira fontos egy állat élete, mint egy emberé (megintcsak nem az emberélet fontosságát degradálnám, hanem az állatét fel) és azon vagyok, hogy az állatomnak nemcsak normális, de élvezetes életet biztosítsak, mintha a gyerekem lenne.

    Egyébként az Isten mellett érvelők sokszor ezzel forgatják fel a gyomrom, hogy azt mondják, Isten nem kegyetlen, hogy az állatokat szenvedni hagyja a vadonban és egymást eszik. Nem érzik ők a fájdalmat úgy, mint az ember, nem szomorúak a halál miatt, stb.
    Az ilyennek nem volt még szoros kapcsolata állattal és nem látta hogyan élik meg ezeket a traumákat. Nem vitte orvoshoz a cicáját, mert egy másik neki ment és megharapta a lábát és nem volt mellette, amíg lábadozott és fájlalta. Nem volt macskája, aki elhúzódott meghalni. Nem látott macskát begolyózni attól, hogy elveszítette az egyik újszülöttjét.
    Biztosan csak az ösztönök okozzák ezeket... Akkor az emberi fájdalom is csupán az agy szüleménye. Nem fáj az, csak úgy érzed... A szerelem is csak kémia. A filozofálás is csak a sok gomba eredménye, amit a majmok túl sokat eszegettek.

    Az emberek olyan idióták tudnak lenni, hogy képesek azt gondolni, hogy egy másik bőrszínű vagy máshonnan származó ember nem érzi ugyanúgy a fájdalmat, vagy nem kell törődni vele, mert ő alacsonyabb rendű ember, nem baj, ha szenved, vagy elhullik, esetleg halomra van írtva.

    [ Szerkesztve ]

  • Balion

    senior tag

    Mondjátok meg, ha nincs helyem ebben a topikban, elvégre ez egy vallás topik, én meg nem hiszek már a vallások jótékony hatásában, a Biblia Istenét meg felettébb immorális "lénynek" tartom, ami a legfőbb oka, hogy otthagytam a vallásomat.

    Vagy kérnék egy linket az ateista / agnosztikus topikba, ha létezik ilyen :D

    A legjobb érzés Jehova Tanúja lét után nem hinni Istenben / vagy ha van is, nincs vele dolgom nézőponton lenni, mert a vallásban brutál jól megismertem a Bibliát és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy Istent számomra egyik vallás sem tudná már kimosni abból, amit megtudtam róla, szóval a keresztény vallásoknak lőttek a számomra, max elfilozofálgatni tudnék mindenfélén. Amikor még prédikáltam mint Tanú, sok ember mondta, hogy hisz Istenben a maga módján. nem tudom, mostmár lehet, hogy ez is sok lenne nekem, hogy a magam módján higgyek benne. De amúgy nem bánom.

    [ Szerkesztve ]

  • MageRG

    addikt

    válasz Balion #25119 üzenetére

    Van filozófia topik, de gyakorlatilag halott.
    Csak a magam nevében beszélhetek, de szerintem hasznos ha más véleményekkel is találkoznak az itt lévők.
    Nem vagyok hívő (egyelőre nem is tervezek megtérni), de úgy érzem közelebb kerültem ahhoz hogy megértsem miért hisz valaki. Cserébe én is hozzájárulhatok ahhoz hogy a hívők se csak fekete-fehérben lássák a világot.
    Igaz, már megkaptam hogy trollokodom, konok vagyok (+ egynéhány más). :B

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • zone

    őstag

    válasz Balion #25119 üzenetére

    Kemény, most olvastam a sztorid. Elsőre nem volt tiszta, hogy csak a szektát hagytad ott vagy magát a vallást. Ahhoz gratulálok, hogy nem csapódtál át egyből egy kevésbé fanatikus gyülekezethez, hanem sikerült kitörnöd a vallásos indoktrinációból. Sokan vannak, akik nem merik vállalni magukat a kiközösítéstél való félelem miatt.
    Természetesen van helyed a topikban, hiszen az ateizmus a valláshoz köthető, teizmus nélkül nem lenne ateizmus. Én születésem óta ateista vagyok, szerencsére nem kaptam gyerekkori agymosást, nem rángattak el misékre, nem csak egyházi iskolák voltak a városunkban, sőt családi vita miatt (mindegyik mást akart) végül még meg sem kereszteltek. :D

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Balion #25119 üzenetére

    "Nem lehet eltérő a helyi közösség. Ebben a vallásban nincs ilyen. A világ minden részén ugyanaz a tanulmányozandó anyag. A vének feladata pedig az, hogy a vezető testülettől és az Őrtorony folyóiratból kapott irányelveket alkalmazzák a gyülekezetre, terelgetve azt, mint Isten nyáját. Minden vénnek ugyanaz a könyve, ami az utasításokat tartalmazza." #25103

    "mert a vallásban brutál jól megismertem a Bibliát és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy Istent számomra egyik vallás sem tudná már kimosni abból, amit megtudtam róla, szóval a keresztény vallásoknak lőttek a számomra" #25119

    Ez nekem végletes és ellentmondásos (elő)ítéletnek, nem pedig megvizsgált igazságnak tűnik...

    "Szerintem."

  • Balion

    senior tag

    válasz zone #25121 üzenetére

    Köszönöm a gratulációt :)

    #25122Miklós315: megköszönöm, ha rávilágítasz az ellentmondásra, kiváncsi vagyok hol van benne :)

    Előítéletről nem tudom mennyire beszélhetünk az esetemben. Mindkét idézet, amit beollóztál igaz.

    Szerk: Áh értem már! Hogy én máshogy láttam a dolgokat a valláson belül, szóval mégsem akkora az egység.
    Igazad van, itt van egy óriási nagy ellentmondás. Ez az ellentmondás vezetett ahhoz, hogy én nem maradhattam a vallásban, elkülönültem és most ki vagyok közösítve (kiközösítés alatt értsd: nem szólhatnak hozzám). :)

    [ Szerkesztve ]

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Balion #25123 üzenetére

    Arra gondolok, hogy kívülről - és ex-Tanúk szerint (utólag) belülről is - egy durva szekta a JT., és ennek megfelelően a Biblia-értelmezés is kontrollált-torz, legfőképp abból a szempontból vizsgálva, hogy a JT-n kívül más felekezetek szabadabban vizsgálhatják a Bibliát, vitázhatnak vele kapcsolatban (ami vita nem a "mantra ismétlését" jelenti, mint a JT esetében: szigorúan utasításba van adva mint "vitatechnika")...

    Szóval azt érzem a kommentfolyamodból, hogy egy "hurrászabadság/keserű csalódás" keveréke tombol (természetes következményeként a kilépésnek), így számomra kicsit elkapkodottnak tűnik a konklúziód: ismered és ennek megfelelően értékeled Krisztust.

    Így jön össze az ellentmondásosság és az előítélet.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • Balion

    senior tag

    válasz Miklós315 #25122 üzenetére

    Jehova Tanúinak van egy olyan nézete a hitehagyottakról, hogy elferdített dolgokat beszélnek és ezért nem szabad semmit elolvasni / meghallgatni, amit írnak / mondanak. Ezért kifejezetten felelősségemnek tartom, hogy akárhol megnyilvánulok Jehova Tanúival kapcsolatban, az maximálisan hiteles legyen és teljes mértékben megfeleljen a valóságnak.
    Ha ezt nehéz elfogadni, vagy esetleg valaki szimpatizáns, vagy akár maga is Tanú és olvassa a topikot, azt sajnálom.

    #25124Miklós315: Szándékosan vártam az elkülönülésem után 3 és fél hónapot az első alkalomig, hogy írjak valamit is a topikba, holott azóta ott ücsörög a könyvjelzőim között, mert szerettem volna, ha lecsendesednek bennem az érzelmek és teljesen tárgyilagos és tényszerű tudok lenni. Igyekszem normálisan megfogalmazni a dolgokat és forrásokat is fűzni a mondandómhoz.

