Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23624 üzenetére

    :R

    Közelítsük meg máshonnan (máshogyan) az intézményes kereszténységgel kapcsolatos ellenérzéseidet. Tematikusan csoportosítottam az igehelyeket az eddig, korábban felvetett kritikáid alapján.
    Ezeket tehát hogyan értelmezed?

    EGYHÁZ (szűken vett értelemben: struktúra, tisztségek, liturgia, stb.) - KÖZÖSSÉG (teljes értelmében: az igaz keresztény hívők összessége által alkotott egyház):

    Mt 16,18-19:
    18Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. 19Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.”

    ApCsel 6,1-7 A szerpapok kiválasztása

    ApCsel 13, 2-3:
    2Egy nap, amikor az istentiszteletet tartották és böjtöltek, így szólt hozzájuk a Szentlélek: „Rendeljétek nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyet szántam nekik!” 3Erre böjtöt tartottak, majd rájuk tették kezüket, és útnak bocsátották őket.”

    ApCsel 14,23:
    23Az egyházak élére (kézrátétellel) elöljárókat rendeltek, és imádkozva, böjtölve az Úr oltalmába ajánlották őket, akiben hittek.”

    1Tim 3 Az egyházi elöljárók
    3,1-7: püspökök
    3,8-13: diakónusok

    Ef 2,19-22:
    19Ezért már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten családjának tagjai. 20Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, s a szegletkő maga Krisztus Jézus. 21Ő tartja össze az egész épületet, belőle nő ki az Úr szent temploma. 22Ti is benne épültök egybe a Lélek közreműködésével az Isten hajlékává.”

    1Kor 3,17:
    17Aki lerontja az Isten templomát, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az.”

    EUCHARISZTIA ALAPÍTÁSA (liturgia - közösség):

    Mk 14,24:
    24Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik.””

    1Kor 11,23-24:
    23Én ugyanis az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek: Urunk Jézus elárulásának éjszakáján fogta a kenyeret, 24hálát adott, megtörte és így szólt: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem értetek. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.””

    1Kor 11,33-34:
    33Ezért, testvéreim, ha étkezésre gyülekeztek, várjátok meg egymást. 34Aki éhes, egyék otthon, hogy ne ítéletre gyűljetek össze.”

    Zsid 10,25:
    25Összejöveteleinkről ne maradjunk el, mint némelyek szoktak, hanem annál inkább bátorítsuk egymást, minél közelebb érzitek a napot.”

    Egy életen át kell játszani... (megtérés és bűn):

    Jn 15,3-4:
    3Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. 4Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlőtő sem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.”

    1Tim 5,12:
    12Vívd meg a hit jó harcát, szerezd meg az örök életet, hiszen erre kaptál hivatást, s erre tetted le számos tanú előtt az igaz hitvallást.”

    1Tim 5,14:
    14Teljesítsd megbízatásodat bűntelenül és feddhetetlenül Urunk, Jézus Krisztus eljöveteléig.”

    ApCsel 14,22:
    22Erőt öntöttek a tanítványok lelkébe, bátorították őket, hogy tartsanak ki a hitben, mert „sok szorongatás közepette kell bejutnunk az Isten országába.”

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák