Új hozzászólás Aktív témák
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz shirogin21 #7750 üzenetére
Segítek szűkíteni. A manuális vakukat nem javaslom makrózásra, ha nemcsak növényt akarsz fotózni, mert mire beállítod a helyes expót, már elrepül / elmászik a modell. Ilyen a Godox TT600, Zomei ZM430, Andoer AD-560 II, YONGNUO YN-560 III.
Maradnak a TTL képes vakuk, esetükben is szükséged lesz a távoli villantásra, makró esetében ez megoldható egy TTL szinkron kábellel is (nekem ilyen van), mert jó pár vaku, a Metz, a Meike, a Panasonic csak így villantható el. Arra készülj, hogy nem biztos, hogy minden vázzal és vakuval mennek az utángyártott cuccok - több helyen olvastam gondokat a neten - (a gyári Olympus meg aranyárban van), és a kábel hossza is számít. Nekem E-M10II + Olympus FL-36 van, azzal az 1 méteres JJC gond nélkül működik.
A Panasonicnak erről a vakujáról sosem hallottam, de 30-as kulcsszám alatt inkább hagyd, főleg ennyiért. A Meike helyett szerintem jobb a Godox TT350o.
Viszont felsorakoztatnám az Olympus FL-36 és FL-50, illetve FL-36R és FL-50R modelleket. Az R végűek optikailag a vázról levéve elvillanthatóak, a másik kettőhöz kell a TTL kábel. Index adok-veszek topikban most látok egy Olympus FL-36R-t árulni.
Így a shortlist:
- Godox TT350o
- Godox TT685o
- Olympus FL-36R
- Metz 44 AF-1A Godoxot akkor érdemes választani, ha akarsz más témát is vakuzni (portré stb.), mert a rádiós kioldásban rejlő lehetőségeket semelyik másik vaku nem hozza. Viszont a Godoxnál voltak azzal gondok, ha a kioldó és a vaku közel voltak egymáshoz, ami éppen makrónál problémás. Persze itt is használhatod a TTL kábelt, de ahogy fent is írtam, nem biztos, hogy menni fog.
Ha nem kell a rádiós kioldás, akkor szerintem az FL-36R a nyerő. -
kátú
őstag
válasz shirogin21 #7750 üzenetére
Szerencsére vakutípusban nem tudsz mellé nyúlni, mert a G6 annyira rendes, hogy minden vakut elvillant de bogárhoz kell a ttl és a táv vezérlés is szóvan a yongnuo t nyugodtan hagyd, a panasonic drága az előttem szóló gyors listájából válogass
It still works!
-
shirogin21
csendes tag
Köszi a szűrést így már kicsit átláthatóbb.
Az ebay-es METZ MECABLITZ 52 AF-1-es vakura érdemes vadásznom ? Szinkron kábellel azt tudnám működtetni. A metz gyárt külön olyan rádiós kioldót ami működne a g6-hoz ?
Az Olympus FL-36R el fogom tudni villantani úgy, hogy nincs rajta a vázon ? Azt csak olympus vázak tudják igaz ? Vagy mégsem ?
Megnézném az oly vakut az indexen de nem találtam rá, küldenél kérlek egy nevet melyik topikban keressem ?(#7752) kátú: Olympus FL-36R-t is képes lesz elvillantani akkor is, ha nincs rajta a vázon ?
-
kátú
őstag
válasz shirogin21 #7753 üzenetére
Szerintem el kell neki, hát nekem most van egy Yongnuo és egy Neewer és gond nélkül villantja őket úgy, hogy egyik sincs a vázon, slave mód és megy
It still works!
-
Grga_Pitic
aktív tag
kátú: viszont wireless TTL-t nem fog tudni Pana vázon szerintem, az az Olympus vázak kiváltsága. Makróra meg kéne.
shirogin21 : teljesen jogos a kérdés, átsiklottam a G6-on, így megszűnik az FL-36R ilyen irányú előnye.
Metzben nem vagyok otthon, érdemes lenne az MFT topikba bedobni a shortlistet a Metz 52-vel kiegészítve.
Annyi még, hogy az FL-36R és a TT350o kulcsszáma 36, a Metzeké bent van a nevükben, a TT685o meg GN60-as.
A teljesítménnyel a méret is nő, az FL-36R és a TT350o mérete még teljesen emészthető az MFT vázakhoz, a Metzek nekem már nagyok, a Godox meg óriási.[ Szerkesztve ]
-
Alabástrom
senior tag
válasz Alabástrom #7747 üzenetére
Hátha valakit érdekel: Igen, a Godox TT685 tud olyat, hogy a vázon lévő master egyáltalán nem villan, csak vezérli a többieket.
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Alabástrom
senior tag
válasz Grga_Pitic #7755 üzenetére
"A teljesítménnyel a méret is nő, az FL-36R és a TT350o mérete még teljesen emészthető az MFT vázakhoz, a Metzek nekem már nagyok, a Godox meg óriási."
Szerintem ennek ellenére is érdemes inkább nagyobb fényerejűt venni. A HSS is rengeteget levesz az erőből, a két villanás közötti újratöltési időnél is tipikusan jobban jársz nagyobb vakukkal... És ha már cipelsz vakut, állványt, fényformálót, stb, akkor tök mindegy, ha kicsit nagyobb a vakud. Az állványt sem fogja elrántani.
Persze ha vázra teszed a vakut, az más, ott már érdemes lehet kipróbálni, hogy melyik mennyire tekeri ki a kezedből a vázat, és átgondolni, hogy tényleg mekkora teljesítményre van szükséged. De még akkor is meggondolandó a nagy. Gondolom direktben nem sűrűn akarsz vakuzni (az maximum fotóriportereknek megbocsátható), ha meg falról vereted vissza, akkor nagyon kell a fényerő.
szerk:
most gondoltam bele, hogy makrózol. Ott tényleg nem feltétlenül van szükség nagy teljesítményű vakura, gondolom egész közel teszed a fényforrást a témához...[ Szerkesztve ]
-
kátú
őstag
válasz Grga_Pitic #7755 üzenetére
Hát tény, hogy nem kicsi a Yongnuo se a g6 on nekem se. Nekem is szokni kellett mikor rátettem az akkora vakut mint a gép és akkor huh de gyorsan megszoktam és utána már fel se tűnik. Most hogy van a kis MW320 most veszem észre, mekkora batár is a Yn660. Viszont nagyon jó az, hogy a g6 gond nélkül vezérel hss t is fénnyel
[ Szerkesztve ]
It still works!
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz Alabástrom #7757 üzenetére
Bezony, a TT600-aim jól elvannak állványon, de a vázra nem raknám. A TT685o meg hasonló méret, én nem szívesen mászkálnék vele.
Makróra sem árt a kakaó, mert bár közel villantasz és relatív kis felületen, viszont rekeszelned kell. De a 36-os kulcsszám szerintem már elég. -
INTELligent
senior tag
Üdv!
Ha már az előbbiekben szóba kerültek a Godox vakuk, honnan érdemes őket beszerezni? G5-höz gondolkodok egy TT350o-n/TT685o-n derítésre, portréhoz, de nem tudom, hogy merre érdemes próbélkozni, túl sok az eladó eBay-en .
Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
kátú
őstag
válasz INTELligent #7760 üzenetére
én Mikrosat párti vagyok, de mindenki maga döntse el
It still works!
-
dzz
aktív tag
válasz INTELligent #7760 üzenetére
Ha a túl sok e-bayes eladó zavar, akkor itt egy aki évek óta itt lakik a szomszédomban (7km) és van is nála godox:
http://stores.ebay.de/zeniko-online-deÉn két TT600-as vettem nála. Ez egy kínai raktár, több eladóval, szóval lehet akár másik is aki innen szállíttat.
ERROR: '--failure' is not an option. Aborting... ---goo.gl/BFtD86
-
dzz
aktív tag
Godox-TT600-TT350-X1T-O-Lumix-G7
A fenti összeállításban próbálkozom. Az X1T-vel hogyan állítok zoomot a vakukon? Villan meg mér is a 350, de a zoom meg sem mozdul, marad AU vagy 24mm. Az Fn-02-ben 105-re állítom és mégsem Mit csinálok rosszul?
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz INTELligent #7765 üzenetére
Ott van még az amazon.de is. Ők maguk nem árulják, de szállítják más eladóét, és tőlük ingyen jön.
-
dzz
aktív tag
válasz Grga_Pitic #7764 üzenetére
No megkukkantottam, volt új fw, feltettem. Igaz erről nem ír, hogy mennie kellene utána (és nem is megy), de van változás. Az Fn-02-ben ahogy állítom a zoomot, beállítja majd visszaáll a legkisebb zoom értékre. A 350-en átállt M módra magától. Majd lesz ez is valahogy a jövőben. Nem csüggedek, addig beállítom kézzel.
-
INTELligent
senior tag
válasz Grga_Pitic #7766 üzenetére
Ránézek!
Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
shirogin21
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Valakinek van valamilyen tapasztalata a képen látható vakukkal ? Műtermi fotózáshoz kellene fény viszont nem szeretnék több tíz és százezres tételeket kicsengetni és ezért is akadtam le náluk.
Már licitáltam a rájuk így mindenképpen, ha/amikor megnyerem itt lesznek mellettem, kérdés az makro képek készítésére lehet-e alkalmas ? 10 000 HUF összesen és csak gyakorlásra használnám mivel még soha nem vettem ilyen holmikat, legalábbis ebben az életben biztos nem.
Kérdést még nem tettem fel az eladónak, de rákérdezek mindenképpen arra amit érdemes lenne tudni ilyen holmik vásárlásakor.
Vagy ne is gondolkodjak azon, hogy mit tud csak csapjak le reá úgyis most az az elsődleges, hogy gyakoroljak viszont a fény nekem most elsődleges. Szerintetek ?
Köszi a válaszokat ! -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz shirogin21 #7769 üzenetére
A kettő együtt 10, vagy külön-külön? Előbbi esetben tényleg nem drága, de ettől még nem biztos, hogy jó vétel neked. Nincs rendes bajonettjük, ha jól látom (pl. Bowens), így ernyőt tudsz rakni rájuk, softboxot nem. Esetleg plusz adapterrel rámehet, de nem lesz atomstabil.
Aztán kell fényterelő, állvány, kioldó / szinkronkábel, ezek még súlyos tízezrekkel terhelhetik a kasszát low-end termékek esetében is.
Milyen fényterelővel akarod használni? -
shirogin21
csendes tag
válasz Grga_Pitic #7770 üzenetére
Jelenleg a licitet én vezetem 11 000 Ft-tal és egy egy szettben van az összes tartozékával.
A szett tartalmaz továbbá:
3 db Walimex állványt
Soligor vakufénymérőt
1 db 60x60-as szoftboxot
2 db derítő-ernyőt (ezüst és áteresztő)
1 db tárgyfotó-sátort (90 cm átmérő)
Vaku szinkront, vezetékeket, hordtáskátderítő ernyőt és szoftboxot amit kapnék hozzá azzal játszadoznék és gyakorolnék illetve csinálnék saját softboxot és/vagy 8 szögletű fényterelő lemezt és olyan aranyozott/ezüstöstözött annyagú lágyítót is tudok csinálni házilag. Jelenleg így ennyi.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz shirogin21 #7771 üzenetére
A cuccok szerintem bőven 10 év felett vannak korban. Ugyanakkor a 3 állvány is ér annyit, amit eddig licitáltál, szóval így rendben van. Ennyiért bármikor el tudod passzolni a szettet, akár ráunsz, akár lecseréled valami komolyabb cuccra, ami be fog következni ha rákapsz - a lényeg, hogy ne nagyon bukj ezzel a vétellel.
A kérdés igazából az, hogy mennyit érdemes legfeljebb adni ezekért összességében, mert szinte biztos, hogy feljebb megy a licit a végén.
-
*Ropi*
félisten
válasz shirogin21 #7771 üzenetére
A dolog jó oldala, hogy ha minden kötél szakad, a táska meg a fénymérő használható másra is.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
shirogin21
csendes tag
Értem, köszönöm az értelmes hozzászólásokat és hogy segítettetek
Elvileg amikor licitáltam utána vettem észre, hogy még a minimálárat sem értem el és az eladótól rákérdeztem, hogy mennyiért gondolja a minimálárat és ő erre azt válaszolta: ''Hát, nem árulnám el ''
Mind1 ezt valahogy megoldom, köszi hogy van ez a topik -
Alabástrom
senior tag
válasz shirogin21 #7774 üzenetére
Alig árultál el valamit az igényeidről és a szettről sem sokat lehet tudni, ez alapján nem is számíthatsz sok segítségre.
De a fotók alapján én (!) egy fillért sem adnék értük. Ki tudja, milyen öregek, mennyit villantak, és ami a legrosszabb, nem igazán szabályozhatóak... Szerintem csak a kínlódás lenne velük. Persze ha max 15e Ft-od van rá és mindenképpen kell valami...Ahogy a többiek írták, az állvány meg a táska a legértékesebb belőle.
[ Szerkesztve ]
-
seven7
aktív tag
Sziasztok!
Nagy átlagban portréfotózáshoz lenne szükségem egy vakura, D7200-hoz.