    [ Szerkesztve ]

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Balion #25125 üzenetére

    Durva szövegértelmezési hibáktól hemzseg a kommunikációd: lassíts, olvasd el a másik írását (nem csak a te szemszöged vesz részt a diskurzusban), értelmezd azt, és arra reagálj, ne a saját elgondolásodra.

    Konkrétan: nem vagyok JT, hanem katolikus.
    Nem azt írtam, "amire"/ami választ kaptam.

    Kieg.: a JT- al kapcsolatos infóidat nem kérdőjelezem meg, hanem az általában a kereszténységgel, Krisztussal való leszámolás mögötti végiggondoltságot.
    Pl. ha elvégzel egy katolikus/református egyetemi hittudományi képzést, feltűnne, hogy annak a Krisztusnak nem sok köze van a JT-szerinti Krisztushoz...
    Nem tudom így érthetőbb-e...?

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • Balion

    senior tag

    válasz Miklós315 #25126 üzenetére

    Szerintem nem vezet semmire, ha a másik fogalmazásába kötünk bele :(
    Mivel azt írod, hogy "Konkrétan: nem vagyok JT, hanem katolikus", azt feltételezem, hogy te sem tudod értelmezni, amit írok. Azt írtam le, miért igyekszem hitelesen nyilatkozni a gyülekezeti életről / Tanú létről. Sajnos a felsoroltaknak ezt nehéz lehet elfogadni, de attól még ezek tények.

    A hurrászabadságot és a keserűséget is nagyon jól érdez a hszfolyamaimból, de nem engedem, hogy ez befolyásolja a tényszerűségem. Mint exjt tudom, hogy nagyon ritka az olyan, aki nem valamilyen sértődés, vita, helytelenség, nem tudom még mik miatt hagyja ott a vallást, ráadásul 13 év után (vagy ha a születésemtől nézzük, akkor 33 év után), így magamat egy tök hiteles forrásnak érzem, akin keresztül bepillantást lehet nyerni a Jehova Tanúi vallásba. Örülök, ha néhányaknak ez érdekesség vagy akár segítség is.

    Ezt a részt nem értem: "így számomra kicsit elkapkodottnak tűnik a konklúziód: ismered és ennek megfelelően értékeled Krisztust".
    Ismerem, de nem értékelem Krisztust. Vagy ha a szerkesztett részét nézem a hozzászólásodnak ismerhetném akár jobban is. Hogy a katolikus tan mi Jézusról, nem tudom. Azt tudom, amit a Bibliában olvastam róla. Ha ehhez van még extra infód, kiváncsian hallgatom :)

    [ Szerkesztve ]

  • MageRG

    addikt

    válasz Balion #25127 üzenetére

    Miklós szerintem arra utal, hogy nem kellene az összes vallást/felekezetet elvetned csak azért, mert a JT egy szekta.
    De majd te megmondod miért lettél ateista/agnosztikus és mennyire áll ez pl. a katolikusokra...

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Balion

    senior tag

    válasz MageRG #25128 üzenetére

    Értem.

    Akkor hadd mondjam így: nincs problémám egyik másik vallással sem, csakis a Jehova Tanúi vallással, mert azzal volt dolgom. Én is úgy érzem, hogy szerencsésebb lettem volna, ha Katolikusként kezdem megismerni Istent és Jézust, mert lehet, hogy nem itt tartanék a hit kérdésében.

    Ennek ellenére nem gondolom azt, hogy rossz végkövetkeztetésre jutottam, akkor sem, ha jó lenne hinni és könnyebb lenne, ha magasztosabb értelmet látnék az életben. Jó kapcsolatot Istennel, vagy például egy halál utáni életet.

    Jehova Tanúival kapcsolatban pedig ködösek az elképzelések, ezért ebben tudok segíteni másoknak.
    De való igaz, másokat nem kellene ekézni a hitük miatt, bár remélem ezt nem is tettem, csak kifejtettem az álláspontom. Mindenesetre lehet, hogy jobban kell figyeljek arra, hogy ne sértsek meg másokat a vallásos meggyőződésükben (remélem eddig nem volt rá példa. Nehéz úgy az evolúció mellett érvelni, hogy ne sértsem a vallásos érzületű egyéneket)

    [ Szerkesztve ]

  • Balion

    senior tag

    válasz Miklós315 #25126 üzenetére

    Pont tegnap néztem egy volt JT hölgy youtube videóját, aki elmondta, hogy miután kiközösítették, nem volt kivel beszélnie. Világiakkal persze tudott, de ők nem értették meg.
    Sokszor azt hitték ferdít, nem mond igazat, haragszik, stb. Én is ezt tapasztalom, amikor másoknak beeszélek erről, akik soha nem voltak Tanúk.
    Sajnos teljesen elképzelhető szituáció az, hogy azért hiszel Istenben, és értékeled Krisztust, mert Tanú vagy. Mert ez az alap, ez az elvárás, fel sem merül benned, hogy másképp is gondolkodhatnál. Igen tudom, én is szégyellem magam, hogy úgy beszéltem az embereknek meggyőződéssel (látszólagossal) a Bibliáról, hogy meg sem vizsgáltam, hiszek e ebben az egészben.
    Azt is sajnálom, hogy anno a barátommal meg akartam szakítani a kapcsolatot, holott még nem is voltam tanú, csak mert össze akart költözni egy lánnyal, na meg amúgy is világi.
    Ekkor elmondtam, hogy miért kell vele megszakítanom a kapcsolatot, majd elkezdtünk beszélgetni az "igazságról", tanulmányozni, megkeresztelkedett, ma pedig már Tanú, sőt vén.
    Sok minden miatt szégyellem magam, de ha őszinte akarok lenni, akkor ki kell mondanom, hogy nem hiszek Istenben és nem tulajdonítok különösebb jelentőséget Jézusnak és a Tanú létem alatt sokszor voltam képmutató.

    Aztán persze egyszer elkezdődött a folyamat, ami elkezdte felfejteni a szálakat. Kellett hozzá pár év, házastárs, független élet, Covid (zoom összejövetelek, bár már előtte is sokszor kihagytam egy-egy összejövetelt). Kellettek ezek ahhoz, hogy tisztán el tudjak gondolkodni, hányadán is vagyok Istennel a Tanú léttel, stb. Sokmindent nem sorolok fel, amik nagy hatással voltak a nézeteimre, mert bagatell dolkoknak tűnhetnek. Mindenesetre sok idő kellett és egyéb befolyások.

    [ Szerkesztve ]

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Balion #25129 üzenetére

    Tisztázandó:
    1. szerintem senki semmin nem sértődött - még :D - meg.
    2. nem is az a szándék, hogy valaki is meg legyen sértve.
    3. magam részéről szeretek összetett, gondolattömörítő és asszociatív módon fogalmazni (ez van :B ), ez viszont banánhéj funkcióval is bír (könnyű félreérteni, és félrevinni a diskurzust)

    4. Konkrétan ez a mozzanat ragadta meg a figyelmemet:
    "A legjobb érzés Jehova Tanúja lét után nem hinni Istenben / vagy ha van is, nincs vele dolgom (egy) nézőponton lenni, mert a vallásban brutál jól megismertem a Bibliát és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy Istent számomra egyik vallás sem tudná már kimosni abból, amit megtudtam róla, szóval a keresztény vallásoknak lőttek a számomra"

    Erre írtam bonyolultan azt, hogy "ne kapkodd el". ;)

    5. "Azt tudom, amit a Bibliában olvastam róla."
    Javíts ki, de úgy tudom, a JT saját központilag szerkesztett Bibliát használnak, ami egyik másik felekezet (katolikus, protestáns, stb.) szövegével sem egyezik...

    (6. ezt csak zárójelben, kötődve az 5.-höz:
    „Érdekes módon még a biblia is azt írja, hogy Ádámnak az állatok közül kellett volna társat választania, majd amikor nem tudott, kapta Évát.” #25116
    Ezt mégis hol írja a (melyik) Biblia?)

    "Szerintem."

  • zone

    őstag

    válasz Miklós315 #25131 üzenetére

    Igen, saját fordítást használnak: [link]
    Viszont ha jól tudom, inkább az Őrtorony kiadásokat olvassák helyette, ami "megmagyarázza" a Bibliát.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • Balion

    senior tag

    válasz Miklós315 #25131 üzenetére

    5: Igen, saját fordítású Bibliát használnak, az Szentírás Újvilág fordítását, ebból is már a revideáltat. Egész jó amúgy, de van benne jónéhány dolog, amit úgy fordítottak, ahogy senki más, a saját tanításaikat alátámasztandó. Pl Jézus isteni mivoltával kapcsolatban.
    Vagy pl a híres: "bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban" sem lehet benne, helyette az van benne, hogy bizony mondom neked ma, velem leszel a paradicsomban. A legújabb verzióban ez van: Ígérem neked ma, velem leszel a paradicsomban.
    Ha érdekel, mondok még példákat :)

    6: Ez a rész az (Károli fordítás, 1Mózes 2:18-20): 18Azután ezt mondta az ÚRisten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. 19Formált tehát az ÚRisten a földből mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi; mert minden élőlénynek az a neve, aminek az ember nevezi. 20Így adott az ember nevet minden állatnak, az égi madaraknak és minden mezei élőlénynek, de az emberhez illő segítőtársat nem talált.

    18-as vers: alkotok hozzáillő segítőtársat.
    19: formált tehát... mindenféle állatot
    20: de az emberhez illő segítőtársat nem talált

    Ezután / emiatt megteremti Évát 21.verstől.

    Ebből az jön le, hogy benne volt a pakliban, hogy majd közülük választ. Amikor meglátja Évát, már igencsak boldog Ádám :D

    #25132zone: elvárás, hogy minden Tanú naponta olvassa a Bibliát és legyen személyes tanulmányozása. Legalábbis állandóan erre buzdítanak és azt kell mondjam, a Tanúk tartják is magukat ehhez.
    Illetve az Őrtorony tanulmányozáson is elég sok bekezdésnél van Olvassátok fel! felszólítás, ahol mindenképpen fel kell olvasni az ott elhangzottakat alátámasztó Bibliaverseket, tehát a Bibliaolvasás igencsak alap a Tanúknál.
    De valóban, a gyülekezetben könyveket és folyóiratokat tanulmányoznak, amihez olvasnak Bibliaverseket is fel időnként. Illetve ha bele nézel egy Őrtorony tanulmányozási cikkbe, minden bekezdés tele van tűzdelve Bibliaversekkel, hogy azokat a verseket ki tudja keresni az ember, amik a témához kapcsolódnak (a Watchtower szerint).

    [ Szerkesztve ]

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Balion #25133 üzenetére

    "Ez a rész az (1Mózes 2:18-20):..."

    Köszi. Azt hittem valami durvább fordítás/beleírás lesz (együttélős szappanopera).

    "Szerintem."

  • Balion

    senior tag

    válasz Miklós315 #25134 üzenetére

    Például egy igen érdekes fordítás:

    Károli (és kb. minden más Biblia): Ámde a Fiúról így: A te királyi széked óh Isten örökkön örökké. Igazságnak pálcája a te országodnak pálcája

    NWT (újvilág fordítás): De a Fiúról ezt: „Isten a te trónod+ mindörökre, és királyságod jogara az igazság* jogara.

    Hébereknek (Zsidóknak) írt levél 1:8

    Jehova Tanúi szerint Jézus ugyebár nem lehet Az Isten, így az ilyen kis apróságokra figyelni kell, amikor fordítanak :D

    [ Szerkesztve ]

  • Újraaktivizálnám a topikot:

    How to be an Atheist

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  • zoltanz

    nagyúr

    Ateista sztem nincs a szó szoros értelmében.(maximum csekély tudású "gyermeki" lélek)
    Persze egy abszolút (mindent felölelő) hit, vallás, filózófia, hagyomány sem létezik a transzcendens/isten/Übermensch, pont ennek a végtelensége okán ha véges módon meg lehetne közelíteni nem az lenne. Sokan úgy viszonyulnak a dolgokhoz sajnos, (akkora külnbség is van a kettő között, transzcendens-ember) mint a kutya-ember között (alacsonyabb értelemben) ő is csak egy falkavezérnek tartja csak az embert.
    Goethe jól kapizsgál, az ember nem a világ problémáinak a megoldására született, hanem arra, hogy megkeresse, hol kezdődik a probléma, és így azután az érthetőség határain belül maradjon.
    Valamint amit Faust mond Mefisztónak te semmidben a mindenséget remélem megtalálni, mert benső világomban lakik individuális képződésben az a hatóerő, amellyel a természet a mindenséget teremti.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • MageRG

    addikt

    válasz zoltanz #25137 üzenetére

    Ezzel mit is akartál mondani?
    Mi az hogy a "szó szoros értelmében"?
    Nem biztos hogy erre gondoltál (csak találgatok), de attól, hogy valaminek a létezése 100%-ban nem cáfolható, még hiheti valaki jó indokkal hogy nem létezik.
    Sőt igazából az indok mindegy is, mert itt arról van szó hogy valaki mit hisz (vagy mit nem), nem arról hogy amit hisz az igaz-e.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • válasz #32839680 #25139 üzenetére


    (katt a képre!)

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  • MageRG

    addikt

    lezso6-nak válaszolok itt, hogy ne offoljunk szét más topikot.
    Szóval a kérdés az volt, hogy a Biblia ellenséges-e a queer (LMBTQ) kisebbséggel szemben.
    Én úgy látom hogy bőven van benne anyag, amit egy erre fogékony ideológia az LMBTQ kisebbséggel szemben használhat.
    Már leírtam, hogy Mózes törvényei egyértelműen ellenségesek a melegekkel kapcsolatban, Máté evangéliumában pedig Jézus kijelenti, hogy nem törli el ezeket a törvényeket.
    De konkrétan az Újszövetségben is vannak olyan részek, amit LMBTQ-ellenes célokra használnak:
    I. Korintusi levél 6:9-10
    I. Timóteus levél 1:10
    Róma levél 1:26-27
    Ezek mind azt az olvasatot erősítik, hogy a heteroszexuális beállítottságon kívül bármi más "bűn".

    "Dehát ez csak értelmezés kérdése!" - mondhatnád. Igen.
    Akkor vizsgáljuk meg hogyan értelmezik a keresztény egyházak. Többségük pontosan így, ahogy leírtam. Nagyon kevés az olyan felekezet ahol hívek lehetnek nem heteroszexuális kapcsolatban, nyíltan.
    Véleményem szerint ha egyértelmű lenne hogy a Biblia nem ellenzi az LMBTQ kisebbséget, akkor nagyítóval kellene keresni ahol a Bibliára hivatkozva utálják ki őket. De ez éppen fordítva van.*
    Katolikus álláspont leírása.
    TLDR: Lehetsz buzi, de maradj csöndben, ne létesíts szexuális kapcsolatot senkivel, és jó ha nem is tudja senki rólad hogy az vagy.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • válasz MageRG #25142 üzenetére

    Az első kettő fordítás kérdése, valahol valamilyen homoszexuális jellegű szó van, valahol perverz. A harmadik az valami, de az leginkább egyfajta átokként írja le a homoszexualitást, heteroszexuális emberekre.

    A linked abból a szempontból nem jó, hogy a katolikus álláspontot ugye katolikusnak kéne leírnia, de a linked nem ilyen. :) Míg a pápa meg elég egyértelműen a katolikus egyház álláspontja. Meg ugye adott a poltopikban lévő példa, hogy ez (már) nem egészen van így. De mondhatnám a leszbikus svéd püspöknőt is. :D

    Annyi a biztos, hogy a judeokeresztény irányvonal alapból erősen prűd, elsősorban én ezt tartom problémának, a jelenlegi iszlám kb ugyanazt csinálja, mint a kereszténység a középkorban, csak ugye modern eszközökkel. Amúgy még érdekesség, hogy az új fordításoknál törekednek az LMBTQ-barát megfogalmazásra.

    "Véleményem szerint ha egyértelmű lenne hogy a Biblia nem ellenzi az LMBTQ kisebbséget, akkor nagyítóval kellene keresni ahol a Bibliára hivatkozva utálják ki őket. De ez éppen fordítva van"

    Szerintem nem egyértelmű, nincs sok példa. S attól még ha valahol arra használják, nem biztos, hogy akkor az is. Lásd még: ne csupán a jehovások alapján ítéljük meg a kereszténységet.

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  • MageRG

    addikt

    válasz lezso6 #25143 üzenetére

    Akkor szerinted hogy lehetne ezt eldönteni?
    Vegyük végig a magát kereszténynek valló népesség körében mennyire elfogadott a homofóbia?
    Vagy van más, pontosabb javaslatod?

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • válasz MageRG #25144 üzenetére

    Szerintem egyszerű. A biblia esetén a bibliát kell olvasni. Keresztények esetén meg meg kell kérdezni a keresztényeket. Katolikus álláspont terén meg meg kell kérdezni a katolikus egyház vezetőjét, azaz a pápát.

    Első esetben ugye nem egészen egyértelmű. De ha abból indulunk ki, hogy a judeokersztény kultúra mennyire prűd, akkor számukra a homoszexualitás valószínűleg egy perverzió a sok közül. Már csak azért is, mert úgy nem lehet szaporodni, ami azért anno elég fontos volt.

    Második eset attól függ, erről kéne egy jó felmérés. De abban gondolom egyetértünk, hogy vannak köztük homofóbok, de a számuk csökken.

    A harmadik esetet meg tudjuk.

    Egyébként homoszexualitáson kívül van egyéb, pl transzfób vagy bifób bibliaidézet?

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

  • nevemfel

    senior tag

    válasz MageRG #25142 üzenetére

    A Biblia egyértelműen bűnnek tartja a homoszexuális viszonyt. A queert meg szerintem bűnnek írja le azzal, hogy bűnnek tartja az állatokkal való szexet, a vérfertőzést, stb, stb... úgy általában minden nem hetero szexet (+ a vérfertőzést, de az más kategória).

    [ Szerkesztve ]

    Forget your troubles, c'mon get happy

  • nevemfel

    senior tag

    válasz lezso6 #25145 üzenetére

    Egyébként homoszexualitáson kívül van egyéb, pl transzfób vagy bifób bibliaidézet?

    Ez már csak azért is baromság, mert nem azért tartják bűnnek, mert fóbiában szenvednek. Az egész SJW irodalom egyik legnagyobb hazugsága, hogy utálni ezt vagy azt az fóbiát jelent.

    Vagy pl. ha bűnnek tartják az emberölést, vagy a tolvajlást, akkor az miért nem fóbia?

    [ Szerkesztve ]

    Forget your troubles, c'mon get happy

  • MageRG

    addikt

    válasz nevemfel #25147 üzenetére

    :U
    Talán mert az hogy valaki meleg vagy leszbikus legkevésbé sem választás kérdése.
    Az aktus meg amorális (mármint nem okoz kárt ha kölcsönös beleegyezésen alapul cselekvőképes felek között).

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • nevemfel

    senior tag

    válasz MageRG #25148 üzenetére

    Ezért lenne fóbia az ezzel kapcsolatos ellenérzés? És ezért fóbok a Biblia szövegének írói, mert 2000 vagy kitudja, hány évvel ezelőtt még nem tudták, hogy vannak gének, amivel öröklődhetnek hajlamok?

    Forget your troubles, c'mon get happy

  • nevemfel

    senior tag

    válasz MageRG #25148 üzenetére

    Vagy egy másik gondolatkísérlet:

    Ha egy férfi nem hajlandó lefeküdni egy transznővel, akkor ő transzfób lenne? Fóbiásan fél a férfiból nővé átoperáltaktól, tehát pszichiátriai beteg?

    [ Szerkesztve ]

    Forget your troubles, c'mon get happy

Új hozzászólás Aktív témák