Visszaolvasgattam és úgy látom, hogy a Godox Mini TT350N lenne a legmegfelelőbb.Van esetleg más amit érdemes megnéznem? Köszi!
-
jmakk
őstag
Nem igazán vaku, de talán ehhez áll legközelebb.
Már régóta van egy villanjkörte szettem, mely foglalatába most vennék egy folyamatos fényű kompakt fénycsövet. Otthoni, szobában használatra kellene, de fogalmam sincs hogy milyen fényerőt képviselnek ezek. Ezt a 85W-ost néztem ki, de van pl. 45W-osban is.
Ha valakinek van tapasztalata ezekkel, megköszönném ha megosztaná? -
-
Studi
veterán
-
Fotonhámozó
senior tag
Mekkora átmérőjű diffúzorernyőt ajánlanátok YN500EX méretű vakuhoz házi stúdióba? Megfelelően ki tudja világítani agy ekkora méretű/teljesítményű vaku a 40"-es ernyőt, vagy felesleges hozzá ilyen nagy és elég lenne a 33"-as is? Előre is köszi!
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
*Ropi*
félisten
válasz Fotonhámozó #7788 üzenetére
A 60 centis octaboxba 4 db vaku kell nekem a normális kivilágításhoz, szóval 1 vakuhoz 25-32" passzol emlékeim szerint.
-
Alabástrom
senior tag
válasz Fotonhámozó #7788 üzenetére
Hát, nem vagyok fekete öves a vakuzásban, de nem igazán értem a kérdést... Mit jelent a megfelelő kivilágítás?
(Én 180cm-es reflexernyőt illetve 110cm-es brolley-boxot is használok 1db 60-as kulcsszámú vakuval.)Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
*Ropi*
félisten
válasz Alabástrom #7791 üzenetére
A megfelelő kivilágítás ebben az esetben azt jelenti, hogy a fényformáló teljes felületét direktben ki tudja villantani a fényforrás.
-
dzz
aktív tag
válasz Alabástrom #7793 üzenetére
Nekem 80x80as boxok vannak. Szemben fotózva az 1db 60-as vaku fénye nem egyenletesen oszlik el, széleken sötétebb (vinyettál), így a teljes kivilágításhoz kevés az 1 vaku. Ugyanez a teljesítmény elegendő lehet, ha a vaku nem zárt (pl. stúdióvaku) hanem pontszerűen minden irányba sugároz. Próbaként állíts be kisebb villanási teljesítményt vagy minél nagyobb zársebességet és fényképezz le egy boxot szemből. Így meglátod, hogy mennyit világítasz be vele, hol lesz sötétebb. Ez a képeken is kb így fog vissza adódni, ami néha még jól is jöhet, de ha egy teljes emberi alakot akarsz bevilágítani, akkor pl egy stripboxban kevés lesz a fény a fej és a láb környékén.
-
*Ropi*
félisten
válasz Alabástrom #7793 üzenetére
Mert nagy sebességű szinkronnál a fényerejük kb. a negyedére csökken, plusz amit dzz írt a #7794-ben.
Ezt az említett setuppal lőttem 1:4-en, ~2.5 méterről.
[ Szerkesztve ]
-
Grga_Pitic
aktív tag
Egy ernyőboxot (nekem pl. ilyen 120 cm-es van) - ahol a vaku hátrafele néz, és az ernyő belsejéről verődik vissza a fény, plusz van még elől egy diffúzor - egész jól kivillant egy rendszervaku. Sőt, ezeket kifejezetten erre tervezték, mert egy stúdióvaku a mérete miatt középen már kitakarja a fényt, no meg fél perc alatt megsütné a modellfény.
-
*Ropi*
félisten
válasz Grga_Pitic #7796 üzenetére
Ezzel csak az a gond, hogy a rendszervaku a max. fényerejét a legszűkebb zoom állásában tudja leadni, akkor viszont koránt sem világítja ki a boxot. Tudom, mert nekem is pont ilyen van.
-
Grga_Pitic
aktív tag
Én még nem zoomoltam a GN60-as TT600-akat, és sosem kellett 1/4 fölé menni. Igaz, nekem MFT van, ami 2 rekesz előnyt ad FF-hez képest, ha kell a mélységélesség, az alap ISO is 200, így kisebb vaku fényerővel beérem (ha nem opció az érzékenység emelése, és beltért feltételezünk).
-
*Ropi*
félisten
-
dzz
aktív tag
Hja, Godox
Szóval nem lett X2, de van helyette Godox XPro TTL! Az ára sem egetverő!
Várom a Canonon túli verziókat
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest